MIRSANU.RO

publicat la: 16.12.2014  15:20

Fuziunile și achizițiile pe plan global au atins în acest an nivelul dinainte de criză, spun avocații de la Clifford Chance. Nadia Badea, partener Clifford Chance Badea: Echipa locală de corporate a avut un an plin, iar prima parte din 2015 va fi mai intensă, cu câteva tranzacții mari în prag de finalizare. Avem proiecte în imobiliare, industrie petrolieră, sectorul financiar, farma, bunuri de larg consum și agricultură

Sursă foto și date: Clifford Chance.
 

Valoarea tranzacțiilor încheiate în 2014 a ajuns la un nivel ce nu a mai fost atins din 2007, potrivit celui mai recent raport global privind tendințele pieței de fuziuni și achiziții, realizat de firma internațională de avocatură Clifford Chance. Creșterea volumului de tranzacții se simte și în România, unde echipa biroului local anunță că sunt în curs de finalizare tranzacții mari. Raportul Clifford Chance este realizat pe baza datelor Mergermarket și a datelor disponibile în rețeaua firmei de avocatură.

„Pentru echipa locală de Corporate M&A 2014 a fost un an plin, pe măsură ce activitatea investitorilor s-a intensificat, fie prin reactivarea unor proiecte înghețate, fie prin proiecte noi la nivel local sau regional. Am asistat și asistăm în continuare proiecte de pe piața imobiliară, industria de petrol și gaze, sectorul financiar, industria farmaceutică, domeniul serviciilor, industria bunurilor de consum și sectorul agricol”, afirmă Nadia Badea, partener în cadrul Clifford Chance Badea, responsabil de coordonarea practicii de fuziuni și achiziții și, în ansamblu, a activităţii de consultanţă  Corporate (asistența acordată clienților – companii).

”Anticipăm că prima parte a anului viitor va fi chiar mai intensă, cu câteva tranzacții mari aflate în prag de finalizare”, a adăugat Nadia Badea.

La nivel global, sectorul Tehnologie, Media și Telecomunicații a fost unul dintre cele mai active segmente pentru potențialii cumpărători. ”Încă din etapa de due diligence (analiză financiară – n.r.), investitorii au manifestat o atenție sporită pe zona de tehnologie, pe fondul unui interes sporit în ceea ce privește securitatea cibernetică și protecția datelor”, precizează reprezentanții Clifford Chance Badea.

Cele mai dinamice sectoare pe piața de fuziuni și achiziții au fost industria serviciilor medicale și ce a bunurilor de consum, respectiv retail.

Europa și regiunea Asia Pacific înregistrează o intensificare a volumului de fuziuni și achiziții. Statele Unite ale Americii a raportat o creștere de 54% în acest an până la o valoare a tranzacțiilor de 1.185 mld. dolari. De asemenea, evoluția de pe piața americană de profil înseamnă și un salt de 179% a valorii tranzacțiilor bazate pe investiții străine.

Pe val sunt tranzacțiile transfrontaliere, care implică mai multe jurisdicții, în condițiile în care datele înregistrate în cele cinci zone ale lumii indică un aport de 25% al acestui tip de tranzacții la valoarea fuziunilor și achizițiilor înregistrate la nivel global.

Investitorii financiari care, în mod tradițional, se concentrau pe investiții de tip private equity (fonduri de investiții cu capital de risc – n.r.) pe piețele dezvoltate, s-au orientat spre multiple categorii de active, noi nișe de piață și arii geografice diverse. Cu precădere, investitorii își mută interesul de la economiile dezvoltate, cu rate mici de creștere, către piețele ce cresc rapid, cum sunt cele din Africa, unde fuziunile și achizițiile s-au majorat de aproape patru ori.

„2014 a fost un an foarte bun pentru piața globală de M&A. Pe măsură ce companiile caută să își extindă prezența globală și să își consolideze poziția în cadrul propriei industrii, iar investitorii financiari urmăresc încasări sporite pe piețe și sectoare noi, asistăm la o activitate M&A solidă la nivel trans-regional. În mod obișnuit, această creștere este datorată unui excedent de lichiditate sau unei accesări accelerate a resurselor globale de lichidități, provenind din mai multe surse, la costuri foarte atractive”, afirmă Guy Norman, liderul global al practicii Corporate în cadrul firmei Clifford Chance.

Acesta mai adaugă că este greu de anticipat evoluția pieței de profil în 2015, dar există oportunități pentru investitorii „informați, agili și pregătiți să își asume anumite riscuri ce pot fi administrate”.

Pentru anul viitor, este de așteptat ca investitorii să caute să obțină randamente mai mari și, din această perspectivă, piața africană va înregistra un volum de tranzacții mai mare pe măsură ce fonduri de private equity se află la sfârșit de ciclu investițional și se pregătesc de exit.

De asemenea, activitatea investitorilor în tehnologie, media și telecomunicații nu încetinește, pe fondul tendințelor de consolidare și convergență.

Perspectivele pieței de fuziuni și achiziții în 2015 sunt alimentate pozitiv și de lichiditatea piețelor de capital, care permit accesul la resurse de finanțare a tranzacțiilor prin mecanisme diferite, mai notează raportul firmei britanice de avocatură.

Clifford Chance, cu sediul la Londra, este una dintre cele mai mari firme de avocatură la nivel global. Face parte din celebrul Magic Circle, grup care reunește elita firmelor londoneze de avocați și din care mai face parte Allen & Overy, Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters și Slaughter and May.

La nivel global, Clifford Chance a raportat în ultiml an financiar, încheiat pe 30 aprilie 2014, venituri de 1,359 mld. lire sterline și un profit de 377 mil. lire sterline. Firma are o rețea de 36 de birouri în 26 de țări din lume, inclusiv România, deservită de un număr de 3.200 de avocați. Din aceștia, 750 de avocați sunt specializați în corporate.

În România, Clifford Chance a intrat în 2006 prin fuziune la nivel local cu firma condusă de Daniel Badea, fost avocat al biroului Linklaters din București, luând astfel naștere biroul local care activează sub numele Clifford Chance Badea. Biroul local are aproximativ 45 de avocați și doi parteneri, Daniel Badea ocupând poziția de managing partner, iar Nadia Badea, soția acestuia, este partener responsabil de coordonarea practicilor de Real Estate, Fuziuni și Achiziții/Corporate și Concurență. Altă firmă din Magic Circle activă în România este Allen & Overy, ale cărei operațiuni sunt aici derulate prin intermediul RTPR Allen & Overy, după asocierea între firma britanică și firma locală fondată de un grup de avocați români din Linklaters.

Pe piața locală a avocaturii de afaceri, poziții puternice sunt deținute de firme locale precum Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), Țuca, Zbârcea & Asociații, Mușat & Asociații și Popovici, Nițu & Asociații.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

post_image
Pieţe de capital

Producătorul de vinuri Purcari confirmă oficial intenția de listare pe bursa de la București. Fondul american de investiții Horizon Capital, IFC și fondatorul Victor Bostan pun la vânzare până la 49% din acțiunile Purcari Wineries Plc într-o tranzacție așteptată în primul trimestru al acestui an. Firmele de avocatură RTPR Allen & Overy, CMS și Leroy și Asociații lucrează pentru listarea Purcari la BVB

 

Purcari, unul dintre cei mai importanți producători de vin din regiune, a anunțat pe 15 ianuarie că oferă pentru vânzare pe bursa de la București până la 49% din acțiunile Purcari Wineries Plc în cadrul tranzacției sale de listare.

  Citeşte articolul integral


EXCLUSIV

Producătorul moldovean de vinuri Purcari se pregătește să intre pe bursa de la București

 

Grupul Purcari, unul dintre cei mai importanți producători de vinuri din România și Republica Moldova, intenționează să intre în perioada imediat următoare pe bursa de la București, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO  Citeşte articolul integral