MIRSANU.RO

publicat la: 10.05.2024  15:48

Early Game Ventures: La noul fond de venture capital de 60 mil. Euro pe care l-am lansat pentru Romania si regiune, niciun investitor nu are peste 10% din fond cu exceptia EIF. Romania va domina in 5 ani piata de VC din Europa Centrala si de Est, iar faptul ca aici nu a fost o puzderie de fonduri ca in Polonia va avea un impact pozitiv asupra profitabilitatii acestei clase de active

Cristian Munteanu (centru) - Managing Partner, Florin Visa (dreapta) si Dan Calugareanu - Partenerii fondului de VC Early Game Ventures II
 

Managerul de capital de risc Early Game Ventures a lansat oficial pe 9 mai 2024 al doilea sau fond de venture de capital, ce are la dispozitie 60 mil. Euro pentru a-i plasa in start-up-uri de tehnologie din Romania si de pe pietele de externe, cu focus pe Europa Centrala si de Est, potrivit informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Primul closing al EGV II l-am facut pe 25 aprilie 2024, iar primele investitii le vom anunta in foarte scurt timp. Avem termsheet-uri (document cu termeni ai tranzactiei – n.r.) semnate deja. Foarte important, pregatim deja closing-ul final la dimensiunea tinta a fondului de 60 mil. euro si il vom anunta si pe acesta in curand. Este o performanta faptul ca reusim intr-un timp atat de scurt, au trecut doar doua luni de la aprobarea in board-ul EIF, sa lansam noul fond si sa atingem deja tinta de 60 mil. euro.“, a declarat Cristian Munteanu, Fondator si Managing Partner al Early Game Ventures.

“Am inceput primele discutii pentru noul fond Early Game la jumatatea anului 2022“, a precizat acesta pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

EGV II si-a propus construirea unui portofoliu de 25 – 30 de companii, urmarind tichete de investitie incepand de la 200.000 Euro pana la 6 mil. Euro sau chiar dincolo de un astfel de prag, lucru posibil datorita marimii noului fond de VC, a carui dimensiune depaseste dublul primului fond, ridicat cu un capital de 28 mil. Euro in 2018.

Noul fond de VC este agnostic in ceea ce priveste domeniile vizate, insa reprezentantii Early Game Ventures se concentreaza la constructia de portofoliu asupra catorva verticale de afaceri printre care securitate cibernetica, developer tools, enterprise software continuand astfel teza de investitii a primului sau fond, potrivit lui Dan Calugareanu, Partener atat in echipa de management a primului fond de VC, cat si a noului fond. Ca si alocare geografica, managerii EGV afirma ca intentioneaza sa plaseze doua treimi in firme fondate in Romania, respectiv circa o treime in companii fondate pe alte piete.

“Avem un term sheet cu o companie din Polonia“, a punctat Dan Calugareanu.

EGV II beneficiaza de o investitie de 30 mil. Euro din partea Recovery Equity Fund, administrat de catre European Investment Fund si finantat prin PNRR in cadrul Next generation EU, a precizat Cristian Munteanu, care explica faptul ca ponderea EIF in capitalul noului fond este de 50% fata de circa 66% la primul fond, care, practic, a fost ridicat in jurul unui program al Fondului European de Investitii (EIF).

In EGV II au investit atat investitori LP (limited partners – lb.eng.) din primul fond, cat si investitori noi, atat investitori institutionali, cat si persoane fizice.

“Abordarea noastra a fost sa urmam practica de la nivel international, care stabileste limite minime si maxime in functie de tipul de investitor, acestea sunt diferite pentru un «fund of funds» (fond de fonduri – n.r.) in comparatie cu un family office de exemplu. Suntem multumiti de rezultat, avem un mix bun de investitori din clase diferite si in afara de contributia din REF (PNRR), nu exista investitori care sa aiba un procent de peste 10% din fond“, a precizat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO Florin Visa, noul partener al Early Game Ventures cooptat in echipa de conducere al noului fond de VC.

Early Game Ventures, unul dintre cei mai importanti manageri de capital de risc din Romania, a atras de la intrarea sa pe piata in 2018 investitori precum dezvoltatorul imobiliar de talie regionala Globalworth, care a semnat anterior un angajament de investitii de 2 mil. Euro pentru primul fond – EGV I, dar si alte profile inclusiv antreprenori si investitori locali precum Calin Lupsan, Leonard Leca sau Walid Abboud, unul dintre vanzatorii grupului A&D Pharma catre fondul de investitii Penta Investments, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

“Suntem recunoscatori tuturor investitorilor care au crezut in noi si care au ales sa ni se alature in continuarea misiunii de a gasi si investi in cele mai bune startupuri tech din Romania si CEE. Este o confirmare importanta a muncii noastre faptul ca, intr-un context economic dificil, am reusit sa atragem finantarea privata necesara si ca, in foarte scurt timp, vom semna si closing-ul final, la dimensiunea de 60 milioane de euro. Nu mulți manageri se pot lauda cu fonduri de VC supra-subscrise in aceasta perioada. Multumim, de asemenea, tuturor investitorilor din Fondul I care ne-au sprijinit inca din 2018 in acest proces. Suntem convinsi ca, in urmatorii 5 ani, vom reusi sa identificam si sa acceleram dezvoltarea celor mai promitatoare companii tehnologice din regiune”, a declarat Cristian Munteanu, Managing Partner al EGV.

In ultimele luni, echipa EGV II a derulat o campanie intensiva de identificare a unor tinere companii tehnologice cu potential, urmand a anunta in curand primele investitii din acest nou fond.

Pe langa majorarea tichetelor de investitii la fondul EGV II comparativ cu primul fond, se va majora si pachetul de actiuni vizat pentru preluare in noile start-up-uri.

“Daca la primul fond, vizam pachete de pana la 10% in companii, vom merge catre pachete de 15 – 20% din companii cu noul fond de VC”, a punctat Cristian Munteanu.

Fondul EGV II are ca tinta start-up-uri la inceput de drum, strategia sa de investitii fiind „lead early”, avand ca obiectiv de a fi primul investitor institutional intr-un start-up.

In ceea ce priveste strategia de exit, managerii EGV iau in considerare numai exituri totale la companiile din portofoliu, excluzand exituri partiale.

 

EGV I merge pe doua directii, exit si follow on

Odata cu lansarea noului fond de VC, EGV II, managerul de capital de risc este activ din acest moment pe piata cu doua fonduri de profil, cu diferenta ca primul fond este concentrat preponderent pe exituri, in timp ce noul fond pe achizitii de participatii in start-up-uri noi.

“Pana acum, din cele 4 exituri pe care le-am finalizat din portofoliul primului fond, avem o rata interna de rentabilitate (IRR) de 45%. La inceputul lunii aprilie, am anuntat cel de-al patrulea exit din EGV I, dupa ce PDQ, companie americana de management pentru activele software a achizitionat CODA Intelligence, companie specializată in soluții de cybersecurity si una dintre primele investitii ale Early Game.”, a precizat Cristian Munteanu.

Primul fond EGV a investit in 28 de companii de tehnologie din Romania si mai are inca spatiu pentru alte investitii.

“EGV Fund I a avut o strategie agresiva de investitii, care presupune o rezerva relativ limitata pentru investitii de follow on. Dar fondul mai are rezerve de capital la dispozitie.”, a explicat Cristian Munteanu.

Potrivit acestuia, odata cu incheierea perioadei de investitii a unui fond, toate sumele colectate din vanzarea companiilor din portofoliu sau eventuale dividende platite de acestea sunt distribuite investitorilor.

“Pana in prezent, fondul a distribuit deja capital investitorilor si va continua sa o faca in functie de oportunitati si de strategia fondului”, a mai spus reprezentantul EGV.

Intrebat daca sunt start-up-uri in care regreta ca EGV nu a investit pana acum si care au avut ulterior o crestere atractiva pentru investitori, Cristian Munteanu a spus ca a fost vorba de 1 – 2 astfel de companii din Romania.

In ce nise de piata in care opereaza start-up-uri investibile au fost cele mai rapide rate de crestere a evaluarii companiei?

“Nu exista o regula in aceasta privinta. Avem, spre exemplu, companii din zona de enterprise software, cum este Druid, care isi dubleaza veniturile la fiecare 6 luni. Druid a depasit deja 13 mil. Euro in venituri anuale. MeetGeek.ai, un alt exemplu din zona B2B, creste cu 35% luna de luna. Dar avem, de asemenea, si companii din zona B2C care isi dubleaza veniturile la fiecare 3 luni. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca startup-ul sa ofere un produs sau un serviciu care livreaza valoare clientilor sai; asta genereaza crestere, scalabilitate si, in cele din urma, profituri.”, sustine fondatorul EGV.

Potrivit acestuia, recrutarea este una dintre problemele startup-urilor care au ridicat runde de investitii, mai ales ca schemele de stimulare de genul ESOP (Employee Stock Option Plan – optiune prin care angajatii pot primi actiuni ale companiei, n.r.) nu sunt inca suficient cunoscute. O alta problema recurenta este accesul pe pietele externe, cu tot ce presupune asta, de la comunicare si marketing pana la aspecte legale si de compliance (conformitate).

 

Piata de VC din Romania vs Europa Centrala si de Est

“Romania este inca un «buyer’s market» (o piata a cumparatorului – n.r.) cand vine vorba despre venture capital. Cu alte cuvinte, sunt inca prea putini investitori activi pe aceasta piata. Nu exista concurenta intre tipurile de investitori. Investitorii angels nu concureaza cu VC-urile, spre exemplu, dar as putea spune ca, in curand, vom incepe sa vedem VC-uri din regiune devenind mai active in Romania, iar asta va declansa o oarecare competitie. Avantajul va fi de partea celor care cunosc cu adevarat piata locala, care au networking relevant aici si care au speed to market (care isi vor putea plasa rapid banii in companii scalabile – n.r.)”, afirma Cristian Munteanu de la EGV.

Pe o piata in care sunt active mult mai putine fonduri VC comparativ cu nevoia de capital a fondatorilor de start-up-uri, EGV nu vizeaza o competitie directa cu alte VC-uri pentru a plasa o investitie intr-o companie.

“Romania a plecat la drum cu un handicap fata de tarile din regiune. Bulgaria, spre exemplu, are 6-7 ani in fata noastra. Polonia, mai mult. Dar Romania a recuperat mult din acest handicap si deja se impune ca un lider in regiune. Mai dati-ne 5 ani si veti vedea ca Romania va domina industria de VC in CEE. Sunt anii de care au nevoie startup-urile din portofoliul nostru ca sa se maturizeze si sa confirme.”, sustine fondatorul EGV.

Potrivit acestuia, in tmp ce in Romania sunt active numai cateva fonduri VC locale, in Polonia sunt circa 80 de fonduri VC.

“Faptul ca in Romania nu a existat o puzderie de VC-uri ca in Polonia, a fost unul pozitiv. In VC in Romania exista respectul pentru ban, atat pentru cel public cat si pentru cel privat, si asta va avea un impact pozitiv in profitabilitatea asset class-ului (clasei de active – n.r.)”, este de parere Cristian Munteanu.

“Ecosistemul local este unul foarte tanar. Nu sunt sigur ca solutia este crearea tuturor tipurilor de fonduri de investitii inca de la momentul zero, intr-o piata care nu are profunzime. In timp vor aparea si in Romania fonduri de nisa, fonduri de venture debt, fonduri de hardware, de transfer tehnologic si alte tipuri de VC-uri. Dar astazi, indraznesc sa spun, este prea devreme pentru asa ceva.”, a adaugat acesta.

Investitia cu riscul specific unui VC in sectoare cu crestere rapida aduce randamente cu mult mai mari fata de alte clase de active sau oportunitati de investitii, sustine reprezentantul Early Game Ventures.

“Venture capital-ul asigura lichiditate pentru industria tech, singura capabila „sa intoarca” de 10.000 de ori o investitie.”,  a punctat Cristian Munteanu.

Varsta industriei VC din Romania este de circa 6 ani daca avem in vedere ca prima generatie de fonduri locale de profil precum Early Game Ventures si GapMinder a aparut in 2018. In 2024, piata locala de VC este asteptata sa devina mult mai activa atat in ceea ce priveste tranzactiile de exit care vizeaza start-up-uri din portofoliile fondurilor VC ridicate acum 5 – 6 ani, dar si proaspete achizitii ale noilor platforme de investitii precum EGV II sau GapMinder II.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral