MIRSANU.RO

publicat la: 06.09.2017  23:56

Enterprise Investors pregătește vânzarea grupului de materiale de construcții Macon. Consultanții de la PwC au mandatul tranzacției de exit. Fondul de investiții a intrat în afacere acum 11 ani printr-o tranzacție de 35 mil. Euro, iar în 2008 Macon prelua grupul Simcor într-o tranzacție de 53 mil. Euro

 

Fondul de investiții Enterprise Investors pregătește vânzarea grupului de materiale de construcții Macon Deva, după 11 ani de la intrarea în afacere, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Consultanții PwC au primit mandatul tranzacției de exit a Enterprise Investors din afacerea Macon Deva, au spus surse din piață.

Reprezentanții Enterprise Investors nu au dorit să facă niciun comentariu pe acest subiect până la momentul publicării acestui articol.

Enterprise Investors a anunțat în septembrie 2006 că a preluat 100% din acțiunile Macon Deva în cadrul unei tranzacții de 35 mil. Euro de la directorii și angajații companiei privatizate anterior prin MEBO (programul de cumpărare a acțiunilor societăților de către conducere și salariați – n.r).

În iulie 2008, încrezător în potențialul de creștere al sectorului, Enterprise Investors a majorat capitalul social al Macon Deva pentru a finanţa achiziţia unui pachet majoritar în Simcor Grup, un producător important de materiale de construcţii din Transilvania controlat de omul de afaceri german Stache Lutz. Tranzacţia de 53 mil. euro a fost finanţată cu o majorare de capital de 26 mil. Euro pentru Macon provenită de la Enterprise Investors şi cu un împrumut bancar, la care s-au adăugat fondurile proprii ale Macon, conform datelor prezentate de către cumpărător.

Prin acea tranzacție, Macon prelua pachetul de 78,45% din producătorul de BCA Simcor Oradea, 50,14% din producătorul de beton Simbeton, un pachet de 93,06% din acțiunile producătorului de cahle de teracotă Simterac, pachetele integral de acțiuni la Simcor Var, Simcor Management, Simpromat şi Simsped.

Declanșarea crizei financiare globale a lovit însă în sectorul de construcții și cele conexe astfel că investitorii care au pariat pe potențialul de creștere al afacerilor de profil s-au confruntat cu o scădere a comenzilor, iar calculele de creștere necesară unui exit au fost date peste cap în cazul managerilor de capital privat forțați să vândă, cum a fost cazul fondului de investiții Advent, care a vândut producătorul de cărămizi Ceramica (astăzi Brikston Iași) și producătorul de lacuri și vopsele Deutek.

Vânzarea Macon Deva va avea impact pe piața locală de BCA, estimată anul trecut la circa 100 mil. Euro, unde compania se numără printre principalii jucători alături de Somaco (aflat în portofoliul fondului suedez de investiții Oresa Ventures), Xella Ro (aflat în portofoliul grupului german Xella, trecut în acest an în portofoliul fondului american de investiții Lone Star), Elpreco Craiova (aflat în portofoliul grupului irlandez CRH) sau Celco Constanța (afacere a familiei Dușu).

Macon Deva este cea mai veche participație Enterprise Investors din portofoliul local, fondurile de investiții PEF V și PEF VI care au investit în grupul de materiale de construcții sunt în perioada de exit, pentru a rambursa investitorilor banii.

Enterprise Investors mai are în portofoliul din România afacerea cu jucării Noriel, cumpărată anul trecut în cadrul unei tranzacții de 24 mil. Euro, și se uită la mai multe ținte de achiziții.

Fondul de investiții a semnat în noiembrie 2016 cel mai bun exit din istoria managerului regional de capital privat prin vânzarea pentru 533 mil. Euro în numerar a lanțului de supermarketuri Profi către Mid Europa, după ce a investit circa 76 mil. Euro.

Din grupul Macon face parte, în primul rând, Macon SRL Deva, cu trei linii de afaceri – două fabrici de BCA la Deva și Oradea, elemente prefabricate din beton și cahle de teracotă pentru sobe și șeminee în unitățile de producție de la Deva. De asemenea, în acest an, a fost decisă fuziunea Macon Distribution cu Macon SRL, mișcare menită să simplifice structura de afaceri a grupului.

Macon SRL Deva a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 123,9 mil. Lei (27,5 mil. euro) și o pierdere de 7,5 mil. Lei (1,7 mil. euro) la 593 de angajați.

O altă companie din grup este Simcor Var, care operează fabrică de var la Târgu Jiu, și care a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 25 mil. Lei (5,6 mil. euro) și un profit net de 1,3 mil. Lei (0,29 mil. euro) la 70 de angajați. Simcor Var operează o afacere preluată în 2003 de la grupul francez Lafarge într-o tranzacție estimată la acea vreme la 4 – 5 mil. Euro. Pe piața de var, o poziție puternică o are grupul belgian Carmeuse.

Simbeton, companie listată pe piața bursieră, este deținută în proporție de 63,95% de către Macon SRL. Simbeton Oradea a înregistrat în 2016 din activitatea de producție și vânzare de elemente prefabricate din beton o cifră de afaceri de 3,1 mil. Lei (0,7 mil. euro) și un profit net de 0,1 mil. Lei la 42 de angajați.

Simterac, care operează fabrica de cahle de teracotă de la Vadu Crișului, a raportat în 2016 o cifră de afaceri de 3,6 mil. Lei (0,8 mil. euro) și un profit net de 0,08 mil. Lei la un număr de 63 de angajați.

Din 1990 până acum, Enterprise Investors a ridicat opt fonduri de investiții pentru Europa Centrală și de Est, pentru care a strâns peste 2 mld. euro de la investitori, în special din SUA și Europa.

După semnarea tranzacției de exit din Profi în noiembrie 2016, Enterprise Investors a semnat mai multe vânzări de participații până acum la Skarbiec Holding (în decembrie 2016 și iunie 2017, vânzător PEF V care a investit și la Macon), Harper Hygienics (martie 2017, vânzător PEF V care a investit și la Macon), Dino (aprilie 2017, vânzător PEF VI, care a investit și la Macon), UOS (mai 2017, vânzător PEF VI, care a investit și la Macon), PBKM (iunie 2017), Novaturas (iunie 2017, vânzător PEF VI, care a investit și la Macon) și Elemental Holding (iulie 2017).

Pe piața de fuziuni și achiziții, tichetele de tranzacții urmărite de către Enterprise Investors se situează într-o marjă de aproximativ 20 – 60 mil. euro per achiziție, palier pe care concurează cu alți manageri de investiții de talie regională precum Innova Capital, Abris Capital Partners sau Mid Europa Partners.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral