Adrian Mîrșanu

publicat la: 02.10.2015  12:43

Eurobank Ergasias, proprietarul Bancpost, despre vânzarea de portofolii neperformante din România: Am primit cereri pentru vânzări potențiale și luăm în considerare aceste cereri. Suntem implicați în discuții acum pentru un pachet relativ mic de credite neperformante

 

EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, afirmă că are discuții de vânzare pentru un pachet ”relativ mic” de credite neperformante în România, fără să menționeze valoarea nominală a acestui pachet neperformant.

”Am primit într-adevăr cereri pentru vânzări potențiale de credite neperformante în România și luăm în considerare astfel de propuneri. În acest moment, suntem implicați în discuții pentru un pachet relativ mic de credite neperformante”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Apostolos Kazakos, director general al grupului de strategie în cadrul Eurobank Ergasias.

Acesta precizează că ”discuțiile nu au ajuns la scadență”.

Reprezentanții EFG Eurobank afirmă că vor reveni cu detalii când vor avea ”ceva mai concret”.

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris pe 2 octombrie că International Finance Corporation, divizia de investiții a grupului Băncii Mondiale, a făcut consorțiu cu Kruk România, filiala locală a administratorului polonez de creanțe, pentru a cumpăra un portofoliu de credite neperformante scos la vânzare de grecii de la EFG Eurobank, proprietarul Bancpost.

Tranzacția EFG Eurobank poartă numele de cod Ursa, iar IFC se așteaptă ca prețul de cumpărare al portofoliului după procedurile de evaluare să fie sub 65 mil. euro, potrivit unui sumar al proiectului de investiții propus spre aprobare board-ului instituției financiare internaționale și consultat de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Pentru portofoliul Ursa, IFC intenționează să aloce un credit sub 35 mil. euro destinat unuia sau mai multor vehicule de proiect create pentru achiziția portofoliului de credite neperformante acordate de ”subsidiara din România a unei bănci regionale mari”, se arată în documentul instituției.

Valoarea nominală a portofoliului de credite neperformante se situează în jurul a 600 mil. euro, fiind una dintre cele mai mari tranzacții din piața românească de profil, potrivit surselor din piață.

Portofoliul de credite neperformante este constituit din împrumuturi de retail (aproximativ 80% din total) și credite colaterizate acordate IMM-urilor din sectoare precum agricultură, construcții, comerț și transporturi.

Pe baza portofoliului indicativ, cele mai multe credite neperformante acordate IMM-urilor sunt de așteptat să fie în proceduri judiciare, iar asta înseamnă riscuri în obținerea și vânzarea garanțiilor aduse colateral la creditele respective, potrivit documentului IFC.

Proiectul IFC are ca dată estimată 1 septembrie pentru a fi supus aprobării board-ului instituției financiare internaționale.

Tranzacția Ursa este coordonată de la Atena de către EFG Eurobank, proprietarul Bancpost și a patra bancă din Grecia, și o execută pe cont propriu (in house), fără să-și fi angajat un consultant specializat.

Surse din piață susțin că tranzacția a ajuns în atenția investitorilor în luna iulie, iar acum a ajuns în faza pregătirii ofertelor angajante, o semnare a contractului de vânzare a portofoliului Ursa fiind așteptată până la finele acestui an, susțin sursele citate.

Bancpost este pilonul local al operațiunilor EFG Eurobank. Bancpost a fost înființată la 1 iulie 1991, iar în 2002 devine prima bancă din sistemul românesc privatizată integral. În noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias SA) devine acționarul majoritar al Bancpost.

Acțiunile Bancpost sunt acum împărțite de Eurobank Ergasias SA cu 93,78141% și alți acționari cu 6,21859%, din care ERB New Europe Holding BV are 5,36534%.

La finele primului trimestru, Bancpost avea un profit net de 2,3 mil. euro la active de 3,3 mld. euro, portofoliu de credite nete de 2 mld. euro, depozite în valoare de 1,8 mld. euro, o rețea de 158 de locații și 9 centre de afaceri, respectiv 2.373 de angajați.

La nivel de piață, Bancpost la finele anului trecut intra în top 10 bănci locale cu o cotă de piață de 3,1% după active.


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Investitorul ceh APS Holding a platit un pret in jurul a 10 mil. Euro pentru achizitia IMO Property Investments Bucuresti SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank. Inainte de finalizarea tranzactiei, grecii au redus capitalul social al companiei vandute cu 110 mil. Euro, din care 15 mil. Euro au fost retrase in conturile proprii ale bancii – mama

  Investitorul ceh APS Holding a platit un pret de achizitie in jurul a 10 mil. Euro pentru preluarea companiei IMO Property Investments Bucharest SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. APS H  Citeşte articolul integral

Analize

Roland Berger: Majoritatea fondurilor de private equity active in Romania se asteapta sa creasca in 2025 numarul de tranzactii M&A fata de 2024. Pe lista de prioritati, achizitia de noi companii si dezvoltarea firmelor din portofoliu, iar IT-ul si serviciile medicale sunt preferate pentru investitii noi pe fondul unui sentiment dominant privind o stagnare sau chiar o scadere a economiei locale

  Marile prioritati ale fondurilor de private equity din Romania sunt in 2025 achizitia de noi companii si dezvoltarea companiilor din propriile portofolii aflate sub administrare, dupa ce in 2024 una dintre preocuparile majore ale sectorului local de profil a fost strangerea de capital de la investit  Citeşte articolul integral