Start-up-ul de tehnologie FintechOS a anuntat pe 30 mai 2024 ca a primit o investitie de 60 mil. USD in cadrul unei runde de finantare B+, condusa de catre investitori precum Molten Ventures, Cipio Partners si BlackRock, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.
„Obtinerea acestei investitii este o dovada a increderii pe care investitorii nostri o au in viziunea si modul nostru de implementare. Cresterea noastra rapida si progresele operationale reflecta cererea pentru solutiile noastre de management al produselor financiare de ultima generatie. Revolutionam industria serviciilor financiare prin furnizarea de tehnologie care permite modernizarea sistemelor core si stimulează inovatia”, a declarat Teodor Blidarus, cofondator si CEO al FintechOS.
Intrebat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO care este impactul noii runde de finantare asupra participatiilor detinute de catre investitori si fondatorii companiei, Sergiu Negut, Chief Strategy Officer si cofondator al FintechOS, a raspuns: „Niciunul dintre investitori nu are peste 20% din companie. Iar asta face ca discutiile noastre sa fie foarte colaborative”.
„Molten Ventures este cel mai mare actionar individual”, a precizat Sergiu Negut, care ulterior a adaugat ca fondatorii, precum si angajatii care detin actiuni de tip SOP (Stock Option Plan) in companie au impreuna cel mai mare numar de actiuni in FintechOS. Molten Ventures a condus atat runda de finantare B din 2021, cat si cea B+ din mai 2024, care cumulat inseamna un capital de 120 mil. USD plasat de catre investitorii cu apetit de risc in FintechOS.
Fondatorii FintechOS nu mai erau in pozitia de actionari majoritari inca de la atragerea rundei de finantare anterioare de 60 mil. USD in 2021.
Pe langa investitorii de venture capital care au condus noua runda de finantare – Molten Ventures, Cipio Partners si Blackrock – au participat si investitori existenti precum EarlyBird VC, OTB VC și Gapminder VC. De asemenea, International Finance Corporation (IFC), LaunchHub si Endeavor Catalyst mai fac parte din baza de investitori atrasa pana acum de catre FintechOS.
Reprezentantii FintechOS nu au dorit sa faca publica evaluarea la care a ajuns acum compania, intr-un context in care multiplii de evaluare in piata de venture capital s-au redus comparativ cu anii anteriori.
Managementul FintechOS sustine ca start-up-ul a inregistrat o crestere de peste 300% a veniturilor de la momentul atragerii rundei de finantare anterioare in 2021.
Banii atrasi in noua runda de finantare va alimenta planurile de expansiune ale FintechOS pe pietele in care opereaza, compania avand ca prioritati imbunatatirea capabilitatilor back office, activitatea adresata segmentului de inteligenta artificiala (AI) si „sales efficiency” (un indicator care masoara performanta vanzarilor unei companii – n.r.), potrivit lui Teodor Blidarus. Cele mai importante piete pe care activeaza FintechOS sunt SUA, Marea Britanie si Europa continentala.
Intrebati de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO care este orizontul estimat la acest moment pentru atragerea unei runde de finantare viitoare, reprezentantii FintechOS se asteapta ca peste 2 – 3 ani sa apara o astfel de tranzactie.
In plus, reprezentantii companiei estimeaza ca in 2024 FintechOS va reusi sa treaca pragul de break even, ceea ce ii va permite sa produca venituri mai mari decat cheltuielile sale de dezvoltare si sa adauge astfel o noua sursa de lichiditate pentru planurile sale de crestere.
„Dintre start-up-urile finantate din 2018 pana acum, FintechOS este primul care ajunge pe break even, din tot ecosistemul din Romania. Toate start-up-urile care au fost finantate in Romania de la inceputul lui 2018 pana la sfarsitul anului 2023 au ridicat cumulat undeva la 430 – 450 mil. Euro. FintechOS este primul start-up care ajunge pe break even in 2024. Acesta e un semn de sanatate, care iti ofera multe oportunitati, flexibilitate”, a declarat Dan Mihaescu, Managing Partner al managerului de capital de risc GapMinder si Board director al FintechOS.
GapMinder este un investitor VC care a participat la toate rundele de investitii in FintechOS pana acum.
GapMinder a participat la seria B+ de finantare a FintechOS cu o runda de follow-on din capitalul primului sau fond, din al carui portofoliu face parte compania de tehnologie. Potrivit strategiei sale de investitii, GapMinder investeste prin runde follow-on in companii in care a investit deja in primul sau fond, iar pentru investitii in noi start-up-uri intra ca investitor cu bani din al doilea sau fond, a carui lansare pe piata a fost anuntata recent.
GapMinder Fund II este un fond de venture capital care a devenit activ pe 14 februarie 2024 si care dispune de un capital de 80 mil. Euro, din care circa jumatate din fonduri sunt asigurate de catre Fondul European de Investitii (EIF) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD).
GapMinder a raportat pana acum 5 exituri din primul sau fond de venture capital, ridicat in 2018.
Piata de venture capital din Romania inregistreaza in 2024 un moment semnificativ in evolutia sa, in contextul in care pionieri ai sectorului local de VC precum GapMinder si Early Game Ventures au anuntat recent intrarea pe piata fiecare cu a doua generatie de fonduri locale de venture capital. De asemenea, industria de VC din Romania este asteptata sa fie mai dinamica fata de anii anteriori in contextul in care pe langa investitiile din noile plafforme de capital privat va continua trendul exiturilor din portofoliile fondurilor de VC a caror durata de viata se apropie de final.