Adrian Mîrșanu

publicat la: 31.03.2015  23:56

Fondul de investiții finanțat de statul chinez are cea mai avansată tranzacție în sectorul producției de energie. Octavian Vidu, CEE Equity Partners: Am scanat până acum zeci de companii și avem 4 – 5 ținte de achiziție în diferite sectoare

Octavian Vidu, investment manager al CEE Equity Partners și șeful biroului fondului din București. Sursă foto: CEE Equity Partners.
 

Cea mai avansată tranzacție a fondului de investiții China – CEE Investment Cooperation în România este pe piața de energie, a declarat în exclusivitate pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Octavian Vidu, investment manager și reprezentantul biroului local al managerului de fond CEE Equity Partners.

”Am scanat până acum companii locale de ordinul zecilor și avem 4 – 5 ținte în varii sectoare. Un deal (tranzacție – n.r.) mai avansat, dacă ne înțelegem, va fi în câteva luni, în sectorul energetic”, afirmă reprezentantul local al fondului cu o capitalizare de 500 mil. dolari, finanțat de statul chinez prin intermediul Eximbank China.

Prima achiziție a fondului de investiții în România se va situa între 20 și 50 mil. dolari, conform surselor jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO. Fondul este interesat de oportunitățile locale într-o gamă largă de sectoare de la producția de energie, capacități de însilozare din agricultură, telecomunicații, infrastructura maritimă până la infrastructura din sectorul de petrol și gaze pe segmentul de transport și depozitare.

Alte direcții de sondare pentru investiții pot fi proiectele de energie eoliană, cele de producție specializată sau companii cu active depreciate (distressed), potrivit lui Rafal Andrzejewski, director de investiții al fondului pentru Polonia, de unde este coordonată întreaga activitate regională.

Fondul de investiții și-a anunțat astăzi lansarea oficială a operațiunilor în România, însă operațiunile de prospectare a pieței locale au început încă din octombrie 2013.

”Am ”omorât” destul de multe deal-uri (tranzacții – n.r.) până acum din diferite cauze – fie aveam un management bun la compania respectivă, dar era o problemă care ținea de piață, fie dacă exista finanțare de la bancă, erau probleme la nivel de management. Am văzut aici situații care mai degrabă țin de turnaround (redresare a unei companii – n.r.) decât de private equity (fond de investiții – n.r.)”, afirmă Vidu.

Acesta este singurul om din echipa locală a CEE Equity Partners, care acum este în faza de extindere. ”Căutăm să angajăm un analist de limbă română”, explică reprezentantul fondului.

CEE Equity Partners are o echipă de 18 oameni dedicată investițiilor în 16 piețe din Europa Centrală și de Est și o rețea de birouri la Varșovia, Budapesta, București și Leeds (Marea Britanie). ”Arma” acestora este fondul de investiții China-CEE Investment Cooperation, alimentat cu 470 mil. dolari de către Banca de Export Import a Chinei și cu 30 mil. dolari din partea Băncii de Export Import a Ungariei. ”Puterea de foc” a fondului este dublată de o facilitate specială de credit de 10 mld. dolari, de care pot beneficia companii din piețele – țintă în care fondul investește și care exportă bunuri și servicii către piața chineză.

Octavian Vidu, Investment Manager pentru România al CEE Equity Partners (stânga), Bill Fawkner-Corbett, Investment Director pentru Europa Centrală și de Est al CEE Equity Partners (mijloc), Rafal Andrzejewski, Investment Manager al CEE Equity Partners Polonia (dreapta) la conferința de presă din București din 31 martie care anunță lansarea oficială a operațiunilor managerului de fonduri în România

Octavian Vidu, Investment Manager pentru România al CEE Equity Partners (stânga), Bill Fawkner-Corbett, Investment Director pentru Europa Centrală și de Est al CEE Equity Partners (mijloc), Rafal Andrzejewski, Investment Manager al CEE Equity Partners Polonia (dreapta) la conferința de presă din București din 31 martie care anunță lansarea oficială a operațiunilor managerului de fonduri în România

Fondul a investit deja o treime din bani în trei tranzacții în Polonia și una în Ungaria, iar alte 20% din resurse sunt angajate pentru proiecte ce vor fi finalizate curând astfel că mai sunt disponibili pentru investiții circa 250 mil. dolari. Banii din fond merg aproximativ 80% către investiții în companii, iar restul de 20% pentru finanțarea de proiecte. Până la finele acestui an, CEE Equity Partners va putea miza pentru investiții pe un nou fond, cu o capitalizare de 1 mld. dolari.

România, a doua piață ca mărime din regiune după Polonia, nu are alocată sau garantată nici o cotă – țintă de investiții de către fond, care investește în funcție de oportunități. Ungaria însă, pentru că statul maghiar a participat cu 30 mil. dolari capital la ridicarea fondului, este o piață care ar putea atrage mai mulți bani decât cei pe care i-a investit, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

”Nivelul maxim de investiție pe care îl putem face este în jurul a 200 mil. euro, care cumulează investiția de capital cu finanțarea datoriilor”, spune William Fawkner – Corbett, director de investiții al CEE Equity Partners pentru Europa Centrală și de Est.

Potrivit acestuia, fondul preferă preluarea poziției de acționar majoritar într-o companie, dar poate accepta și poziția de acționar minoritar.

”Suntem interesați să avem asigurat un loc în board (Consiliul de administrație al companiei – n.r.), să avem acces și să putem influența strategia companiei pentru care investim capital și obținem finanțări de la bănci”, precizează Octavian Vidu.

Strategia fondului diferă față de cea tipică altor fonduri de investiții prin faptul că abordează investiții pe termen mai lung, de până la zece ani, acceptând randamente mai mici ale investiției, care pot fi în jurul a 20%. Un alt factor de diferențiere a profilului față de alte fonduri de talie regională îl reprezintă și sectoarele vizate pentru investiții, cum este infrastructura.

”Nu investim în bănci, asigurări, servicii. Ceea ce am stabilit împreună cu partenerii chinezi este că dorim să investim în companii care dețin mijloace fixe”, explică șeful biroului din București. De asemenea, fondul nu abordează investiții pe piața imobiliară sau privatizări, în contextul în care în România valul de privatizări a trecut deja. Nici investițiile în companii listate pe bursă nu sunt o prioritate, deși nu sunt excluse.

Concret, fondul investește în medie între 20 și 70 mil. dolari într-o companie pentru o perioadă între 5 și 8 ani. Pe lângă investiția de capital, fondul negociază cu băncile și atragerea de credite cu care pot fi finanțate datorii ale companiei în care investește.

”Putem investi și în proiecte care nu există, dacă sunt luate autorizații, există bucată de pământ, au acorduri de finanțare cu băncile și dacă se construiește în 24 de luni, iar ceea ce le lipsește este capitalul. Noi ne asumăm riscul de construcție, nu cel de dezvoltare al proiectului”, explică Octavian Vidu.

Vehiculul regional de investiții al statului chinez poate investi alături de alți co – investitori, fonduri de investiții ori investitori strategici interesați de o companie sau de un proiect pe termen lung.

În contextul în care România se bate cu alte piețe vecine pentru banii alocați de mai multe fonduri de investiții de talie regională, argumentul forte pentru investitorii de capital vine pe hârtie din zona indicatorilor macroeconomici.

”România stă bine la nivel macro prin comparație cu țările din primul val de aderare (grupul de la Vișegrad – Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria – n.r.). Ceea ce lipsește însă aici este capitalul și o cultură a investiției în afaceri. Fără capital, nu se poate dezvolta nici o afacere”, explică Vidu.

Octavian Vidu are o carieră de peste un deceniu în industria fondurilor de investiții, după ce a lucrat pentru Copernicus Capital ca director de dezvoltare a afacerilor în perioada 2004 – 2007, iar apoi un an până în octombrie 2008 pentru Abris Capital Partners, un manager polonez de fonduri prezent pe piața românească.

Printre cele mai active fonduri din România se numără Enterprise Investors, Oresa Ventures, Resource Partners, Abris Capital Partners sau Axxess Capital. Unul dintre cele mai mari fonduri prezente la nivel local, Advent International, este în curs de exit de pe piața locală, iar tranzacții de exit sunt pregătite și de PineBridge și de alți manageri de fond, ceea ce poate oferi oportunități pentru fondurile de investiții dornice să-și construiască portofolii locale.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Tranzactia de exit a grupului german Deutsche Telekom din Romania a intrat intr-o noua faza: gigantul britanic Vodafone si Digi au anuntat ca au semnat un acord pentru a-si imparti activele Telekom Romania Mobile. Nr. 4 din piata locala de telecom ar urma astfel sa dispara dupa mai multi ani prin tranzactii succesive incheiate cu primii 3 jucatori

  Grupul elen OTE, controlat in proportie de 53,45% de catre gigantul german Deutsche Telekom, a anuntat pe 31 octombrie 2024 ca a semnat un memorandum de intelegere privind vanzarea Telekom Romania Mobile catre gigantul britanic Vodafone si grupul romanesc Digi, conform informatiilor disponibile pent  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

10 ani de tranzactii in M&A (fuziuni si achizitii), finantari corporative si tranzactii pe pietele de capital. Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 5 decembrie evenimentul MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024 pentru jucatorii din fuziuni si achizitii (M&A), finantari corporative, piete de capital si real estate

    Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 5 decembrie MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024, eveniment dedicat comunitatii formate in jurul tranzactiilor corporative – fuziuni si achizitii, finantari, tranzactii pe pietele de capital, tranzactii pe piata imobiliara. Evenimentul ajunge  Citeşte articolul integral