Agenția de rating Fitch a anunțat astăzi că a plasat sub observație calificativele acordate Băncii Transilvania în urma anunțului din 10 decembrie privind achiziția Volksbank România.
Ratingul Băncii Transilvania este BB- pentru datoriile în valută pe termen lung. Analiștii agenției internaționale de evaluare financiară notează că această măsură ”reflectă potențialul achiziției de a altera semnificativ profilul financiar al Băncii Transilvania datorită mărimii materiale relative a Volksbank România”.
Activele Volksbank România însemnau 43% din cele aferente Băncii Transilvania la finele anului 2013, potrivit ultimelor date disponibile în conformitate cu standardele de raportare financiară internațională.
”Totuși, nu este posibil în prezent să se evalueze cu exactitate în ce măsură tranzacția va fi pozitivă sau negativă pentru profilul de credit al Băncii Transilvania, în condițiile în care termenii financiari (ai tranzacției – n.r.) nu au fost făcuți publici”, mai spun reprezentanții agenției Fitch Ratings.
Pe 10 decembrie, reprezentanții Băncii Transilvania au anunțat semnarea contractului de achiziție pentru 100% din acțiunile Volksbank România cu acționarii acesteia – Volksbank Austria AG (OeVAG, rating BBB-) cu 51% din acțiuni, Groupe BPCE Franța cu 24,5% (rating A, însoțit de perspectivă stabilă), DZ Bank Germania cu 16,36% (rating A+, însoțit de perspectivă stabilă) și WGZ Bank AG Germania care deține o participație de 8,14% (rating A+, însoțit de perspectivă stabilă). Tranzacția este estimată a fi finalizată în primul semestru al anului 2015.
Un posibil impact negativ asupra profilului financiar al cumpărătorului ar putea apărea datorită calității proaste a indicatorilor Volksbank România. La finele anului 2013, Volksbank avea un raport între credite și depozite de 256% față de numai 76% în cazul Băncii Transilvania, în timp ce ponderea creditelor restante era 34% la Volksbank față de 15% la Banca Transilvania. Austriecii au fost trași în jos de portofoliul de credite ipotecare în valută, din care o parte însemnată este reprezentată de împrumuturile în franci elvețieni, monedă a cărei evoluție de curs în raport cu leul a dat frisoane clienților băncii în ultimii ani. Astfel, la finele anului trecut, portofoliul de credite ipotecare avea o pondere de 70% din creditele nete ale băncii. Creditele în franci elvețieni aveau o pondere de 46% din portofoliul de credite nete, urmate la mică distanță de împrumuturile acordate în euro care cântăreau 45% în total portofoliu credite.
În plus, la capitolul profitabilitate, cele două bănci se află la cele două extreme ale pieței bancare. Subsidiara băncii austriece a raportat una dintre cele mai mari pierderi din întregul sector bancar, în timp ce Banca Transilvania este pe profit și este una dintre cele mai rentabile operațiuni la ora actuală de pe piața bancară.
Printre riscurile identificate de analiștii Fitch se numără și potențialul semnificativ de litigii, Volksbank România fiind în topul proceselor colective intentate de clienți pentru clauze abuzive impuse prin contractele de împrumut.
De cealaltă parte, un impact pozitiv asupra Băncii Transilvania ar putea avea posibilitatea ca bilanțul Volksbank România să se fi consolidat în cursul anului 2014, iar prețul de achiziție să fi fost atractiv pentru instituția financiară cu sediul la Cluj – Napoca. Un alt factor care ar putea influența pozitiv impactul tranzacției ar fi o creștere semnificativă a francizei Băncii Transilvania în urma achiziției, cu posibile beneficii în termeni de îmbunătățire a scării și eficienței operațiunii.
Analiștii Fitch observă și abilitatea Băncii Transilvania de a absorbi unele puncte slabe ale profilului financiar al Volksbank România, calculele rezultate din combinarea operațiunilor celor două bănci indicând un raport între credite și depozite de 102%, nivel considerat rezonabil și un impact al rezultatului Volksbank estimat la numai 8% din valoarea profitului raportat de Banca Transilvania.
”Rating-urile Băncii Transilvania ar putea fi actualizate dacă rezultatele financiare ale băncii nu se vor deteriora ca urmare a achiziției, iar calitatea portofoliului propriu de active și ratele de capital se stabilizează. Rating-urile ar putea fi coborâte dacă achiziția are un efect negativ semnificativ asupra rezultatelor financiare – cheie”, afirmă reprezentanții Fitch.
În schimb, anunțul tranzacției nu afectează calificativele Volksbank AG Austria pentru că vânzarea Volksbank România era un aspect cunoscut ca făcând parte din programul de restructurare al băncii austriece.
Pentru Banca Transilvania, miza achiziției Volksbank România este reprezentată de majorarea cotei de piață, obiectivul strategic anunțat de Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de administrație al Băncii Transilvania, fiind acum atingerea poziției a doua în piața bancară, ocupată în prezent de către BRD SocGen.
Până la finalizarea tranzacției, conducerea Băncii Transilvania a anunțat că urmează să fie parcurși zece pași, în urma cărora trebuie confirmate în urma unei analize prețul și obligațiile asumate de către părți, trebuie obținute aprobările din partea Consiliului Concurenței și a băncii centrale.