MIRSANU.RO

publicat la: 29.10.2018  21:30

Fondurile de investiții Revetas și Cerberus urcă valoarea achizițiilor pe piața imobiliară din București peste 230 mil. Euro în mai puțin de un an. Cumpărătorul proiectului de birouri Landmark a lucrat cu PwC și avocații Wolf Theiss, banca finanțatoare a tranzacției cu Noerr, iar Piraeus a fost asistat la exit de către avocații PeliFilip

 

Parteneriatul local dintre fondurile de investiții administrate de către Revetas Capital și Cerberus Capital Management a înregistrat în mai puțin de un an achiziții estimate peste 230 mil. Euro pe piața imobiliară din București, potrivit datelor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

După preluarea în decembrie 2017 a hotelului de cinci stele Radisson într-o tranzacție în valoare de 169 mil. Euro, miza a crescut de săptămâna trecută după finalizarea achiziției proiectului de birouri de clasa A Landmark de la Piraeus.

Valoarea tranzacției de vânzare a Landmark nu a fost făcută publică. Surse din piață estimează că Piraeus, proprietarul și finanțatorul proiectului, a semnat vânzarea Landmark într-o tranzacție de peste 60 mil. Euro, din care cea mai mare parte a fost acoperită printr-o facilitate de finanțare de până la 42,5 mil. Euro oferită de către banca germană Deutsche Pfandbriefbank AG, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Valoarea maximă a garanțiilor oferite băncii germane a fost stabilită la 56 mil. Euro.

Piraeus a vândut proiectul Landmark în contextul strategiei sale mai largi de exit din România, în care cel mai important pas a fost realizat în decembrie 2017 prin semnarea acordului de vânzare pentru subsidiara sa bancară Piraeus Bank România către fondul american de investiții JC Flowers.

Piraeus a finanțat investiția de 55 mil. Euro în proiectul Landmark dezvoltat de investitori precum Dan Cojocaru și Michael Hadjipavlou, iar ulterior banca elenă a devenit proprietarul birourilor de clasa A din Piața Romană.

Revetas Capital a semnat achiziția Landmark pe 24 august 2018, tranzacția fiind finalizată pe 22 octombrie 2018, conform datelor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Pe 28 septembrie 2018, Deutsche Pfandbriefbank a semnat documentele de finanțare pentru firma care administrează proiectul de birouri Landmark, prin care noua facilitate de credit are un efect de refinanțare a afacerii.

Ulterior, o firmă afiliată Cerberus Capital Management urmează să intre alături de Revetas în acționariatul proiectului Landmark, potrivit unui comunicat de presă al băncii germane Deutsche Pfandbriefbank, care precizează că Revetas și Cerberus sunt clienți pe termen lung ai băncii.

Cumpărătorul, Revetas Capital Fund III, a fost asistat la achiziția Landmark de către PwC, care a oferit consultanță financiară, respectiv de către firma austriacă de avocatură Wolf Theiss. Banca germană Deutsche Pfandbriefbank a fost asistată la tranzacția de finanțare a Landmark de către avocații firmei germane Noerr, iar vânzătorul a lucrat la exit cu avocații firmei Peli Filip, conform unor surse din piață.

Proiectul de birouri Landmark din București are o suprafață închiriabilă brută de 23.500 metri pătrați și are printre chiriași pe GTM, Wolf Theiss, UiPath sau Total.

De asemenea, achiziția complexului hotelier Radisson din București în cadrul tranzacției cu nume de cod Nemo de către Cerberus, acționar majoritar, și Revetas Capital Fund II a fost refinanțată în cea mai mare parte printr-un împrumut luat de la Raiffeisen.

Revetas Capital Fund III a fost înregistrat în martie 2018 în Luxemburg și avea o valoare a activului brut de 14 mil. Dolari la finele lunii iulie a acestui an, potrivit unor date făcute publice.

Revetas Capital, un investitor orientat către achiziții de active imobiliare în piețele din Europa Centrală și de Est, a devenit o placă turnantă în regiune pentru fonduri de investiții americane de talie mare, după investițiile realizate în ultimul an în România în parteneriat cu Cerberus, respectiv cu fonduri administrate de Goldman Sachs Asset Management alături de care a preluat platforma regională TriGranit de la un alt gigant financiar american, TPG.

În România, Revetas mai are în portofoliu proiectul de retail Vitantis, aflat acum într-o fază de restructurare și de repoziționare.

Piața imobiliară din România înregistrează încă randamente de investiții superioare altor piețe din regiune, potrivit studiilor realizate de consultanții internaționali specializați. Ultimul studiu JLL arată că, la finele lunii septembrie 2018, yield-urile prime au ajuns la circa 7,25% pentru birouri, 7% pentru retail, respectiv 8,5% pe segmentul spațiilor industriale.

 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 5.5   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most ex  Citeşte articolul integral