Adrian Mîrșanu

publicat la: 21.10.2014  11:53

Francezii de la GDF SUEZ sunt interesați de achiziția a două – trei companii din pachetul de șapte active scoase la vânzare de Enel

GDF SUEZ dețin distribuția de gaze din Capitală și din alte 17 județe din sudul României. Sursă foto: GDF SUEZ România.
 

Grupul francez de utilități GDF SUEZ, unul dintre liderii sectorului local de distribuție a gazelor, este interesat de achiziția a două – trei companii din pachetul de active scos la vânzare de către Enel, au declarat surse din piața de energie pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

”Din cele șapte companii scoase la vânzare de către Enel, GDF SUEZ este interesată de două sau trei”, afirmă sursele citate.

Francezii au un interes major în ceea ce privește distribuția de energie a Bucureștiului, Enel Distribuție Muntenia, având deja în mână distribuția de gaze din capitală și din 17 județe din sudul României. Vânzarea de active Enel reprezintă pentr GDF SUEZ o ocazie de a intra cu operațiuni pe piața distribuției de electricitate și de a-și consolida portofoliul local de afaceri.

Contactați de MIRSANU.RO, reprezentanții GDF SUEZ nu au dorit să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

În total, Enel a scos la vânzare un pachet format din șapte participații la companii de distribuție și furnizare de energie electrică, respectiv de echipamente și servicii – suport pe piața de energie locală. Italienii au în acest moment în derulare două procese de vânzare paralele în România și Slovacia, care au ca scop obținerea de lichidități necesare în strategia de a-și reduce nivelul datoriilor.

În România, deja unii investitori au studiat informațiile puse la dispoziție de către echipa Enel în cadrul fazei de due dilligence și lucrează la depunerea de oferte neangajante până pe 30 octombrie. Din informațiile jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO, grupul german E.ON, care se află și el pe lista potențialilor cumpărători, vizează în cadrul licitației distribuțiile de electricitate Enel Distribuție Banat și Enel Distribuție Muntenia.

Până acum, companiile de stat Electrica și Nuclearelectrica și-au mai arătat interesul pentru activele Enel, în contextul în care ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a indicat interesul special al statului ca distribuția de electricitate din Dobrogea să revină în portofoliul statului român.

Până la această oră, reprezentanții Enel nu au făcut niciun comentariu referitor la procesul de vânzare din România, singurele declarații oficiale ale șefului grupului, Francesco Starace, referindu-se la faptul că sunt așteptate ofertele finale până la finele lunii noiembrie, conform Reuters. Ultimele informații disponibile despre stadiul procesului de vânzare din România indică faptul că sunt șanse mici ca tranzacția să ajungă la termenul indicat de CEO-ul Enel luna viitoare. De asemenea, există informații potrivit cărora italienii ar putea renunța la vânzare dacă nu obțin prețul dorit.

Pachetul de operațiuni Enel scos la vânzare în România cuprinde 64,4% din acțiunile distribuitorului de electricitate Enel Distribuție Muntenia SA și a companiei de furnizare Enel Energie Muntenia SA, pachetele de 51% din Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și pachetul de 100%  din acțiunile companiei de servicii Enel România SRL, controlate prin intermediul vehiculului de investiții Enel Investment Holding BV. Enel Distribuție Muntenia asigură alimentarea cu energie a Bucureștiului și județele Ilfov și Giurgiu.

Companiile locale din portofoliul Enel au în administrare 91.000 de kilometri în regiunile în care operează, distribuind 14 TWh de electricitate pe an și cotă de piață de 34%. De asemenea, italienii au aici vânzări de aproximativ 9 TWh pe an către 2,6 milioane de clienți, din care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali, cu o cotă de piață de 20%, iar 0,2 milioane de clienți sunt companii, cu o cotă de piață de 38%, conform cifrelor făcute publice de către italieni.

În 2013, toate companiile Enel din România au înregistrat venituri consolidate de 1,118 miliarde de euro și câștiguri înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 289 milioane de euro, conform datelor prezentate de către Enel Italia.
Citi și UniCredit sunt băncile de investiții care au primit mandat din partea Enel să se ocupe de procesul de vânzare a celor șapte companii ale Enel din România.

Pentru grupul francez GDF SUEZ, activele Enel reprezintă o șansă de a-și extinde operațiunile și pe piața locală a distribuției de electricitate. GDF SUEZ a arătat apetit de achiziții locale, în această vară finalizând achiziția pachetului majoritar la distribuția locală de gaze Congaz Constanța. GDF SUEZ a intrat în România în 2004, când a câștigat licitația de la privatizarea Distrigaz Sud. De atunci, GDF SUEZ a investit în producția de energie electrică eoliană, demonstrând că planurile lor au aici în vedere și piața de energie electrică.

Din grupul GDF SUEZ Energy România fac parte compania GDF SUEZ Energy România SA, Distrigaz Sud Rețele din domeniul distribuției de gaze, Distrigaz Confort SRL cu servicii de mentenanță și producătorii de energie eoliană Brăila Winds și Alizeu Eolian. Grupul GDF SUEZ Energy România are 48,85% din acțiunile casei de comerț Wirom Gas, ce are și activități de distribuție gaze și servicii asociate.

GDF SUEZ Energy România, ”creierul” local al operațiunilor grupului francez, este controlat de către gigantul francez al utilităților GDF SUEZ prin intermediul vehiculului România Gas Holding BV, care deține 50,99% din acțiuni, Ministerul Economiei are un pachet de 37%, Fondul Proprietatea 12%, iar restul se află în posesia unor acționari minoritari.

GDF SUEZ Energy România are 3.500 de angajați și un portofoliu de peste 1,4 milioane de clienți. Aceasta operează o rețea de 17.500 de kilometri în 17 județe din sudul României și București.

Pentru 2013, GDF SUEZ Energy România SA a raportat un profit net de 470,9 mil. lei (106,6 mil. euro) la o cifră de afaceri de 4,31 mld. lei (975,9 mil. euro) și 567 angajați, potrivit bilanțului depus la Finanțe. Marja netă a companiei a fost anul trecut de circa 11%. Indicatorii financiari au fost calculați la un curs mediu de schimb de 4,419 lei la euro.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral