MIRSANU.RO

publicat la: 25.06.2014  17:38

Electrica SA

 

 

Tip societate: societate pe acţiuni (SA)

Anul înfinţării: 2000

Cod unic de identificare: 13267221

Numărul de înmatriculare la RegistrulComerţului: J40 /7425 /2000

Număr de angajaţi: 11.245 (31 martie 2014)

Linii de afaceri/servicii: furnizarea energiei, distribuţia energiei, servicii de întreţinere-mentenanţă a instalaţiilor electrice

Logo:       ELECTRICA

Număr clienți : 3,56 milioane (2013)

Cotă de piață furnizare energie electrică :  22,1 (2013)

Top management:

Consiliul de Administrație

Marius Eugen Untescu – președinte
Ioan Roşca – director general adjunct
Constantin Dinescu – membru
Nicolae Pleşa – membru
Rareș Ion Popescu – Şef Birou Inspecţie Economică

Conducerea executivă a S.C. Electrica S.A.

Ioan Roşca – Director General
Ramiro Robert Eduard Angelescu – Director General Adjunct
Emilia Elena Marin – Director Economic
Ioan Dumbravă – Director Operaţiuni
Marian Geantă – Director Adjunct Operaţiuni
Marin Petre – Director Adjunct Operațiuni
Mariana Crişan – Director Resurse Umane Control Managerial Comunicare
Cosmin Pindichi – Director Adjunct Resurse Umane Control Managerial Comunicare
Alexandra Borislavschi – Director Direcţia Guvernanță şi Finanţe Corporative
Corneliu Stan – Director Adjunct Direcţia Guvernanță şi Finanţe Corporative

Reţea teritorială la 31 martie 2014: Electrica opera o rețea de distribuție de 8.389 km de linii de înaltă tensiune, 45.643 km de linii de medie tensiune şi 134.834 km de linii de joasă tensiune

Filialele Grupului Electrica SA:

Filiala Electrica Distribuţie Muntenia Nord (6 sucursale de distribuţie)

Filiala Electrica Distribuţie Transilvania Nord (6 sucursale de distribuţie)

FilialaElectrica Distribuţie Transilvania Sud (6 sucursale de distribuţie)

SC ELECTRICA FURNIZARE SA (București)

Sucursala de furnizare a energiei electrice Muntenia Nord

Sucursala de furnizare a energiei electrice Transilvania Sud

Sucursala de furnizare a energiei electrice Transilvania Nord

Filiala Electrica Serv (București)

Societatea  Comercială Servicii Energetice Banat S.A.

Societatea Comerciala Servicii Energetice Dobrogea S.A

Societatea Comerciala Servicii Energetice Moldova S.A.

Societatea Comerciala Servicii Energetice Oltenia SA

Societatea Comerciala Servicii Energetice Muntenia SA

Organisme la care Electrica SA este afiliată: Congresul Internațional de distribuție al rețelelor electrice (CIRED), Centrul Român al Energiei (CRE), Comitetul Naţional Român al Consiliul Mondial al Energiei (CNR CME), Consiliul Internaţional al MarilorSisteme Electrice de ÎnaltăTensiune (CIGRE), Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), METERS and MORE, Uniunea Industriei de Electriciate (EURELECTRIC), Societatea Inginerilor Energeticieni din România (SIER), Institutul Național Român pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie (IRE), Asociația de Standardizare din România(ASRO),  Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Veniturila 31 decembrie 2013: 5.157 milioane RON (1.167 milioane euro)

Profit net/pierdere la 31 decembrie 2013: 314 milioane RON (71,1 milioane euro)

Venituri în T1 2014: 1,2 miliarde RON (0,26 miliarde euro)

Capital subscris vărsat: 2.078.399.040 RON (463,4 milioane euro)

Capital social la 3 iulie 2014: 3,459 miliarde lei, împărţit în 345.939.929 de acţiuni

Valoarea nominală pe acţiuni: 10 lei/acţiune

Date de contact: Strada Grigore Alexandrescu nr. 9, Sector 1, București, România.

Tel: 021.208.59.99

Fax: 021.208.59.983

Website: www.electrica.ro

Contact media:

Andrada Busuioc, Manager – Corporate Division, Golin Harris Bucureşti, ABusuioc@golinharris.com,  (+40) 745 974 785.

Raluca Bulumacu – Relația cu Investitorii, Electrica,

Raluca.bulumacu@electrica.ro, (+40) 731 796 111

Asociați: acționar majoritar- Ministerul Economiei

Compania cu capital integral de stat din România a fost înființată în anul 2000, în urma spargerii fostei Companii Naționale de Electricitate (CONEL) în mai multe entități – Electrica (pentru distribuția și furnizarea de electricitate), Transelectrica pentru operarea rețelei de transport electricitate și producătorii de electricitate Termoelectrica, respectiv Hidroelectrica.

Electrica furnizează și distribuie clienților săi energie precum și servicii de întreţinere – mentenanţă a instalaţiilor electrice. Printre cele mai importante obiective pe care le are în vedere compania se numără creşterea gradului de siguranţă în Alimentarea Consumatorilor Distribuţie Măsură/ Dezvoltare, Reducerea Consumului Propriu Tehnologic [CPT], Dezvoltarea SCADA şi a Sistemelor de Automatizare a Distribuţiei [SAD], Dezvoltarea Sistemelor de Telegestiune şi transmitere la distanţă a informaţiilor înregistrate în echipamentele de măsurare, utilizând ca suport în exlusiv reţeaua de alimentare cu energie electrică, Implementarea Sistemului Informatic Integrat National [SI2N], bazat pe tehnologia SAP, IBM, MICROSOFT şi ESRI în vederea eficientizării activităţilor şi Sistemul Informatic de Management [MIS], Modernizarea Sistemelor de Comunicaţii şi Transmisii de Date în vederea asigurării unui management performant.

Începând cu 2002, Electrica a intrat în proces de privatizare, cinci din cele opt filiale de distribuție și furnizare fiind vândute către investitori strategici internaționali. Astfel, pachetele majoritare de acțiuni ale fostei Electrica Banat, Dobrogea și Muntenia Sud au fost preluate de către italienii de la Enel. De asemenea, controlul Electrica Moldova a trecut la germanii de la E.ON, în timp ce fosta Electrica Oltenia a trecut în portofoliul cehilor de la CEZ.

Grupul Electrica SA este împărțită în trei filiale de distribuție în conformitate cu zonele unde se alfă acestea, Filiala Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Filiala Electrica Distribuţie Transilvania Nord și Filiala Electrica Distribuţie Transilvania Sud, iar fiecare la rândul ei deține șase sucursale de distribuție.

Filialele de distribuție a energiei electrice desfășoară activități precum tranzitul de energie electrică prin reţele proprii, dispecerizarea energiei electrice prin operator de distribuţie, modernizarea şi re-tehnologizarea instalaţiilor energetice existente, extinderea automatizării, precum şi cercetare-proiectare în domeniilelor de activitate.

Segmentul de distribuție operează în baza unor contracte de concesiune pe termen lung acordate de Ministerul Economiei, valabile până în 2054 si  în baza unor licențe emise de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), valabile până în 2027, care au opțiune de reînnoire pentru încă 25 ani.

O altă componentă a companiei o reprezintă filiala SC Electrica furnizare SA, înfințată în 22.07.2011, și care este împărțită în trei sucursale de furnizare a energiei electrice: Sucursala de furnizare a energiei electrice Muntenia Nord-Ploiești, Sucursala de furnizare a energiei electrice Transilvania Sud-Brașov, Sucursala de furnizare a energiei electrice Transilvania Nord-Cluj-Napoca.

Obiectivul principal de activitate al companiei SC Electrica furnizare SA este comercializarea energiei electrice, acoperind prin serviciile sale 18 județe cu drept de furnizare a energiei electrice în toată țara. Compania reprezintă cel mai mare furnizor de energie electrică din țară.

Electrica SA mai deține, de asemenea, controlul asupra societății de servicii și mentenanță Electrica Serv care are trei sucursale. Filialele se ocupă cu lucrări de întreţinere şi reparaţii pentru instalaţiile de distribuţie şi transport a energiei electrice, alte activităţi de prestări servicii, precum şi executarea de lucrări de investiţii în sectorul energetic.

Potrivit ANRE, 39% din cantitatea de electricitate distribuită în România în 2013 a fost furnizată de Grupul Electrica SA, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori. De asemenea, potrivit ANRE, în același an, Grupul a furnizat 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Electrica SA a avut la 31 decembrie 2013 un venit de 1.167 milioane de euro și un profit de 71,1 milioane de euro la aceaiași dată. În primul trimestru al anului 2014 compania a înregistrat un venit de 1,2 miliarde de lei, conform ultimelor date din site-ul companiei.

În perioada 16 – 25 iunie, statul român a derulat pe bursă procesul de vânzare a 51% din acțiunile Electrica SA, tranzacție estimată în jurul a jumătate de miliard de euro.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Adrian Tanase, CEO of the Bucharest Stock Exchange, speaker of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024

  Adrian Tanase, CEO of the Bucharest Stock Exchange, is one of the speakers of MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Adrian Tanase was appointed CEO of the Bucharest Stock Exchange in January 2018. As of November 2019, Mr. Tanase is Chairman of CCP.RO Bucharest, the company that will provide the central cou  Citeşte articolul integral

Pieţe de capital

Emma Capital, holdingul de investitii al antreprenorului ceh Jiří Šmejc, a anuntat ca spera sa finalizeze in mai 2024 IPO-ul companiei de energie Premier Energy Group pe bursa de la Bucuresti. Proprietarul companiei se asteapta sa incaseze circa 25 mil. Euro de pe urma listarii unui pachet minoritar din compania de energie

  Premier Energy Group, companie de energie aflata in portofoliul Emma Capital, a anuntat pe 18 aprilie 2024 ca intentioneaza sa listeze un pachet minoritar de actiuni pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO. „Premier Energy Group intentioneaz  Citeşte articolul integral