MIRSANU.RO

publicat la: 26.08.2014  17:13

Gazprom și-a exprimat interesul în achiziționarea unui pachet majoritar de acţiuni în INA și cumpărarea de acțiuni MOL

 

Gigantul energetic rusesc Gazprom și-a exprimat interesul în achiziționarea unui pachet majoritar de acţiuni în compania ungară de petrol și gaze naturale INA și cumpărarea de acțiuni ale grupului petrolier ungar MOL, relatează publicaţia ungară Budapest Business Journal.

Această decizie vine în paralel cu hotărârea Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru dreptul comercial internaţional, care va interzice în curând Guvernului croat și companiei ungare de petrol și gaze naturale MOL vânzarea de acţiuni deţinute în compania ungară de petrol și gaze naturale INA din Croaţia, până când Curtea de arbitraj ia o decizie cu privire la litigiile dintre părțile interesate, în conformitate cu rapoartele din presa croată, informează publicaţia ungară Budapest Business Journal.

Sursa tensiunilor dintre guvernul croat și MOL Group Plc ar putea fi, aşa cum este stipulat într-un acord al acţionarilor, lipsa percepută de investiţii în cadrul companiei de către MOL și eșecul statului croat de a prelua afacerea de gaze care aduce pierderi a companiei INA. MOL deține în prezent 49,08% din actiunile INA, în timp ce statul croat deţine 44.84%.

Gazprom este prezentă pe piaţa din Romania prin intermediul subsidiarei sârbe de petrol şi gaze Naftna Industrija Srbije AD (NIS), „NIS Petrol“ s.r.l. Bucureşti, România, care deţine 56% din acţiuni. Compania mai este deţinută de Republica Serbia cu 30% şi un procent de 14% repartizat acționarilor minoritari.
NIS operează în Romania patru blocuri de explorare de petrol şi gaze, în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum, acordul fiind semnat în mai 2011, potrivit Energy Report.

NIS Petrol SRL Bucureşti a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 45,6 milioane de lei (10,3 milioane de euro), la un număr de angajaţi de 47 şi o cifră de afaceri de 82,8 milioane de lei (18,7 milioane de euro), potrivit raportărilor financiare ale companiei din 2013.

Subsidiara sârbă de petrol şi gaze Naftna Industrija Srbije AD (NIS) este listată pe Bursa de Valori de la Belgrad, cu o capitalizare bursieră de 147,1 miliarde de dinari sârbeşti (1,2 miliarde de euro), la un număr de circa 163 milioane de acţiuni, cu un preţ de 901 dinari sârbeşti pe acţiune, potrivit site-ului Bursei de Valori sârbeşti.

Ponderea estimată a companiei în piața carburanților auto din Romania în primele șase luni ale anului 2014 se ridică la 0,3%, în timp ce cota estimată de piața de distribuţie se ridică la 0,5%. Rețeaua de distribuţie cuprinde 17 stații de benzină sub marca GAZPROM, potrivit raportărilor trimestrului doi din 2014.

MOL a devenit partener strategic INA în 2003, când a cumpărat un pachet de 25% plus o acţiune din grupul petrolier ungar, iar la rândul ei INA a devenit parte a unui parteneriat regional integrat în industria de petrol şi gaze naturale format din MOL, INA, Slovnaft și TVK, potrivit site-ului companiei INA.

Începând cu 31 decembrie 2012, numărul de acţiuni deţinute de MOL se ridică la 49,08% din INA – INDUSTRIJA NAFTE d.d.

MOL Group Plc este prezenta pe piata din Romania prin 2 subsidiare, si anume MOL România Petroleum Products s.r.l. si Panfora Oil & Gas s.r.l.

 În anul 2013, subsidiara MOL România Petroleum Products s.r.l., a înregistrat o cifră de afaceri de 4,3 miliarde de lei (978,8 milioane euro), înregistrând un profit net de 89,8 milioane lei (20,3 milioane euro) la un număr mediu de 196 angajaţi.

MOL România PP s.r.l. a avut vânzări totale în al doilea trimestru al acestui an de 123 de kilotone, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 5 procente, scădere datorată majorării substanţiale a accizelor, potrivit raportărilor financiare ale companiei. Valoarea acestora a fost de 313,2 milioane de forinţi în anul 2013 la un volum de vanzari de 503 de kilotone.

Ce-a dea doua subsidiara prin care grupul MOL Group Plc este prezent pe piata romaneasca este Panfora Oil & Gas s.r.l. Aceasta a înregistrat in 2013 o pierdere neta de 5,6 milioane lei (1,3 milioane euro) la un număr mediu de 5 angajaţi.

Grupul petrolier ungar MOL deţinea 152 de staţii de distribuţie în România în primul semestru al acestui an, în creştere cu 5 staţii de distribuție faţă de anul trecut.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral