CEE Equity Partners, unul dintre cei mai mari manageri de capital privat din regiunea Europei Centrale și de Est, a pus ochii pe cea mai mare afacere independentă de pe piața carburanților din România și negociază o achiziție la Oscar Downstream, susțin surse din piață.
Managerul de capital finanțat preponderent de către statul chinez este în faza în care caută să își structureze un portofoliu de investiții în România, după ce a scanat peste patru ani mai multe oportunități în domenii precum energie, telecomunicații și infrastructură, iar în ianuarie 2019 a pus piciorul pe piața locală prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la compania de iluminat public Flash Lighting Services.
Oscar Downstream, companie cu o cifră de afaceri în 2017 de circa 2,05 mld. Lei (445 mil. Euro, peste 500 mil. Dolari calculat la cursul anual mediu de schimb), a mai fost și în trecut pe radarul investitorilor.
“Compania Oscar Downstream nu este la vânzare”, a comentat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO printr-un mail Cristina Dumitrașcu, Marketing Manager la Oscar Downstream.
Reprezentanții CEE Equity Partners nu au făcut niciun comentariu pe subiectul unei posibile tranzacții cu Oscar Downstream până la momentul publicării acestui articol.
CEE Equity Partners administrează două fonduri de investiții, cu angajamente pentru investiții în valoare de 1,2 mld. Dolari.
Pe 10 aprilie 2018, CEE Equity Partners anunța că la prima închidere pe 22 februarie 2018 a noului său fond de investiții China – CEE Fund au fost înregistrate angajamente de capital din partea investitorilor în valoare totală de 800 mil. Dolari, ținta finală fiind de a atinge pragul de 1 mld. Dolari. La o astfel de capitalizare, al doilea fond de investiții ridicat de CEE Equity Partners este unul dintre cele mai mari dedicate regiunii Europei Centrale și de Est, comparabil cu fondul de investiții Mid Europa Fund IV, cel care a devenit proprietar la rețeaua de servicii medicale private Regina Maria și la lanțul de supermarketuri Profi.
Capitalul de investiții al fondurilor administrate de către CEE Equity Partners are ca principală sursă China Exim Bank, banca de export – import a statului chinez, la care se adaugă bani ai altor investitori instituționali din regiunea Europei Centrale și de Est precum Hungarian EximBank, banca de export-import a Ungariei. De asemenea, printre investitorii în noul fond sunt Silk Road Fund – un fond de stat al Chinei cu un capital de 40 mld. dolari, special creat pentru proiectul strategic de expansiune la nivel global denumit „One Belt One Road”, respectiv CEE Equity Partners Ltd.
Investitorul de private equity, controlat de către statul chinez, afirmă că are o abordare flexibilă în structurarea tranzacțiilor, care pot viza achiziții de acțiuni, majorări de capital, finanțări de datorii, proiecte de tip mezanin, project finance sau alte tipuri de combinații de acțiuni și datorii.
Perioada de investiții vizată de CEE Equity Partners este, de regulă, între 5 și 8 ani.
Oscar Downstream este o afacere bine poziționată pe piață distribuției de carburanți, care dispune de o rețea cu acoperire națională din care fac parte șase depozite proprii cu o capacitate de stocare de circa 50.000 metri cubi de carburanți, un lanț de stații de incintă sub marca Oscar Diesel, o flotă de 57 de autocisterne, care asigură un lanț logistic integrat de activități, potrivit datelor prezentate de către companie.
Oscar Downstream este o afacere înființată în anul 2001 și dezvoltată de către antreprenorul Alin Niculae.
Surse din piața de fuziuni și achiziții estimează că o eventuală tranzacție la Oscar Downstream poate pleca de la o valoare de ordinul zecilor de milioane de euro către un tichet de investiție care poate depăși mult pragul de 100 mil. Euro, în funcție de structura de tranzacție agreată de către părți.
Managerul de capital privat cu finanțare preponderentă din partea statului chinez are apetit de achiziții pentru companii din sectoare strategice precum infrastructură, proiecte de parteneriat public – privat, energie, telecomunicații, producție de echipamente industriale, servicii de sănătate, agricultură, turism sau educație.
Strategia de investiții vizează companii din 16 țări din regiune, inclusiv România, unde urmărește tichete de achiziție între 20 mil. Dolari și 100 mil. Dolari, dar care pot fi considerabil mai mare dacă sunt implicați și co-investitori parteneri ai fondului al doilea de investiții China – CEE.
Până acum, CEE Equity Partners a marcat o singură achiziție de la deschiderea biroului său în București în anul 2014, însă pe lista țintelor sale locale de achiziții au mai fost de atunci afaceri precum divizia de energie regenerabilă a OMV Petrom, vândută în final de către OMV Petrom unui vehicul de investiții canadian pentru 23 mil. Euro, sau Netcity, operatorul rețelei de fibră optică din București.
În Ungaria, CEE Equity Partners a cumpărat grupul Invitel, din care apoi a vândut mai departe în 2018 ramura de servicii B2C a afacerii către grupul român de comunicații Digi într-o tranzacție de circa 140 mil. Euro.