Adrian Mîrșanu

publicat la: 03.02.2015  20:51

Fondul de investiții Value4Capital pregătește vânzarea pachetului de 36% din afacerea MedLife. Tranzacția de exit a fondului din cea mai mare rețea privată de servicii medicale locale ar putea fi în jurul a 40 mil. euro valoare de întreprindere. Mihai Marcu, proprietarul MedLife:”Eu i-aș sfătui să nu vândă acum”. Cine ar putea fi interesat de o eventuală achiziție

Sursă foto: MedLife.
 

Fondul de investiții Value4Capital a început procedurile de vânzare a pachetului de acțiuni pe care îl deține la MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, au declarat surse din piață pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Sursele citate susțin că fondul ar fi angajat la Londra o bancă de investiții pentru a se ocupa de tranzacție, care ar putea ajunge, conform unor estimări ale unor consultanți specializați în fuziuni și achiziții, în jurul a 40 mil. euro valoare de întreprindere, adică prețul pachetului de acțiuni scos la vânzare plus datoriile aferente respectivei participații.

”Value4Capital nu comentează asupra strategiei de investiții pentru investitiile active din portofoliu”, au răspuns jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO reprezentanții biroului din București ai fondului de investiții.

Value4Capital are 36,25% din afacerea Medlife, în care a intrat ca acționar în 2009, în timp ce divizia de investiții a Băncii Mondiale – International Finance Corporation (IFC) – deține 12,75%, iar familia Marcu este acționarul majoritar cu 51% din acțiuni.

Afacerea MedLife a fost fondată în 1996 de către medicul pediatru Mihaela Marcu Cristescu și s-a dezvoltat puternic ulterior sub bagheta fiului său, bancherul Mihai Marcu, până la scara unei operațiuni cu acoperire națională, în urma investițiilor de extindere prin achiziția de operatori privați de sănătate regionali sau deschiderea de noi puncte de prezență. În afacere este implicat și medicul primar psihiatru Nicolae Marcu, fratele lui Mihai Marcu.

”Nu știu dacă au început discuții să-și vândă acțiunile, dar un fond de investiții stă ca acționar într-o companie o perioadă limitată de timp. Eu i-aș sfătui să nu vândă încă”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Mihai Marcu, președintele Consiliului de Administrație al MedLife.

Value4Capital este o firmă de investiții cu capital de risc, activă în spațiul companiilor de talie medie din Europa Centrală, care s-a desprins în 2011 din Amundi (fost SGAM). MedLife este singura companie românească din portofoliul actual al Value4Capital, din care mai fac parte două companii poloneze. Din board-ul MedLife face parte și Leonard Gherghina, care a reprezentat inițial interesele fondului SGAM, ulterior Amundi, din care s-a desprins Value4Capital.

O asemenea tranzacție la nivelul celei mai mari companii din sectorul local privat de servicii medicale, în condițiile în care vizează un pachet minoritar de acțiuni, este o perspectivă interesantă în special pentru fondurile de investiții.

Dintre fondurile de investiții active pe piața românească există mai mulți astfel de investitori care ar putea fi interesați de sectorul serviciilor medicale private, unde mai este așteptată o vânzare – cea a rețelei Regina Maria, unde fondul de investiții Advent deține pachetul majoritar și a angajat deja banca de investiții Rothschild pentru aranjarea tranzacției de exit.

”Sectorul serviciilor medicale private este unul care prezintă interes pentru noi”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Dan Fărcășanu, director de investiții al managerului de fonduri de investiții Resource Partners. Firma de investiții Resource Partners a făcut anul trecut prima achiziție pe piața românească prin preluarea celui mai mare lanț local de centre de fitness World Class România.

Dacă ne uităm la istoricul de tranzacții și mărimea potențialei achiziții de acțiuni de la MedLife un alt candidat ar putea fi managerul de fonduri Enterprise Investors, care are în portofoliu lanțul de magazine Profi și afacerea cu BCA Macon Deva, iar în urmă cu circa un an a ieșit din afacerea Siveco, unde deținea un pachet minoritar alături de Intel Capital.

