Adrian Mîrșanu

publicat la: 04.08.2016  13:45

După două tranzacții eșuate de exit, Axa a semnat ieri la Paris vânzarea afacerii de asigurări din România către liderul pieței locale de profil, Vienna Insurance Group. O echipă de avocați Schoenherr din care au făcut parte partenerii Markus Piuk și Monica Cojocaru a asistat VIG la achiziție, de cealaltă parte grupul francez a fost asistat de casa de avocatură Cameron McKenna

 

Gigantul francez din sectorul asigurărilor Axa a anunțat astăzi semnarea unui acord de vânzare a operațiunilor sale din România către grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG).

Tranzacția a fost semnată de cele două părți pe 3 august la Paris, potrivit ultimelor informații disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Conform termenilor acordului, Vienna Insurance Group va cumpăra 100% din acțiunile Axa Life Insurance SA prin intermediul subsidiarelor sale locale BCR Life (activă pe segmentul asigurărilor de viață) și Omniasig (jucător pe piața asigurărilor generale).

Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. Finalizarea tranzacției de exit a Axa din România urmează să aibă loc după îndeplinirea anumitor condiții, inclusiv a avizelor de aprobare din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv a Consiliului Concurenței.

Firma austriacă de avocatură Schoenherr a asigurat consultanța juridică pentru Vienna Insurance Group la achiziția afacerii Axa din România, cu o echipă din care au făcut parte Markus Piuk, Partener, respectiv Monica Cojocaru, Partener în cadrul biroului din București.

Markus Piuk a coordonat o echipă de avocați Schoenherr și la achiziția afacerii Axa din Serbia pe 7 iulie de către același cumpărător, grupul austriac Vienna Insurance Group.

De cealaltă parte, Axa a lucrat în dosarul tranzacției de exit din România cu avocații Cameron McKenna, pe care i-a avut alături și la celelalte două încercări eșuate de a-și vinde afacerea locală către Astra Asigurări (afacere patronată de Dan Adamescu, aflată în faliment) în 2013, respectiv acordul semnat în decembrie 2014 cu consorțiul format de SAI Certinvest și SIF Transilvania, care urmau să preia fiecare 70%, respectiv 30% din acțiunile Axa Life Insurance SA. Ambele încercări de exit ale Axa au fost oprite de către ASF, care a considerat că acești cumpărători nu au capacitatea de a prelua această afacere.

Axa Life a înregistrat prime brute subscrise de peste 4,5 mil. Euro în 2015, mai ales de pe urma operațiunilor sale tradiționale de pe segmentul asigurărilor de viață, notează cumpărătorul într-un comunicat de presă. Raportat la întreaga piață locală de asigurări, Axa avea aici o cotă de piață de circa 0,2%, după cum rezultă din datele de piață publicate de către ASF.

“Piața de asigurări de viață din România a crescut cu 11% în 2015. Compania noastră din VIG Group, BCR Life, al doilea jucător de pe piața asigurărilor de viață din România cu o cotă de piață de 14,4%, a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă în anii anteriori”, a spus Elisabeth Stadler, Director General Executiv al Vienna Insurance Group.

Vienna Insurance Group este cel mai mare jucător de pe piața asigurărilor din România, care a încheiat 2015 cu un volum de prime brute subscrise în valoare de 8,75 mld. Lei (1,97 mld. Euro) și un ritm de creștere anuală de 8,2%, conform datelor ASF.

La 31 martie 2016, VIG deținea o cotă de piață agregată de 28,66% pe piața asigurărilor generale prin intermediul companiilor Asirom Vienna Insurance Group SA (lider de piață cu un volum de prime brute subscrise de 345,2 mil. Lei, adică o cotă de piață de 17,33% din volumul total al primelor brute subscrise) și a Omniasig VIG (fosta BCR Asigurări VIG, cu un volum de prime brute subscrise de 225,7 mil. Lei, adică nr. 3 pe piața de profil cu o cotă de piață de 11,33%), arată datele ASF. Printre concurenții VIG pe acest segment se află Allianz Țiriac Asigurări (cotă de piață de 13,57% în primul trimestru) sau Groupama Asigurări (cu o cotă de piață de 9,51%).

Pe segmentul de asigurări de viață, cele două companii VIG cumulează  o cotă de piață de 16,7% pe o piață totală de 438,3 mil. Lei în primul trimestru al anului. BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group are o cotă de piață de 9,96%, ocupând poziția a treia după NN Asigurări de Viață (35,92%), respectiv Metropolitan (14,36%).

Asirom Vienna Insurance Group SA avea la 31 martie prime brute subscrise în valoare de 29,5 mil. Lei și o cotă de piață de 6,74%.

Axa Life Insurance SA a încheiat 2015 cu pierderi de 45,4 mil. Lei (10,2 mil. Euro) la un personal mediu format din 91 de angajați.

Piața locală de asigurări trece printr-un proces de consolidare prin reducerea numărului de jucători, pe de o parte, jucători cu capital românesc precum Astra Asigurări și Carpatica Asig au intrat în faliment, pe de altă parte, jucători mai mici sunt înghițiți de investitori strategici. În acest context, cea mai recentă tranzacție derulată în sectorul de profil a fost derulată de grupul Ergo, parte a gigantului german Munich Re, care pe 19 iulie a anunțat finalizarea achiziției Credit Europe Asigurări.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral