MIRSANU.RO

publicat la: 19.05.2016  01:34

Fondul de investiții Abris Capital va prelua un pachet de 82% din Green Group de la Global Finance, BERD și alți acționari minoritari. Cezar Scarlat, partener Abris: ”Finanțarea achiziției este asigurată integral din fonduri proprii. Tranzacția este foarte mare”. Theodore Kiakidis, partener Global Finance: ”Am semnat tranzacția cu câteva zile înainte de Paști”. Detaliile tranzacției

 

Fondul internațional de investiții Abris Capital, unul dintre cei mai importanți administratori de capital de risc focusați pe Europa Centrală și de Est, va prelua un pachet de 82% din acțiunile Green Group, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Cezar Scarlat, partener al managerului de private equity.

Tranzacția de exit a Global Finance și BERD prin achiziția Green Group de către Abris Capital a fost anunțată în premieră de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO pe 8 decembrie 2015. De asemenea, semnarea tranzacției a fost anunțată de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO pe 21 aprilie.

Pe 10 mai, Abris Capital a confirmat printr-un comunicat de presă preluarea Green Group și exitul din afacerea cu deșeuri reciclabile al Global Finance și al BERD.

Întrebat când a fost semnată tranzacția, Theodor Kiakidis, partener al managerului elen de fonduri de investiții Global Finance, vânzătorul celui mai mare pachet de acțiuni la Green Group a răspuns: ”Cu câteva zile înainte de Paști”.

În ceea ce privește finanțarea proaspetei achiziții, Cezar Scarlat a răspuns că este asigurată ”100% din surse proprii” ale Abris Capital. Managerul de capital de risc a strâns din 2007 până acum sub administrare două fonduri de investiții cu capital de 770 mil. euro, din care ultimul a fost ridicat în 2013 cu o capitalizare de 450 mil. euro și din el se derulează investiții. Banii administrați de Abris provin de la investitori instituționali, fonduri de pensii și de asigurări, fonduri suverane, bănci din Europa, America de Nord, Australia și Orientul Mijlociu.

Întrebat care este valoarea tranzacției de la Green Group, șeful Abris România a spus: ”Foarte mare, dar nu pot comenta”. De cealaltă parte, Theodore Kiakidis a răspuns din partea vânzătorului: ”Aceasta este o informație confidențială foarte sensibilă, dar pot să vă asigur că a fost satisfăcătoare altfel nu am fi făcut tranzacția”.

Strategia de investiții a fondului de investiții încadrează, de obicei, tichetele de tranzacție între 20 și 60 mil. euro, dincolo de acest prag putând fi abordate investiții de capital alături de investitori instituționali, potrivit informațiilor disponibile pe propriul site. Achiziția Green Group de către Abris este cotată de către surse din piața de fuziuni și achiziții în jurul intervalului de 40 – 50 mil. euro, valoare neconfirmată însă de către părțile implicate în tranzacție.

Green Group este unul din cei mai mari jucători ai industriei de reciclare din Sud-Estul Europei ce proceseaza deșeuri de tip PET, electrice și electronice. Grupul este și cel mai mare operator al unei linii de procesare a deșeului de sticlă. Compania a raportat, în 2015, venituri consolidate de peste 90 mil. Euro si se bazează pe investiții în infrastructura de colectare și reciclare deșeuri din România, Serbia și Macedonia.

În urma tranzacției, Global Finance, BERD și ceilalți acționari minoritari își fac exitul din Green Group, alături de Abris urmând să rămână ca acționar minoritar doar Romcarbon SA Buzău, adică societatea care a înființat afacerea de reciclare a deșeurilor.

Global Finance și BERD au preluat în 2012 un pachet de 75% din vehiculul de investiții Romgreen Universal Limited din Cipru, prin intermediul căruia dețin participațiile majoritare în societățile din grupul de firme Green Group – GreenTech, GreenFiber International, GreenWEEE International, GreenLamp Reciclare, Total Waste Management și GreenGlass Recycling.

”BERD deținea aproximativ 15% din Green Group. Tranzacția a avut loc în luna aprilie 2016”, au precizat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO reprezentanții instituției financiare internaționale.

În total, există trei niveluri de acționariat, explică reprezentantul Global Finance. Global Finance și BERD prin intermediul fondului de investiții South East Europe Fund dețin 100% din acțiunile Green Group Romania Holdings Ltd, care la rândul său controlează 75% din vehiculul cipriot de investiții Romgreen Universal Ltd. La rândul său, Romgreen este acționarul majoritar în companiile care formează Green Group.

”Global Finance deține o participație efectivă de 37 – 38% în Green Group, depinde cum calculezi asta. Acest pachet, este, totuși, indiscutabil unul de control, datorită structurii juridice a grupului, precum și a acordului încheiat de către acționari”, afirmă Theodore Kiakidis, partener Global Finance.

După achiziția Green Group de către Global Finance și BERD în 2012, Romgreen prelua în 2012 o participație de 54,14% din GreenTech, 54,65% din GreenFiber, 61,79% din GreenWEEE International, circa 100% din GreenLamp Reciclare, potrivit datelor făcute publice în cadrul deciziei Consiliului Concurenței prin care a fost aprobată tranzacția de acum circa patru ani.

Green Group firme tabel

 

”Discuțiile (între Abris și vânzători – n.r.) au început în urmă cu an și jumătate”, precizează Cezar Scarlat.

Achiziția Green Group de către Abris Capital este în faza notificării la Consiliul Concurenței.

Avizul autorității este necesar pentru finalizarea achiziției.

”Depinde de viteza Consiliului Concurenței. Mă aștept în iunie”, estimează reprezentantul cumpărătorului. ”(Închiderea tranzacției – n.r.) așteaptă avizul Consiliului Concurenței. De regulă, durează două luni până la două luni și jumătate de la momentul notificării”, afirmă Theodore Kiakidis, reprezentantul vânzătorului.

Global Finance și BERD au fost asistați la vânzarea Green Group de către casa de avocatură Bondoc & Asociații. De asemenea, managementul companiei a fost consiliat de către avocații Reff & Asociații și de consultanții de la Rampart Capital.

De cealaltă parte, cumpărătorul, fondul de investiții Abris Capital a lucrat cu consultanții PwC, Roland Berger, PCI Wood Mackenzie și SGS (pentru consultanță privind protecția mediului). De asemenea, asistența juridică a fost asigurată de către firma de avocatură Clifford Chance Badea.

În urma tranzacției, Clement Hung, fondatorul Green Group, va rămâne la conducerea afacerii.

Pentru Abris, miza achiziției Green Group este, pe de o parte, extinderea portofoliului local de companii din care mai fac parte Cargus Urgent pe piața de curierat, respectiv Pehart Tec pe piața producției de hârtie tissue. Pe de altă parte, fondul de investiții intră într-un nou sector de piață cotat cu potențial de dezvoltare, cel al valorificării deșeurilor. Abris are, de regulă, un orizont de exit în medie de 3 – 5 ani de la momentul achiziției unei companii.

De cealaltă parte, Global Finance, unul dintre pionierii investițiilor de tip private equity în România și în regiunea Europei de sud – est, este în faza de dezinvestire a portofoliului său din care mai fac parte aici TotalSoft și o serie de active imobiliare.

Global Finance și BERD au intrat în afacerea Green Group în urmă cu peste patru ani.

Pe 16 decembrie 2011, un fond al Global Finance împreună cu BERD au preluat prin intermediul vehiculului de investiţii Green Group Romania Holdings Limited un pachet de 75% din acţiunile Romgreen Universal Limited din Cipru în urma unei achiziţii de acţiuni cifrate la 11,7 mil. Euro combinată cu o majorare de capital în cursul căreia cumpărătorul a mai adus alte aproape 12 mil. Euro, conform informațiilor făcute publice la acel moment.

BERD a făcut o investiţie de capital în Green Group de 6,8 mil. Euro, în timp ce fondul de investiţii South East Europe Fund (SEEF), administrat de Global Finance, a investit 16,7 mil. Euro. BERD este unul dintre investitorii – ancoră în fondul SEEF administrat de către Global Finance, conform datelor făcute publice de către instituţia financiară internaţională.

În 2011, adică înainte de preluarea de către Global Finance, Green Group raporta venituri anuale de 78 mil. Euro, câştiguri obţinute înaintea plăţii dobânzilor şi taxelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 12 mil. Euro şi profit după plata taxelor de 6,3 mil. Euro.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral