Fondul de investiții suedez Oresa Ventures a cumpărat un pachet de aproximativ 49% din acțiunile companiei Romanian Business Consult, lider pe piața soluțiilor IT pentru retail și industria alimentară, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piață.
Potrivit acestora, Maria Schott, cea care a înființat afacerea cu capital austriac Romanian Business Consult în 1991, și-a vândut pachetul de 48,98% din acțiunile companiei pentru care va încasa o sumă de aproximativ 9 – 10 mil. euro în numerar de la Oresa Ventures. În companie, rămâne însă acționar fiul acesteia, Andrei Bojiță, care ocupă din 2005 poziția de director general al companiei și are pachetul majoritar de 51,02% din afacere.
Romanian Business Consult lucrează cu o marjă netă de profit de 17%, iar cifra de afaceri a crescut în 2013 cu 5% față de anul anterior până la 69,4 mil. lei (15,7 mil. euro), conform datelor din bilanț.
Compania furnizează o gamă largă de aplicații de gestiune și echipamente pentru lanțuri de comerț, rețele de benzinării sau companii din alte sectoare, de la sisteme POS de înregistrare și procesare a tranzacțiilor până la cititoare de coduri de bare sau aplicații de gestiune a vânzărilor în magazine.
Semnarea tranzacției a avut loc în această lună, mai spun sursele MIRSANU.RO.
Reprezentanții Romanian Business Consult nu au făcut niciun comentariu pe marginea întrebărilor privind vânzarea companiei. O poziție apropiată a fost exprimată și de cumpărător, Oresa Ventures.
”Avem ceva oportunități în pipeline (pregătire – n.r.), dar nu suntem în faza în care putem spune ceva”, a fost răspunsul reprezentanților biroului de la București al fondului de investiții Oresa Ventures.
Informațiile despre interesul fondului suedez pentru intrarea în IT, cotat ca unul dintre cele mai atractive sectoare de afaceri pentru investitori, au apărut pe piață încă din luna februarie. La acea vreme, un alt fond de investiții, Emerging Europe Accesion Fund, administrat de echipa lui Horia Manda de la Axxess Capital, a preluat un pachet de 65% din afacerea IT Star Storage, un furnizor de soluții de stocare, arhivare și management de informații și servicii Cloud.
Pe 1 iulie, Cornel Marian, șeful biroului din București al Oresa Ventures, dădea primele indicii despre negocierile în curs pe o tranzacție de talia celei anunțate astăzi de MIRSANU.RO.
„În ultimii doi – trei ani, Oresa s-a focusat pe companiile din portofoliu, ajutându-le să crească prin achiziţii. Acum am început proiecte noi şi suntem destul de avansaţi într-o tranzacţie (…) într-un domeniu destul de îngust. Este o investiţie din gama noastră, de 10 milioane de euro equity (achiziție de acțiuni – n.r.). Vorbim de o companie profitabilă, cu o evaluare de ordinul milioanelor de euro“, declara în urmă cu patru luni Cornel Marian pentru ZF.
Sectorul local de IT a performat inclusiv pe timp de criză, ceea ce a atras în special interesul fondurilor de investiții a căror arie de interes s-a îngustat pe măsură ce alte segmente din economie au fost afectate de scăderea consumului populației.
Dacă ne uităm la strategia aplicată de managerul suedez de fonduri la alte companii din portofoliul său local, este posibil ca intrarea Oresa Ventures în IT să fie abia prima tranzacție pe această piață. Dealtfel, un model practicat pe scară largă de fondurile cu capital de risc atât în România, cât și pe alte piețe emergente, este așa-numitul ”platforming”, care descrie operațiunea prin care un fond de investiții intră într-un sector de afaceri cu potențial de creștere prin preluarea unei companii, pe care ulterior o capitalizează și face cu ea noi achiziții de jucători de profil sau care derulează activități afiliate.
Pe piața locală a fondurilor de investiții, avem multe exemple. Oresa Ventures a intrat în afacerea Guzuchim de producție de lacuri și vopsele, companie redenumită ulterior Fabryo Corporation. Pe 4 martie 2013, Fabryo anunța finalizarea fuziunii cu o altă companie din sector, Atlas Paints, producătorul de materiale și finisaje pentru construcții desprins din afacerea grecilor de la Atlas Corporation.
O altă mișcare de tip ”platforming” a Oresa a fost în prima parte a acestui an. Astfel, în luna iunie, producătorul de materiale de construcții Somaco, controlat de fondul de investiții suedez, a cumpărat Europrefabricate, companie cu facilități de producție de elemente prefabricate din beton la Timișoara și Târgoviște, după ce în 2011 și-au trecut în cont o altă achiziție de profil, fabrica G&D Teiuș.
