MIRSANU.RO

publicat la: 12.04.2023  21:24

Dupa emisiuni masive de obligatiuni in 2022, cresterea dobanzilor a reorientat marile platforme imobiliare din Romania catre banci, care in ultimele 6 luni au luat imprumuturi de aproape 1,2 mld. Euro, mai ales pentru refinantarea portofoliilor

 

Marile tranzactii de finantare de pe piata imobiliara din Romania, cu imprumuturi de peste 100 mil. Euro, au totalizat aproape 1,2 mld. Euro in perioada septembrie 2022 – martie 2023, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Banii luati de catre platformele imobiliare majore active in Romania au mers preponderent catre refinantarea portofoliilor, si ca o nota distincta se simte pe piata si tendinta alocarii de imprumuturi cu destinatie de active verzi sau sustenabile.

Bancile austriece Erste si Raiffeisen domina segmentul tichetelor mari de finantare acordate catre platformele imobiliare majore.

Pe categorii de active, marile finantari de pe piata imobiliara din Romania au mers masiv catre segmentul de retail.

In urma cu un an, costurile obligatiunilor erau mult mai atractive pentru investitorii de pe piata de capital astfel ca in prima parte a lui 2022 platformele mari internationale active in Romania au pus accent in mixul de finantare pe emisiunile de obligatiuni.

Astfel, marii operatori de pe piata de logistica au venit pe rand catre investitori cu astfel de tranzactii – CTP a lansat in ianuarie 2022 o emisiune de obligatiuni verzi pe 4 ani de 700 mil. Euro la un cupon anual de 0,875%.

Un alt jucator major din logistica, grupul belgian VGP a anuntat in ianuarie 2022 o emisiune de obligatiuni verzi de 1 mld. Euro, impartita in 2 transe egale, una cu maturitate la 5 ani, iar alta la 8 ani, si un cupon anual de 1,625%, respectiv 2,250%.

Tot in logistica, un alt operator belgian activ pe piata din Romania, WDP a lansat in aprilie 2022 o emisiune de obligatiuni verzi de 500 mil. Euro, titlurile avand un cupon anual de 1,52% la o maturitate a titlurilor de 10 ani.

Pe segmentul de retail, NEPI, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Romania, a lansat in februarie 2022 o emisiune de 500 mil. euro cu o maturitate a titlurilor de 8 ani si un cupon fix anual de 2%.

Cresterea dobanzilor a facut insa mult mai rare emisiunile de obligatiuni astfel ca marile platforme imobiliare s-au orientat catre banci sau institutii financiare internationale pentru a-si administra cat mai bine lichiditatile si costurile de finantare.

NEPI a semnat in martie 2023 un credit imobiliar verde de 200 mil. Euro pe 5 ani cu bancile austriece Erste si Raiffeisen, destinat refinantarii unor achizitii de centre comerciale in Polonia, in tranzactie fiind implicate si centrele comerciale Mega Mall si Promenada Sibiu.

Cele mai mari finantari din istoria pietei imobiliare din Romania au fost semnate insa in septembrie 2022, respectiv decembrie 2022 ambele avand ca destinatie refinantarea unor portofolii locale de centre comerciale.

Astfel, grupul Iulius condus de catre omul de afaceri Iulian Dascalu a semnat in toamna anului trecut o tranzactie – record de 410 mil. Euro pentru refinantarea retelei de centre comerciale regionale Iulius Mall din Iasi, Cluj-Napoca, Suceava si Timisoara. Creditul pe termen lung a fost acordat de catre un sindicat de banci format din Erste Group Bank, BCR, Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien, OTP Bank si OTP Bank Romania.

Recordul Iulius Group a fost doborat de catre AFI, care a semnat in decembrie 2022 un imprumut de 450 mil. euro pentru refinantarea proiectelor AFI Cotroceni, AFI Brasov si AFI Ploiesti, finantarea fiind sindicalizata de catre grupurile austriece Erste si Raiffeisen si subsidiarele lor din Romania.

O nota distincta o face tranzactia de exit a grupului austriac CA Immo din Romania care si-a vandut portofoliul local pentru circa 377 mil. euro catre Paval Holding, platforma de investitii a familiei care are in portofoliu reteaua de bricolaj Dedeman, in cadrul celei mai mari tranzactii de vanzare realizate pana acum pe piata imobiliara locala. Insa, dincolo de acest calibru, cumparatorul, care dispune de lichiditati importante de pe urma unor afaceri puternic generatoare de venituri, nu a anuntat contractarea unei finantari de achizitie pentru aceasta tranzactie.

In decembrie 2022, cel mai mare proprietar de imobile si spatii de birouri din regiune Globalworth a anuntat semnarea a doua facilitati in suma totala de 160 mil. Euro cu grupul bancar austriac Erste, din care una de 110 mil. Euro este destinata portofoliului de logistica al Globalworth. Pe langa acestea, CTP a semnat in februarie 2023 extinderea unei facilitati de credit la nivel de grup de la 400 mil. Euro la 500 mil. Euro, iar anterior si alte facilitati de imprumut pentru a-si imbunatati lichiditatile disponibile. In mod similar, si alti operatori majori din real estate au contractat recent  finantari.

De asemenea, institutiile financiare internationale orientate in ultima vreme masiv catre finantarile verzi au sustinut in 2022 nu doar emisiunile de obligatiuni verzi ale BCR si Raiffeisen, ci si platformele imobiliare locale in investitii de inverzire a portofoliilor.

Astfel, EBRD a aprobat in aprilie 2022 un imprumut de 250 mil. Euro catre platforma imobiliara P3, al carei proprietar este fondul suveran de investitii GIC din Singapore, in vederea dezvoltarii de parcuri industriale si logistice cu certificate verzi in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia si Serbia, conform informatiilor publicate anterior de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

De asemenea, IFC a dat in iulie 2022 o finantare verde de 85 mil. Euro catre Globalworth pentru investitii de consolidare si extindere a activelor verzi in portofoliul sau de birouri.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral