MIRSANU.RO

publicat la: 04.08.2023  19:32

EBRD se pregateste sa investeasca pana la 10 mil. Euro in fondul regional de capital de risc GapMinder II, ce are o capitalizare – tinta de 80 mil. Euro

 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (EBRD) intentioneaza sa investeasca un capital de pana la 10 mil. Euro in noul fond regional de capital de risc Gapminder II, a carui capitalizare – tinta este de 80 mil. Euro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Managerul de venture capital GapMinder este un client nou al EBRD.

Noul fond regional de venture capital pe care il ridica acum GapMinder isi propune sa faca investitii de capital, dar si investitii de tip quasi – equity, care acopera o gama mai larga de tipuri de finantare ce pot merge de la actiuni preferentiale pana la instrumente de finantare convertibile in actiuni sau alte tipuri de finantare ce au un risc mai mare decat o datorie senioare (senior debt), respectiv implica un risc mai scazut comparativ cu o investitie de capital.

Fondul de venture capital GapMinder II a fost deja selectat alaturi de fonduri de investitii Innova/7, Booster Capital si Morphosis Capital II pe lista investitorilor financiari anuntati ca vor primi pana la 80 mil. Euro din PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) pentru investitii in IMM-uri, intreprinderi cu capitalizare medie si proiecte de infrastructura, potrivit aprobarii de pe 8 mai 2023 venite din partea Comitetului de Investitii desemnat de catre Guvernul Romaniei pentru Fondul de Fonduri pentru Rezilienta (REF).

La nivelul geografiei de investitii, GapMinder II va avea in vizor investitii in companii de tehnologie aflate intr-un stadiu incipient de dezvoltare predominant din Romania, dar si din piete vecine precum Bulgaria, Croatia, Moldova, Serbia si Slovenia, arata datele disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Investitia EBRD in fondul de venture capital GapMinder II ar urma sa fie realizata sub umbrela programului Early-Stage Innovation Facility II (ESIF II), prin care institutia financiara internationala a aprobat pe 14 decembrie 2022 investitii de capital de pana la 200 mil. Euro in fonduri cu capital de risc.

GapMinder a intrat pe piata in urma cu 5 ani cu primul sau fond de capital de risc, care a ridicat un capital de investitii de circa 50 mil. Euro, cu sprijinul Fondului European de Investitii (EIF).  Printre investitorii in primul fond de investitii administrat de catre GapMinder se afla si liderul de pe piata spatiilor de birouri din Europa Centrala si de Est – Globalworth, conform unor informatii publicate anterior de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Fondul de venture capital GapMinder I si-a dezvoltat prin tichete de investitii pre-seed, seed si serie A un portofoliu de peste 50 start-up-uri de tehnologie, printre care se numara companii precum Druid, FintechOS, Flip.ro sau Innoship.

Pe piata de profil din Romania activeaza si alti manageri locali de capital de risc importanti precum Early Game Ventures sau Catalyst Romania, pe langa fondurile de venture capital cu acoperire regionala precum Earlybird, Credo Ventures sau OTB Ventures, iar la tichete mai mari de investitii in runde mai mari de finantare apar si jucatori de talia Molten Ventures sau Accel, care a fost de exemplu unul dintre investitoriii financiari in etapa de crestere pre-IPO a UiPath.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

Primaria Municipiului Bucuresti a plasat o emisiune de obligatiuni de 555 mil. RON cu o maturitate de 6 ani si un cupon de 8,47% pe an

  Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a anuntat pe 17 aprilie 2025 ca a plasat o emisiune de obligatiuni in valoare de 555,1 mil. RON cu un cupon anual fix de 8,47% pe an si cu o maturitate de 6 ani, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Titlurile au fost emi  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Cristian Pascu, Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF): Este o stare a investitorilor de tipul “wait and see”. Din perspectiva investitorilor de retail care au vazut volatilitate in piata si scaderi, au retras bani din fondurile de investitii in actiuni si au intrat cu ei in fonduri cu investitii in obligatiuni si venit fix

  “Ce am observat din punct de vedere al pozitionarii investitorilor pe tipurile de instrumente, uitandu-ne din decembrie 2024 pana in martie 2025, observam ca sunt miscari foarte mici intre <<equity>> (investitii in actiuni) si <<debt>> (investitii in obligatiuni, n.r.) in s  Citeşte articolul integral