Adrian Mîrșanu

publicat la: 08.07.2016  13:59

Eugen Banciu spune că își va finanța pe cont propriu planurile de dublare a cotei de piață a Dona în următorii cinci ani. Fondatorul Dona și Farmexpert alege calea dezvoltării rețelei de farmacii în franciză și nu se gândește la exit: „Dacă vine la mine cineva cu o ofertă de cumpărare pentru Dona, nu avem ce discuta. Nu vreau să vând afacerea nici acum, nici mai târziu”. Fondatorul își estimează valoarea curentă a afacerii către 100 mil. euro

Sursă foto: Dona.
 

 

Eugen Banciu, proprietarul lanțului de farmacii Dona, a anunțat un plan de extindere a rețelei în sistem de franciză, țintele fiind ca în următorii cinci ani să ajungă la o cotă de piață de 15% și un nivel de 700 de farmacii.

Al treilea jucător de pe piața farmaciilor trece astfel la aplicarea unei strategii diferite de creștere față de principalii săi competitori, Sensiblu și Catena, care combină dezvoltarea organică cu achizițiile. Sensiblu este angajat în acest moment în achiziția unui lanț de 78 de farmacii Rețeta, deținute de către grupul Polisano.

Banciu își propune astfel atragerea în franciză în lanțul Dona a farmaciilor cu un nivel de vânzări lunare de minim 40.000 – 50.000 de euro și cu bonitate financiară, cărora le va oferi „umbrela” mărcii Dona printr-un sistem integrat pe verticală, care include putere de negociere mai mare cu producătorii de medicamente la achiziția de medicamente, integrarea în rețeaua proprie de distribuție și asigurarea marketingului necesar creșterii vânzărilor.

Contractul de franciză de tip american propus de Dona înseamnă plata unei taxe de franciză de circa 3.000 – 5.000 euro, respectiv plata unei redevențe lunare, al cărei cuantum nu a fost precizat de către reprezentanții companiei, dar care este legat în mod normal de nivelul vânzărilor francizaților. După intrarea în sistemul de franciză și îndeplinirea anumitor criterii, francizații pot primi din partea Dona o ofertă pentru vânzarea de acțiuni prin care aceștia pot deveni acționari minoritari în afacerea Dona.

Întrebat cum va arăta acționariatul în 2021 dacă planul de a ajunge prin franciză și vânzare de acțiuni către francizați la 700 – 800 de farmacii peste 5 ani, Banciu a precizat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO: „Voi avea în continuare pachetul majoritar de acțiuni”.

„Am investit din resurse proprii și voi continua să investesc în dezvoltarea Dona din banii mei. La un moment dat, am luat și un credit de la o bancă, dar nu avem nevoie de banii băncilor pentru a ne dezvolta. Afacerea Dona este capabilă să se autofinanțeze”, a explicat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Eugen Banciu.

Medicul Eugen Banciu a investit până acum circa 40 mil. euro în afacerea farmaciilor Dona, cea mai mare parte a banilor venind din numerarul încasat din vânzarea în trei trepte a afacerii de distribuție de medicamente Farmexpert.

„Am investit 40 mil. euro în acest lanț. Acest grup este capabil să dezvolte o firmă de marketing și de distribuție care să completeze grupul și să fie independent pe termen lung”, afirmă Eugen Banciu.

Acesta a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO că mai are în acest moment investiți bani în afaceri din imobiliare, agricultură, IT&C, iar pe piața medicală mai deține și un centru medical.

Farmaciile Dona au înregistrat pierderi, însă acestea provin din costurile aferente investițiilor afirmă reprezentanții companiei, dar compania va încheia în acest an pe profit, conform reprezentanților acesteia.

Farmaciile Dona au o cotă de piață valorică de 6,6%, respectiv o cotă de piață cantitativă de 7%, afirmă proprietarul companiei.

Grupul de firme Dona a raportat pentru primul semestru o cifră de afaceri de 471 mil. lei, în creștere cu 11,5% față de semestrul anterior. Pentru acest an, grupul Dona și-a bugetat o cifră de afaceri de peste 1 mld. lei (circa 222 mil. euro).

Dona operează în acest moment un lanț de farmacii proprii de 286 unități la care se adaugă încă 8 locații francizate. Farmaciile proprii sunt operate de compania SIEPCOFAR, iar din grupul Dona mai fac parte Dona Marketing Grup SRL, firmă care gestionează activitățile de marketing.

În sistemul de franciză au intrat deja farmacii aparținând GedaFarm, 2 N SRL, Caritas SRL, Crisen SRL (cele patru firme fac parte dintr-un lanț de 7 farmacii aflate în proprietatea farmacistei și antreprenoarei Luiza Negreanu), și Relevia SRL.

Estimările managementului Dona vizează că vor fi atrase încă 20 de farmacii în franciză în acest an, apoi ritmul anual va crește către circa 60 de farmacii în următorii ani.

Pentru acest an, investițiile se ridică la 9 mil. euro, din care 4 mil. euro într-un depozit în Chitila.

Ritmul de investiții anual este estimat la 3 – 5 mil. euro, ce vor fi finanțate de Dona din propriile resurse ca și până acum.

După trecerea farmaciilor interesate de programul de franciză Dona printr-un proces de selecție, investiția financiară inițială va fi între 20.000 și 50.000 euro per unitate.

În 2015, grupul Dona a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 870 mil. lei (196 mil. euro), în creștere cu 10% față de 2014.

Întrebat de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO la cât estimează că ar fi în acest moment valoarea afacerii Dona, Eugen Banciu a răspuns că aceasta s-ar situa „aproape de 100 mil. euro”.

Marca „Farmacia DONA”, înregistrată de către compania Dona Marketing Grup SRL, a fost evaluată la peste 40 mil. lei (8,85 mil. euro, calculat la cursul zilei de schimb al BNR), conform reprezentanților companiei.

Surse din piața de fuziuni și achiziții cotează prețul mediu de achiziție al unei farmacii între 150.000 și 250.000 de euro în funcție de nivelul vânzărilor și de alți parametri.

Banciu afirmă  că este curtat periodic de către investitori interesați să-i cumpere farmaciile, însă susține că nu este dispus să le vândă nici acum, nici mai târziu. Acesta mai spune că, cel mai recent, a fost contactat în urmă cu aproximativ două săptămâni de investitori atât cu profil strategic, cât și fonduri de investiții, însă nu a precizat cine au fost aceștia.

 „Dacă vine la mine cineva cu o ofertă de cumpărare pentru Dona, nu avem ce discuta. Nu vreau să vând nici acum, nici mai târziu”, afirmă Eugen Banciu, care adaugă că are doi băieți și este preocupat de a dezvolta pe termen lung o afacere puternică.

Potrivit acestuia, piața românească numără peste 8.000 de farmacii, deși în opinia lui Banciu este loc de numai 4.000 de farmacii. „Datele Institutului Național de Statistică ne arată că avem circa 17.000 de farmaciști în țară”, adaugă proprietarul Dona.

Acest fenomen de suprapopulare a pieței de profil a fost alimentat, crede proprietarul Dona, de faptul că mulți au simțit că pot să ia „cu zero lei”o licență de farmacie, care valorează 100.000 euro.

„Pentru o farmacie, durează un an de la momentul cumpărării licenței până ajunge la break even (trecerea pe profit – n.r.)”, spune Mihaela Ungureanu, director general al SIEPCOFAR.

Mediul în care operează farmaciile este unul dificil, mare parte din ele înregistrând pierderi. În 2015, profitabilitatea a fost de circa 1 – 2 %. Circa 70% din cheltuielile unei farmacii sunt reprezentate de salarii, afirmă reprezentanții Dona.

„Peste 90% din farmaciile cu o cifră de afaceri de peste 500.000 euro (pragul minim vizat de franciza Dona – n.r.) au făcut pierderi în 2015”, spune Eugen Banciu.

Pe piața farmaciilor, Dona concurează cu nume precum Sensiblu (parte a grupului A&D Pharma), Catena (parte a grupului Fildas), Help Net și Polisano (activ cu rețelele de farmacii Rețeta și Polisano).

Toate aceste rețele mari de pe piața farmaciilor sunt afaceri construite de la zero și conduse de către antreprenori – oameni de afaceri libanezi în cazul Sensiblu, Anca Vlad în cazul Catena, medicul Eugen Banciu la Dona, respectiv Ovidiu Buluc și fiica acestuia, Isabelle Iacob în cazul afacerii Help Net. De asemenea, afacerea Polisano a fost fondată de medicul sibian Ilie Vonica, decedat în urmă cu doi ani, dar continuă să se afle în portofoliul urmașilor acestuia, pentru conducerea Polisano fiind mandatat Remus Borza, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul insolvențelor – considerat artizanul ieșirii Hidroelectrica din insolvență.

De asemenea, aceste afaceri din retailul de medicamente s-au dezvoltat în interiorul unor grupuri farmaceutice, care au și linia de afaceri aferentă distribuției de medicamente.

Astfel, grupul A&D Pharma are pe lângă farmaciile Sensiblu și distribuitorul Mediplus, Anca Vlad are în portofoliu pe lângă farmaciile Catena și distribuitorul Fildas Trading, în timp ce Ovidiu Buluc mizează pe distribuitorul Farmexim, iar Polisano dispune, de asemenea, de propria companie de distribuție în grupul de firme din Sibiu, angrenat în discuții de vânzare a operațiunilor cu mai mulți investitori.

Eugen Banciu a pornit afacerea Dona în 1992, iar în 1996 a intrat pe piața de distribuție de medicamente prin intermediul Farmexpert.

Eugen Banciu a vândut afacerea Farmexpert în trei etape pentru o sumă totală care se ridică la circa 100 mil. euro, conform propriilor estimări. În 2006, a vândut 60% din acțiuni către grupul german ANZAG al căror cost de achiziție a fost atunci de 29,2 mil. euro. În 2012, Banciu a mai vândut încă 20% din acțiunile Farmexpert către ANZAG, de această dată costul de achiziție fiind de 35,5 mil. euro. Banciu și-a vândut ultimul pachet de acțiuni pe care îl mai deținea, de aproximativ 20%, în 2013, anul în care Alliance Boots a preluat ANZAG. În decembrie 2014, Walgreen fuzionează cu Alliance Boots și ia naștere Walgreen Boots Alliance.

Pe piața farmaciilor, Sensiblu, Catena și Help Net se numără printre jucătorii care au demonstrat apetit de achiziție, în timp ce Polisano este în acest moment angajat în discuții de vânzare.

Sectorul medical privat din România este una dintre cele mai efervescente scene pentru tranzacțiile locale, în special pe segmentul serviciilor medicale, unde se derulează în acest moment o cursă a achizițiilor între Regina Maria, aflată în portofoliul fondului de investiții Mid Europa Partners, și Medlife în contextul unei consolidări a pieței de profil.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, a tech-focused equity management and venture investment platform, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. After 20 years of banking, in 2018 Andrei pivoted his career and entered the entrepreneurship world. He fir  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties at CBRE Romania, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. With a strong financial background, Mihai Patrulescu brings a different approach, having experience in complex projects, financial analysis, and project management for large   Citeşte articolul integral