MIRSANU.RO

publicat la: 03.04.2019  22:45

Fondul american de investiții Advent negociază pentru TTS, afacere evaluată recent la circa 150 mil. Euro în momentul exitului IFC. Compania controlată de Mircea Mihăilescu a decis divizarea patrimoniului și transferul activităților non-core către o firmă nou-înființată

 

 

Advent International, unul dintre cei mai mari manageri de capital privat din lume, poartă negocieri pentru TTS (Transport Trade Services), afacerea controlată de către Mircea Mihăilescu, susțin surse din piață.

Bancherii de investiții de la Raiffeisen au mandatul de vânzare al TTS, în contextul în care aceștia fuseseră inițial angajați să pregătească TTS pentru o listare pe bursă. Pe bursa de la București însă nu a mai avut loc nicio listare semnificativă în ultimul an de la intrarea la tranzacționare pe piața principală a titlurilor producătorului de vin Purcari din Moldova.

Advent International este un jucător de private equity cu un istoric bogat în tranzacții pe piața din România în care activează de peste două decenii. Printre ultimele sale tranzacții locale de referință s-au numărat vânzarea producătorului de medicamente Terapia Cluj către grupul indian Ranbaxy, vânzarea producătorului de lacuri și vopsele Deutek către Axxess Capital, vânzarea producătorului de plăci ceramice Ceramica Iași (actualmente Brikston Iași) către ADM Capital, respectiv vânzarea în 2015 a rețelei de servicii private de sănătate Regina Maria care a însemnat practic exitul din piața românească.

În ultimii ani însă, Advent a redevenit activ pe piață și scanează oportunități de investiții. A cumpărat în 2018 de la Sanofi platforma regională cehă de producție de medicamente Zentiva, care include și producătorul de medicamente Zentiva România, iar pe 3 martie 2019 a anunțat că Zentiva și Siyiara Enterprises au semnat un contract pentru achiziția companiei de suplimente nutritive Solacium și a filialei sale Be Well Pharma, care era parte a grupului Dr. Max (aflată în portofoliul managerului de capital privat Penta Investments) și deținută de Siyiara Enterprises împreună cu Trașcă Alexandru-Tony.

„Advent consideră că România este o piață atractivă și, în mod regulat, analizează oportunitățile de investiții în fiecare dintre cele cinci sectoare de bază ale noastre. În plus, ne concentrăm pe dezvoltarea în continuare a Zentiva în România după cum demonstrează recenta achiziție add –on”, au comentat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO reprezentanții Advent International printr-un mail trimis pe 20 martie 2019.

Întrebați pe subiectul unei potențiale achiziții derulate la TTS, reprezentanții Advent au precizat că nu au de făcut niciun comentariu.

De asemenea, reprezentanții TTS nu au făcut niciun comentariu pe acest subiect până la momentul publicării acestui articol.

De la planurile de listare din 2017 până acum, TTS a mai bifat o etapă, și anume exitul investitorului financiar minoritar. Astfel, International Finance Corporation (IFC) a vândut, într-o primă fază, pe 30 iunie 2017 un pachet de 6% din acțiunile TTS pentru 9,36 mil. Euro, potrivit informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. La acest preț, valoarea pachetului de 100% din acțiunile TTS era astfel de 155,9 mil. Euro.

Ulterior, pe 23 martie 2018, IFC și-a făcut exitul complet din afacerea TTS prin vânzarea ultimului său pachet de 4,25% pe care îl mai deținea pentru care a încasat 6,24 mil. Euro, preț care extrapolat la nivelul pachetului de 100% din acțiuni al TTS înseamnă o valoare a TTS (equity value) de 146,6 mil. Euro.

În total, IFC a încasat 15,6 mil. Euro la exit față de circa 12 mil. Euro în 2012, când a intrat în afacerea TTS, obținând așadar un câștig de 30% la capătul unui ciclu de investiție de 6 ani. Calculul se referă strict la raportul dintre banii încasați la exit și banii investiți inițial pentru preluarea a 10% din TTS.

Ulterior, Consiliul de administrație al TTS a aprobat pe 20 martie 2019 planul de divizare al TTS, care prevede restructurarea afacerii prin transferul operațiunilor care nu au legătură cu activitatea de bază a companiei către o societate nou-înființată, denumită AdminSecund, potrivit datelor companiei.

Astfel, TTS își va concentra afacerile strict în sectorul de expediție a mărfurilor pe căi navigabile interioare și în domeniul operațiunilor portuare. În schimb, vor fi externalizate operațiuni de închiriere de pe piața imobiliară, clădiri, hoteluri, respective operațiuni de transport feroviar către noua companie.

Scopul declarat al planului de restructurare este eficientizarea afacerii.

TTS a raportat la 31 decembrie 2017 împrumuturi totale pe termen scurt și pe termen lung de 80 mil. Lei (17,5 mil. Euro, calculate la cursul mediu de schimb leu/euro din 2017), din care 46,8 mil. Lei (10,2 mil. Euro) erau rambursări programate pe termen lung. Printre cele mai importante expuneri ale TTS erau la data respectivă față de UniCredit și Citibank, potrivit datelor consultate de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Compania a raportat la 31 decembrie 2017 numerar și echivalente de numerar de 50,6 mil. Lei (11 mil. Euro) la venituri consolidate de 468,5 mil. Lei (102,6 mil. Euro), potrivit situațiilor financiare consolidate întocmite în conformitate cu standardele internaționale de raportare financiară (IFRS).

TTS a încheiat anul 2017 cu un profit de 14,5 mil. Lei (3,2 mil. Euro).

 

rsz_tts_actionariat_dec2017 main

Sursa: TTS.

 

Înființată în 1997, TTS este operator de transport național și internațional de mărfuri pe căi fluviale și deține pachete de control în mai multe companii precum CNFR Navrom (circa 92%), Canopus Star (51%), TTS Porturi Fluviale SRL (100%), TTS Operator SRL (90%), Cernavodă Shipyard (circa 92%), Bunker Trade Logistics (circa 92%), TTS Gmbh din Austria (75%), Navrom Bac (89%), Navrom Shipyard (circa 92%), Navrom River (circa 92%), Navrom Port Service (circa 46%), Plimsoll Kft din Ungaria (51%), potrivit ultimului raport financiar anual al companiei făcut public.

De cealaltă parte, Advent Internațional este un manager de capital privat global fondat în 1984, care a investit 43 mld. Dolari în peste 340 de tranzacții din 41 de țări.

Își concentrează investițiile în cinci sectoare – servicii financiare și de afaceri, servicii de sănătate, sectorul industrial, sectorul de comerț și consum, respectiv tehnologie, media și telecomunicații. În Europa, Advent investește acum din fondul de investiții Global Private Equity VIII, care dispune de un capital de 12 mld. Euro și cu care abordează tichete de investiții de la 100 mil. Dolari sau euro până la 1 mld. Dolari sau euro, dar aria sa de investiții poate depăși în anumite tranzacții o valoare de întreprindere de 3 mld. Euro în cazul companiei – țintă. Advent este un investitor financiar a cărui strategie de investiții indică o preferință pentru preluarea pachetului majoritar și pentru care echipele de management operațional joacă un rol mai important în procesul de creare de valoare în companie față de strategiile de optimizare financiară.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Horia Braun – Erdei, CEO Erste Asset Management Romania, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Horia Braun-Erdei, General Manager and President of the Board of Directors of Erste Asset Management Romania, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Erste Asset Management Romania is part of Erste Group and is the largest asset management company in Romania, having over 5.5   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Nacu, Senior Country Officer at International Finance Corporation, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Cristian Nacu,  Senior Country Officer of International Finance Corporation, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Romanian born and educated, with more than 25 years of experience in private equity, investment banking and privatization, Cristian Nacu is one of the most ex  Citeşte articolul integral