La fel au procedat pe piața locală și mulți alți manageri de fonduri. De exemplu, Abris Capital Partners a cumpărat Cargus International și, ulterior, Urgent Curier pe care recent le-a fuzionat. La rândul său, managerul de fonduri Axxess Capital s-a extins în sectorul serviciilor financiare. După investiția în furnizorul de servicii financiare Patria Credit, Axxess Capital a preluat Nextebank în 2013 de la ungurii de la MKB, iar în acest an au apărut semnale de interes din partea acestuia în jurul băncii Carpatica.
Cine este Romanian Business Consult
Compania a fost fondată în 1991 cu capital 100% austriac de către Maria Schott, de numele căreia se leagă și alte afaceri precum Export Consult sau Exco Transport Systems.
Firma, care se prezintă pe site-ul propriu drept ”lider de piață în soluții integrate pentru retail și industria alimentară”, are în portofoliu peste 1.000 de clienți din care mari lanțuri de comerț – printre care Auchan, Carrefour, Kaufland, Billa, Cora, Selgros, Mega Image, Lidl, Praktiker sau Dedeman, benzinării – MOL , producători de mezeluri și produse din carne precum Agroli, Caroli Foods, CrisTim, Transavia, Aldis, Meda, Kosarom sau Fox, producători și distribuitori de băuturi răcoritoare precum Coca Cola, precum și companii din alte sectoare ca Scandia Food, Enel sau Edy.
Conform estimărilor prezentate de către companie pe site-ul său, Romanian Business Consult ar avea o cotă de piață de 87% pe segmentul de retail, respectiv o felie de 15% din sectorul industriei alimentare.
Compania, cu sediul central în București, are filiale la Cluj – Napoca, Timișoara, Iași și la Chișinău (Republica Moldova).
În primul semestru, a înregistrat o ușoară scădere a cifrei de afaceri și a profitului net față de perioada similară a anului anterior, în timp ce personalul companiei a crescut cu 5% în același interval. La 30 iunie, datoriile pe termen mediu și lung ale companiei erau zero, în timp ce pe termen scurt ajungeau la 8,37 mil. lei (aproximativ 1,9 mil. euro). Firma dispune de capitaluri proprii de 16,5 mil. lei (circa 3,7 mil. euro), după cum rezultă din datele disponibile la Registrul Comerțului.
Romanian Business Consult a raportat pentru 2013 o cifră de afaceri de 15,7 mil. euro (calculată la cursul mediu anual de 4,419 lei la euro, comunicat de către BNR) și un profit net de 2,7 mil. euro la un personal mediu de 119 angajați, conform ultimului bilanț public al companiei.
Acționariatul companiei este împărțit de către Export Consult Handelsgesellchaft MBH (Austria) cu 48,98% și Andrei Bojiță, cu 51,02%.
Andrei Bojiță, 38 de ani, mai deține un pachet de 3,86% din compania Exco Transport Systems SRL, restul acțiunilor fiind în posesia Mariei Schott.
Cine este Oresa Ventures
Oresa Ventures este unul dintre fondurile de investiții cu o activitate locală care a început în urmă cu aproape două decenii.
Acționarul firmei de investiții Oresa Ventures este Celox SA din Suedia. În portofoliul său local se află în acest moment brokerul de credite Kiwi Finance pe piața serviciilor financiare (din 2007 în portofoliu), RTC Proffice Experience (preluat în 2011), Somaco în sectorul de materiale de construcții (din 2008 în portofoliu), Fabryo (prima investiție în 2006). La acestea se adaugă și companii achiziționate recent precum Europrefabricate sau Atlas Paints, divizia de lacuri și vopseluri a grupului elen Atlas Corporation.
Din portofoliul său au mai făcut parte afaceri precum La Fântâna, liderul pieței de îmbuteliere a apei, lanțul de magazine Flanco și afacerea Credisson din sectorul serviciilor financiare de consum.
Strategia de investiții a fondului este concentrată pe România, iar mărimea unei investiții în capitalul companiei – țintă se situează între 5 și 15 mil. euro. Durata de viață a unei investiții este, de regulă, între 4 și 6 ani, iar poziția pe care fondul o caută este fie de acționar majoritar, fie de acționar principal sau chiar de deținător a unei participații minoritare semnificative, de minim 20%. Principalele sectoare vizate de Oresa Ventures pentru investiții sunt materiale de construcții, servicii medicale, bunuri de larg consum, precum și alte segmente de afaceri.