MIRSANU.RO

publicat la: 12.01.2021  13:40

EY: Modificarea majora a comportamentului de consum va impulsiona tranzactiile de M&A in 2021

 

Pe piata de fuziuni si achizitii exista apetit pentru tranzactii mai ales din partea cumparatorilor, potrivit unui studiu al firmei de consultanta EY.

Modificarea majora a comportamentului de consum va impulsiona tranzactiile in 2021, afirma sursa citata.

„Si in Romania, dupa cum era de asteptat, piata de M&A a fost afectata de pandemia Covid-19 care a atras dupa sine amanari sau inghetari de tranzactii. In ciuda unei incetiniri semnificative in prima parte a anului 2020, s-a remarcat un reviriment peste asteptari in partea a doua a anului. In continuare, exista apetit pentru tranzactii, in special pe partea de achizitie, cu investitori care vad oportunitati in aceasta zona si in astfel de perioade”, afirma Florin Vasilica, Liderul departamentului de Strategie si Tranzactii in cadrul EY Romania.

Acesta adauga ca sectorul energetic a ramas cel mai atractiv pentru investitori,fiind sustinut de interesul pentru energia regenerabila, unde s-au inregistrat si cele mai mari tranzactii, precum si de sectorul IT care conduce in zona de adaptabilitate la noul mediu de afaceri. Sectoarele traditionale precum imobiliare, agrobusiness si servicii au continuat sa fie active.

„Anul 2021 va aduce oportunitati interesante prin prisma schimbarilor politice, acomportamentului de consum al populatiei si a capacitatii de adaptare a antreprenorilor la provocarile date de incertitudinea post-pandemie. Factorul cheie pentru succesul tranzactiilor viitoare va consta in eficienta actiunilor luate de catre companii in aceasta perioada si de pozitionarea pentru viitor”, estimeaza Florin Vasilica de la EY.

Studiul firmei din Big Four arata ca revenirea puternica a valorii tranzactiilor M&A globale din iulie 2020 va continua si in 2021. Analiza mai indica, de asemenea, ca 2020 este al cincilea an ca valoare totala a tranzactiilor in perioada de dupa criza financiara globala, in pofida prabusirii pietei M&A din primul semestru.

Cu o valoare totala de 2,9 trilioane de dolari, activitatea globala de fuziuni si achizitii din 2020 se situeaza sub valoarea de 3,3 trilioane de dolari din 2019, dar pe locul al cincilea in topul anilor cu cea mai mare valoare a tranzactiilor din perioada de dupa criza financiara globala.

Activitatea M&A a inregistrat variatii de la o regiune la alta. Valorile din Asia-Pacific au scazut dramatic in primele doua luni ale anului 2020, dar au marcat o crestere de 19% si un total de 805 mld. dolari la sfarsitul anului. In America de Nord si de Sud, valorile tranzactiilor M&A s-au diminuat cu 29% la1,27 mld. dolari, piata din SUA inregistrand o contractie de 80% la apogeul masurilor de carantina fata de 2019. In regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa), scaderea valorii tranzactiilor a fost mai mica (de 3%), pana la 815 mld. dolari, regiunea recastigand cea mai mare parte a terenului pierdut in prima parte a anului.

Cele mai active sectoare au fost tehnologia, media si divertisment si telecomunicatii (TMT), cu 5.755 de tranzactii in valoare de 973 mld. dolari (crestere de 6% fata de anul trecut), serviciile financiare, cu 901 tranzactii in valoare de 352 mld. dolari (crestere de 8% fata de anul trecut) si energie si utilitati, cu 525 de tranzactii in valoare de 142 mld. dolari (crestere de 34% fata de anul trecut).

Sectoarele cele mai expuse la pandemia provocata de COVID-19 au inregistrat o scadere mai pronuntata in 2020, ca urmare a restrictiilor sanitare si a diminuarii activitatii economice. Sectorul industrial (cu o scadere de 18% fata de 2019, la 262 mld. dolari) si cel al bunurilor de larg consum (scadere de 16% fata de 2019, la 156 mld. dolari) au fost in mod special afectate, afirma expertii EY.

In ceea ce priveste perspectivele pentru anul 2021 si mai departe, sectoarele care au manifestat prudenta in materie de tranzactii in timpul pandemiei provocate de COVID-19 vor conduce urmatorul val de activitate, potrivit studiului.

De exemplu, sectorul bunurilor de larg consum a inregistrat o intensificare a tranzactiilor M&A orientate catre active care s-au confruntat cu dificultati in timpul pandemiei, realizate de concurenti mai rezistenti la socuri din punct de vedere financiar. In acelasi timp, s-au derulat si achizitii efectuate de companii inovatoare, cu legaturi puternice cu baza lor de clienti.

Firmele de investitii cu capital privat (Private Equity) au fost si ele active in 2020 si probabil vor fi si mai active, in contextul in care companiile si sectoarele se vor repozitiona in perioada de revenire anticipata in 2021 si in anii urmatori. Cu fonduri disponibile in valoare de 2,9 trilioane de DOLARI, inclusiv aproape 1 trilion de DOLARI dedicati preluarilor de companii, capitalul privat este bine pozitionat pentru a profita de crearea de valoare preconizata in 2021. Prezenta tot mai mare pe piata a societatilor vehicul investitional (SPACs) ar putea aduce si alte forme de capital in ringul tranzactiilor de anul viitor.

In plus, se anticipeaza ca intentiile in materie de tranzactii vor fi alimentate si de tendinta tot mai mare de a utiliza modele alternative de tranzactionare, cum ar fi consortiile si aliantele, odata cu adoptarea unei perspective ecosistemice de catre companii, precum si de cedarile de active, care vor permite modificari de activitate si reinvestitii strategice.

In Europa si in SUA, variabilele precum Brexitul si impactul oricaror noi politici ca urmare a rezultatelor alegerilor din SUA vor juca un rol esential in modul in care directorii executivi regandesc strategia companiilor lor si alocarea capitalului.

In contextul in care valorile tranzactiilor de fuziuni si achizitii din Regatul Unit au crescut deja cu 40% in 2020 si 79% dintre companiile americane indica faptul ca probabil isi vor accelera strategiile, aliantele si consortiile in domeniul M&A daca impozitul pe profit va creste in urma alegerilor prezidentiale, exista premisele ca 2021 sa fie un an mai puternic pentru M&A, potrivit studiului EY.

EY este una dintre cele patru mari companii de audit si consultanta cunoscute ca Big Four, alaturi de Deloitte, PwCsi KPMG.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Robert Miklo, Colliers: Ne asteptam ca 2024 sa fie la un nivel similar cu 2023 in ceea ce priveste volumele de tranzactii din pietele CEE. In Romania, motorul pietei a fost sectorul industrial in primul semestru, iar in semestrul al doilea ma astept sa devina sectorul de birouri

  „Ce a avut impact si a condus nivelul investitiilor, in general, in Europa,  si in mod particular in regiunea CEE? Desigur, mereu oferta si cererea, dar asta a fost impactata de cresterea globala, care anunta a fi mai muta, de inflatie si ratele dobanzilor care au impact urias asupra randamentelo  Citeşte articolul integral