Globalworth, fondul de investiții condus de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a anunțat achiziția celui de-al doilea imobil de birouri din proiectul Green Court al suedezilor de la Skanska. Valoarea brută a tranzacției este de 47 mil. euro, finalizarea acesteia fiind așteptată pentru luna decembrie.
Imobilul dispune de o suprafață închiriabilă de 18.600 metri pătrați și a fost inaugurat oficial în luna iunie a acestui an. Carrefour, Sanofi, Adecco, Colgate Palmolive și RINF Outsourcing Solution se numără printre chiriași, imobilul fiind închiriat în proporție de circa 80%.
În urmă cu un an, Skanska vindea primul imobil din cele trei care fac parte din proiectul Green Court către Globalworth, tranzacția fiind finalizată în luna iunie a acestuin an pentru un preț de 42 mil. euro. Randamentul anual al investiției la Green Court A este cotat de Globalworth la 9% ceea ce indică așteptarea managerului de fond că la nivelul actual al chiriilor își va recupera banii la orizontul anului 2026.
La achiziția anunțată astăzi, Globalworth a lucrat cu avocații de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, cu Aquarius Group ca și consultant tehnic, respectiv cu EY pentru activitățile de analiză financiară.
Globalworth a anunțat pe 1 octombrie că a reușit să atragă 53,8 mil. euro într-o majorare de capital, cea mai mare parte a banilor venind de la York Capital Management Global Advisors care a subscris 25 mil. euro, iar Oak Hill Advisors cu 7,2 mil. euro.
Proiectul Green Court include trei imobile cu spații de birouri de clasa A, cu o suprafață totală închiriabilă de 54.500 de metri pătrați.
Globalworth este unul dintre cei mai puternici investitori de pe piața imobiliară locală. Este cel mai activ cumpărător al momentului pe segmentul spațiilor de birouri din București. Are în portofoliu 14 proprietăți imobiliare, toate localizate în România, cu o valoare estimată de peste 1 mld. euro la finalizarea proiectelor de dezvoltare în curs. Aproximativ 80% din valoarea portofoliului este concentrată în zona spațiilor de birouri.
Globalworth obținea venituri nete operaționale (NOI) de 48,8 mil. euro din chirii și un randament mediu anual de 10,8%, potrivit datelor din septembrie, ceea ce ar însemna că în aproximativ 9 ani și 3 luni și-ar recupera investițiile făcute în portofoliu. Costurile cu achizițiile și dezvoltarea proiectelor din portofoliu erau de 759,7 mil. euro în urmă cu două luni, iar dacă adăugăm proaspăta achiziție acestea trec pragul de 800 mil. euro.
Capitalizarea de piață a fondului Globalworth pe bursa de la Londra este de 259,71 mil. lire sterline (364,76 mil. euro).
Cei mai importanți acționari ai fondului de investiții Globalworth sunt Ioannis Papalekas cu 36,1% din acțiuni, York Capital cu 24,5%, Oak Hill Advisors cu 13,4%, Gordel Holdings Limited cu 5,3%, respectiv Altshuler Shaham Group cu 4,2%.
Piața imobiliară locală a redevenit în ultimii ani teatrul unor tranzacții imobiliare mari, chiar dacă nu de calibrul celor încheiate înainte de criză.
Astfel, fondul de investiții sud – african NEPI s-a poziționat ca principalul cumpărător de centre comerciale, Globalworth joacă un rol similar pe segmentul de birouri, unde un proaspăt apetit de achiziții arată și fondul german GLL Real Estate, în timp ce fondurile imobiliare P3 și CTPark au marcat achiziții pe terenul spațiilor industriale și logistică.