MIRSANU.RO

publicat la: 21.07.2015  18:09

Francezii au tras linie după vânzarea Lafarge România. Au investit 713 mil. euro în 18 ani pe piața locală, bani pe care i-au recuperat din profitul obținut aici. La plecare, au rămas în mână cu circa 400 mil. euro din vânzarea operațiunilor către CRH. Șeful Lafarge România: ”Prețul vânzării activelor Lafarge din România reprezintă aproximativ beneficiul net al investitorului la capătul celor 18 ani de investiții locale”

 

Grupul francez Lafarge, care a finalizat pe 15 iulie fuziunea cu un alt lider global în industria cimentului Holcim, a investit aproximativ 713 mil. euro în România în perioada 1997 – 2014, bani pe care i-a recuperat din profiturile nete cumulate obținute în același interval de către Lafarge România Ciment, potrivit datelor furnizate jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO de către companie.

Lafarge rămâne după 18 ani de activitate pe piața locală cu un câștig de aproape 400 mil. euro, la cât este estimată valoarea pachetului de 8 companii locale vândute către CRH Irlanda în cadrul tranzacției globale de vânzare de active, de 6,5 mld. euro.

”În jurul a 400 mil. euro (valoarea activelor vândute în România – n.r.) dacă luăm în calcul o estimare de circa 8,5 x EBITDA așa cum rezultă din evaluarea făcută la nivelul tranzacției globale. Lafarge a investit în România din 1997 circa 713 mil. euro, iar profiturile cumulate de Lafarge Ciment au fost de aproximativ 703 mil. euro de la privatizarea Romcim în 1997 până acum. Datele se refera numai la Lafarge Ciment, nu și la activitatea de Agregate și Betoane sau Gips (vândută în 2011 belgienilor de la Etex – n.r.), dar la care nu au prea fost profituri. Practic, prețul vânzării activelor Lafarge din România reprezintă aproximativ beneficiul net al investitorului la capătul celor 18 ani de investiții locale”, a declarat Costin Borc, directorul general al Lafarge România într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO pe tema tranzacției cu CRH.

Lafarge cati bani a investit in Ro tabel

Vânzarea Lafarge România ar urma să fie finalizată până la 31 iulie.

Cea mai mare parte a investițiilor Lafarge au vizat piața cimentului, unde au intrat peste 573 mil. euro, adică minim 80% din bani.

Investiția în achiziția în 1997 a producătorului de ciment Romcim a fost de 250 mil. euro, mișcare prin care Lafarge a intrat în România. Ulterior, francezii și-au recuperat de la Holcim o parte din acești bani prin vânzarea uneia din cele patru fabrici preluate de la Romcim. Achizițiile în betoane și agregate au fost cumulat de 27 mil. euro.

În decembrie 2003, Lafarge a vândut către Simcor Oradea fabricile de var de la Târgu Jiu și Medgidia, în cadrul unei tranzacții estimate de surse de pe piață la 4 – 5 mil. euro.

În 2011, vinde și producătorul local de gips carton Lafarge Arcom Gips în cadrul unei tranzacții strategice la nivel internațional încheiate cu belgienii de la Etex. Lafarge Arcom Gips avea în portofoliu o fabrică de gips carton la marginea Bucureștiului și o uzină de ipsos la Aghireș (județul Cluj).

Cifra de afaceri cumulată obținută de Lafarge Ciment România în perioada 1997 – 2014 a fost de 3,36 mld. euro, iar profiturile nete au totalizat 703 mil. euro.

Lafarge cati bani a facut in Ro tabel

Vârful activității Lafarge în România a fost atins în 2008, când producătorul de ciment a obținut un profit net record de 163,8 mil. euro la o cifră de afaceri 457 mil. euro.

Pe o piață în care principalii săi competitori sunt Holcim România și HeidelbergCement România, Lafarge era în urmă cu un deceniu lider de piață, acum ocupă poziția a treia.

În 2014, cele opt companii Lafarge au o cifră de afaceri cumulată de 227,3 mil. euro, un profit net de 15,8 mil. euro și 898 angajați.

CITIȚI INTERVIUL INTEGRAL ACORDAT DE COSTIN BORC, DIRECTORUL GENERAL LAFARGE ROMANIA, PE TEMA TRANZACȚIEI CU CRH.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

post_image
Fuziuni Şi Achiziții

Mid Europa Partners a semnat a treia sa tranzacție majoră de tip secondary în piața locală și a ridicat miza pentru România la aproape 900 mil. euro în trei ani. Erste și UniCredit, printre potențialii finanțatori ai achiziției Urgent Cargus de la Abris de către Mid Europa

  Mid Europa Partners, unul dintre cei mai importanți manageri de capital privat din regiune, a semnat astăzi achiziția pachetului de 100% din acțiunile companiei Urgent Cargus, al doilea jucător de pe piața locală de curierat. De cealaltă parte, Abris Capital Partners este la prima sa tran  Citeşte articolul integral

Finanțări

Regina Maria se pregătește de achiziții și investiții majore: Rețeaua medicală a strâns finanțare de circa 145 mil. Euro de la bănci, valoare dublă față de acum trei ani când a intrat în portofoliul Mid Europa. ING Bank a intrat în sindicatul băncilor care alimentează expansiunea afacerii de servicii medicale private

  Rețeaua de servicii medicale private Regina Maria, aflată în portofoliul managerului de capital privat Mid Europa Partners, și-a majorat consistent “puterea de foc” în cursa pentru consolidarea sectorului de profil, unde concurează cu MedLife, dar și cu alți operatori importanți precum   Citeşte articolul integral