MIRSANU.RO

publicat la: 27.10.2016  01:24

EY: Tranzacțiile mari mai puține din prima jumătate a anului au comprimat piața locală de fuziuni și achiziții cu 50% până la 1,1 mld. Dolari

 

Piața de fuziuni și achiziții din România a scăzut cu aproape 50% în primul semestru din 2016, atingând o valoare de aproape 1,1 mld. dolari, față de 2,1 mld. dolari în primul semestru din anul 2015, potrivit rezultatelor raportului EY, M&A Barometer.

În prima jumătate a anului, în Europa Centrală și de Sud-Est (CSE) , s-au încheiat 655 de tranzacții.

România ocupă locul 5 în cadrul țărilor din CSE, cu un număr de 56 de tranzacții înregistrate în primul semestru din 2016, cu aproape 30% mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.

Republica Cehă a fost cea mai activă ţară în termeni de volume ale tranzacţiilor, urmată de Turcia, Polonia şi Ungaria.

Valoarea totală estimată a tranzacţiilor din regiunea CSE pentru primul semestru din 2016 a fost de 14,1 mld. dolari, cu 14,3% mai mică decât în anul precedent.  Scăderea s-a datorat, în primul rând, micșorării numărului de mega tranzacţii de peste 1 mld. dolari din această perioadă.

Deşi volumul global al tranzacţiilor a crescut în primul semestru 2016, cele mai multe ţări din regiune au cunoscut o scădere a activităţii de fuziuni și achiziții în privința numărului de tranzacţii, potrivit sursei citate.

„Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când achiziția Unicredit Țiriac Bank a fost cea mai mare tranzacție din Europa Centrală și de Sud-Est, în prima parte a lui 2016 am avut o perioadă de respiro, cu mult mai puține tranzacții de valoare mare anunțate. Există însă un număr de tranzacții în așteptare și un interes în creștere, care vor inversa această scădere temporară,” declară Florin Vasilică, liderul departamentului de Asistenţă în Tranzacţii a EY România.

Cei mai activi investitori străini în România provin din Germania, Franța și Polonia și doar 18% din investitori au fost investitori financiari.

În prima jumătate a anului, grupul german Wirecard a cumpărat pentru 32 mil. Euro pentru 100% din acțiunile procesatorului de carduri Provus. De asemenea, Lactalis a semnat un acord de achiziție al Albalact la începutul acestui an, tranzacție finalizată prin ofertă publică de preluare în septembrie. În aprilie, fondul de investiții Enterprise Investors a anunțat achiziția grupului Noriel de pe piața jucăriilor. De asemenea, managerul de capital privat Abris a semnat în prima jumătate a anului achiziția Green Group. Un alt investitor financiar, fondul de investiții polonez Resource Partners a cumpărat rețeaua de centre de fitness Club Sport Fitness Center MV.

Procentul investitorilor financiari a fost cel mai ridicat în Grecia, piață în care au cumulat 40% din totalul tranzacțiilor derulate, urmând Ungaria – cu 39% şi Serbia – cu 33%, potrivit raportului EY.

Tranzacțiile interne au dominat piața de fuziuni și achiziții din regiunea CSE, în primul semestru din 2016, în condițiile în care în 57% din numărul total de tranzacţii, cumpărătorul şi compania țintă au provenit din aceeaşi ţară. Acest procent marchează o creştere de 9% faţă de primul semestru din 2015.

Cel mai mare procent al tranzacțiilor inbound a fost înregistrat în Croaţia (64%), urmând în clasament România (cu 61%) şi Bulgaria (cu 45%).

În România, cel mai atractiv sector a fost cel industrial. În Republica Cehă, Polonia şi Bulgaria a fost sectorul IT.

În ceea ce priveste originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni şi achiziţii, investitorii americani și cei vest-europeni au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune.

EY are peste 700 de angajați în România și Republica Moldova în rețeaua sa de birouri din București, Cluj Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

EY face parte din grupul celor mai mari firme de consultanță și audit din lume, supranumit Big Four, alături de Deloitte, PwC și KPMG, cu care concurează și la nivel local.

La nivel global, EY are 230 000 de angajați în peste 700 de birouri din 150 de țări și venituri de aproximativ 29,6 mld de dolari, la 30 iunie 2016.


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Raiffeisen Bank SA a atras printr-o emisiune de obligatiuni ‘’verzi’’ 400 mil. Lei pe 5 ani la un cupon de peste 3% pe an

  Raiffeisen Bank SA, subsidiara locala a grupului bancar austriac Raiffeisen si una dintre bancile din top 6 dupa active din Romania, a anuntat pe 7 mai 2021 ca a plasat o emisiune de obligatiuni de 400,575 mil. Lei in conditiile in care emisiunea a fost suprasubscrisa de 1,6 ori la o cerere de 650 m  Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul brazilian BRF si-a facut exitul din Romania dupa vanzarea afacerii sale locale catre grupul Aaylex pentru un pret de 20 mil. euro

  Grupul brazilian BRF, una dintre cele mai mari companii globale din industria alimentara, a anuntat pe 4 mai 2021 finalizarea exitului sau de pe piata din Romania prin vanzarea pachetului sau de 100% din actiunile Banvit Foods SRL catre grupul Aaylex, jucator de top pe piata locala a carnii de pui.   Citeşte articolul integral