Și Abris Capital Partners este un jucător din industria fondurilor de investiții în căutare de ținte de achiziție pe piața românească și după seria de achiziții cu care și-a asigurat dominația în sectorul de curierat, este un alt candidat pentru tranzacții în servicii medicale private.

De la intrarea în 2009 a fondului de investiții în acționariat, MedLife a trecut cu fondurile atrase de la acționari și de la bănci la o campanie de investiții pentru extinderea rețelei în București și în principalele orașe din țară cu scopul de a deveni prin achiziții sau creștere organică lider de profil cu amprentă națională. Extinderea afacerii s-a făcut nu doar pe orizontală, ci și pe verticală înglobând în structurile sale clinici, laboratoare, farmacii, spitale și maternități.

Extinderea a inclus din 2010 încoace și achiziția de operatori medicali privați regionali prin preluarea Policlinicii de Diagnostic Rapid din Brașov, printr-o tranzacție de 3 milioane euro. În 2011, a urmat achiziția spitalului Genesys din Arad și achiziția maternității Eva din Brașov. În 2015, este anunțată preluarea a 55% din acțiunile Centrului medical SAMA și a laboratorului Ultratest din Craiova, cu acoperire în trei județe din Oltenia.

Creșterea MedLife de la o cifră de afaceri de 25,8 mil. euro la finele lui 2009 până la circa 80 mil. euro la finele lui 2014, cât arată estimările managementului companiei, arată o triplare a taliei afacerii. De asemenea, personalul a crescut și el de peste trei ori în șase ani de la 990 de angajați la 31 decembrie 2009 până la 3.150 de angajați la finele anului trecut. Compania are ca obiectiv pentru 2015 o cifră de afaceri de peste 100 mil. euro și un număr de angajați de circa 3.500.

Costurile extinderii lasă însă și ele urme. Din bilanțurile depuse de companie la Ministerul Finanțelor Publice rezultă că profitul a scăzut, iar marja este una mică, iar datoriile au crescut de patru ori de la 8,8 mil. euro în 2009 la 36,6 mil. euro în 2013.

În 2009, MedLife avea un profit net de 2,5 mil. euro, când marja de câștig era de 10%, iar în 2011 și 2012 a înregistrat pierderi de 0,9 mil. euro, respectiv 2,3 mil. euro. Ultimul bilanț făcut public arată un profit net de 0,5 mil. euro la o cifră de afaceri de 51,7 mil. euro, adică o marjă netă de câștig sub 2%. Toți indicatorii financiari au fost calculați la cursul mediu anual de schimb comunicat de BNR pentru fiecare an în parte.

Pe piața serviciilor medicale private, MedLife concurează cu Regina Maria, Sanador și Medicover.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Premier Energy inchide cu succes o oferta publica initiala de 140 mil. Euro si intra in top 5 IPO de pe bursa de la Bucuresti, fiind al doilea IPO ca marime al unei companii private. Top 10 IPO al Bursei de Valori Bucuresti a strans peste 3 mld. Euro, din care companiile antreprenoriale au o pondere sub 20%

  Premier Energy a anuntat pe 16 mai 2024 ca a incheiat cu succes oferta publica initiala derulata pe bursa de la Bucuresti, la capatul careia se asteapta la incasari brute de 695,1 mil. RON (circa 139,7 mil. Euro) din plasarea unui pachet de 28,75% din companie catre investitori, potrivit informatiil  Citeşte articolul integral

Finanțări

Grupul DIGI a contractat credite de aproape 170 mil. Euro de la Citi si Santander pentru finantarea dezvoltarii retelelor de telecomunicatii si acoperirea nevoii de capital circulant

  Grupul de telecomunicatii DIGI a anuntat pe 14 mai 2024 ca a contractat credite in valoare totala de aproape 170 mil. Euro de la banci precum Citi si Banco Santander pentru a-si finanta planurile de expansiune si nevoia de capital circulant, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranz  Citeşte articolul integral