Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 183 de tranzactii in primele noua luni din 2023, reprezentand o scadere de 6,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit calculelor consultantilor EY.
Trendul de scadere este confirmat si in ceea ce priveste valoarea estimata a pietei locale de M&A, care a scazut de la 5,2 mld. USD in perioada ianuarie – septembrie 2023, fata de 4,2 mld. USD in perioada similara a anului anterior „din cauza unei scaderi cu 20% a valorii tranzactiilor dezvaluite”, sustin consultantii EY.
Aceasta evoluție a fost in concordanta cu tendintele regionale si globale, valoarea tranzactiilor de fuziuni si achizitii din Europa scazand cu aproximativ 40% in aceeasi perioada, in timp ce valoarea tranzactiilor globale a incetinit cu circa 30%, adauga acestia. In acest context, Romania arata un grad mai mare de rezistenta la perturbarile globale care persista de mai bine de un an, concluzioneaza reprezentantii EY.
Cea mai mare tranzactie observata in aceasta perioada ramane vanzarea operatiunilor grupului italian Enel Group din Romania catre grupul elen Public Power Corporation pentru aproximativ 1,4 mld. USD. Desi in trimestrul al treilea nu au fost anunțate tranzactii de peste 100 de milioane USD, o alta tranzactie notabil anuntata in primele noua luni ale anului 2023 a fost achizitia de catre fondul Investcorp, cu sediul in Bahrain, a unei participatii majoritare in NetRom Software, un important dezvoltator de software, pentru o suma estimata la 110 mil. USD.
Scaderea inregistrata in primele noua luni ale anului a activitatii M&A din Romania este chiar mai ampla in trimestrul 3 al acestui an, cand a fost inregistrata o reducere a volumelor de tranzactii cu 19,4% si a valorii estimate a acestora cu 41,7% comparativ cu T3 din 2022.
Investitorii strategici continua sa domine piata de M&A din Romania cu 87% din tranzactiile din primele noua luni ale anului 2023. Tranzacțiile interne au inregistrat un avans de 6,7% in aceasta perioada comparativ cu acelasi interval din 2022, numarand 95 de tranzacții.
Jucatorii straini si-au redus activitatea pe piata de profil din Romania cu 21,3% comparativ cu perioada similara a anului anterior, cu 74 de tranzactii. Asta sugereaza ca o activitate mai mica a importurilor a fost principalul motor al incetinirii in aceasta perioada. In ceea ce priveste tara de origine, cei mai activi investitori au venit din SUA, Austria si Elveția (cate 7 tranzactii fiecare), urmate de Germania si Grecia, cu cate 6 tranzactii.
Activitatea de fuziuni si achizitii din Romania este sprjinita de factori precum previziunile favorabile privind PIB-ul, o forta de munca calificata si multilingva, o baza manufacturiera puternica si disponibilitatea finantarii UE, comenteaza consultantii EY.
Primele cinci sectoare cele mai active in funcțte de volum dupa primele noua luni din 2023 au fost imobiliarele, sectorul de ospitalitate si constructii (33 de tranzactii), produse de consum si comerț cu amanuntul (29 de tranzactii), tehnologie (26 de tranzactii), manufactura de tehnica de varf (19 tranzactii), respectiv piata de energie (17 tranzactii).
Consultantii EY precizeaza ca analiza datelor pietei de M&A din Romania exclude tranzactiile cu participatii achizitionate mai mici de 15% din compania – tinta si include o estimare a valorii tranzactiilor in cazul in care nu au fost divulgate anterior date de catre parti sau nu sunt disponibile in bazele de date ale unor terte parti si/sau raportate de surse media.
De asemenea, tranzactiile multinationale care au companii sau operatiuni in Romania sunt incluse in numarul de tranzactii, dar sunt excluse din valoarea M&A in cazul in care alocarea valorii tranzactiei nu este disponibila, conform datelor EY.