MIRSANU.RO

publicat la: 08.11.2022  20:49

Florin Spătaru, ministrul economiei: Am lansat masuri de sprijin pentru industria prelucratoare si scheme de minimis pentru economia circulara si cresterea competitivitatii. In 2023, vom veni aplicat pe sectoare economice cu masuri si instrumente financiare pentru sustinerea dezvoltarii durabile

 

“Stiti ca sunt in acest moment la nivel european initiative de raportare pentru companiile mari, insa vor urma bineinteles si companiile mici cu criterii care urmeaza sa fie luate in calcul in raportarile non-financiare pentru aceasta dezvoltare durabila. De aceea, eu, personal, am participat la aceste dezbateri la modul in care aceste rapoarte si aceste criterii de dezvoltare durabila sunt evidentiate tocmai pentru a putea promova dezvoltarea durabila, pentru a putea face diferenta intre diversii actori economici si, de ce nu, a sustine atat financiar cat si nonfinanciar aceste initiative. La ministerul economiei, consideram ca trebuie sa jucam un rol foarte activ in tot acest demers, atat impreuna cu Departamentul pentru dezvoltare durabila, dar si prin politicile pe care le promovam in economia romaneasca pentru ca e normal ca in acest moment sa luam in calcul orice initiativa, orice politica, orice instrument financiar care vine sa sustina investitional sau sa sustina transformare sa aiba ca baza acest mod de dezvoltare durabila”,, a declarat Florin Spataru, ministrul economiei la evenimentul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022, organizat pe 25 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Cele trei instrumente pe care noi tocmai le-am lansat, urmand ca ulterior sa venim si cu alte masuri de sprijin, si aici ma refere la masura de sprijin pentru industria prelucratoare, la schemele de minimis pentru economia circulara si pentru cresterea competitivitatii. Au in continut, in obiective aceasta dezvoltare durabila. Pentru ca traim aceasta realitate economica, nu putem sa luam in calcul doar profitabilitatea, doar modalitatea in care acel return on investment pentru actionari este realizat sub orice forma, ci in acest moment modelul economic tine cont si de impactul pe care il are in comunitate, de obiectivele care ar trebui indeplinite“, a mai spus ministrul economiei.

Potrivit acestuia, masura pentru industria prelucratoare are o sfera foarte larga de aplicare. “Pe de alta parte, noi am vrut sa transmitem un mesaj prin criteriile de eligibilitate si prin modalitatile in care vom evalua aceste proiecte. Avem criteriile standard in zonele in care vrem sa se dezvolte aceste investitii si crearea de locuri de munca, dar in principal, am atras atentia asupra impactului verde pe care il are o astfel de investitie. Pe de o parte, stiti ca suntem co-initiatori cu Ministerul mediului, Departamentul de dezvoltare durabila si Secretariatul General al Guvernului pe economia circulara. S-a adoptat aceasta strategie in guvern, dar nu ne-am oprit aici  si am venit cu un instrument e adevarat de minimis 10 mil. euro pentru initierea unor proiecte pilot pe economia circulara, si de asemenea am venit cu acea schema de minimis pe cresterea competitivitatii.“, a adaugat Florin Spataru.

“Ministerul economiei este ministerul din guvernul Romaniei care are responsabilitatea implementarii principiilor pietei interne europene, lucru pe care ni l-am asumat si atunci impreuna cu celelalte ministere si institutii publice initiem acest proces de standardizare si implementare a unor norme atat de business, cat si tehnice tocmai pentru a asigura implementarea acestei piete unice europene, care are la baza dezvoltarea durabila si principiile de sustenabilitate. De aceea, in sedintele pe care le avem cu ceilalti ministri ai economiei, participam si avem initiative in aceasta directie. Pentru companiile multinationale evaluam foarte atent aceste principii ale dezvoltarii durabile, care se vor regasi in instrumente de raportare si pentru companii mici si mijlocii. De ce? Pentru a asigura o finantare corecta si pentru a promova aceste proiecte pentru ca realitatea este ca daca vrem sa implementam aceste principii intr-o economie in care vom avea o amprenta de carbon zero pana in 2050, avem aceasta dezvoltare durabila, avem nevoie de investitii, avem nevoie sa promovam investitiile care duc la aceasta promovare durabila“, a mai spus ministrul economiei.

“Vrem sa avem aceasta comunicare si cu Comisia Europeana pentru a putea adopta masurile care se iau la nivelul Comisiei Europene la realitatea economica romaneasca si impreuna cu Departamentul de dezvoltare industriala vom dezvolta aceste principii si vom veni cu siguranta si in 2023 pe sectoare economice aplicate cu masuri, cu politici, dar si cu instrumente financiare“, a adaugat ministrul economiei Florin Spataru in cadrul panelului de deschidere al evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2022.

Partenerii THE SUSTAINABLE CHALLENGE 2022 sunt Erste Asset Management Romania, ING Bank Romania, ROCA Investments, Suciu Popa, Colliers, Bursa de Valori Bucuresti, Dentons. Partener strategic este CCIFER, iar Suporting Partner Banca Transilvania.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Razvan Popa, CEO of Jantzen Renewables, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

  Razvan Popa, CEO of Jantzen Renewables, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. Razvan is the CEO and shareholder of Jantzen Renewables. Before assuming the CEO role, Razvan Popa served as Partner and Head of Transactions at Jantzen Renewables, where he was instrumental in se  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Andrei Brinzea, Partner Business Development at Cushman & Wakefield Echinox, speaker of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024

    Andrei Brinzea, Partner Business Development at Cushman & Wakefield Echinox, is one of the speakers of THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2024. With over 18 years of experience in the real estate market, Andrei Brinzea holds the position of Partner, Business Development. In this role, And  Citeşte articolul integral