MIRSANU.RO

publicat la: 04.08.2015  19:43

După cinci ani, fondul de investiții Mid Europa Partners a reușit să cumpere afacerea de servicii medicale private Regina Maria în cadrul unei tranzacții de peste 100 mil. euro și revine astfel pe piața locală. Erste a finanțat achiziția Regina Maria. Advent și-a făcut exitul din România după două decenii de investiții

 

Fondul de investiții Mid Europa Partners a anunțat astăzi achiziția rețelei de servicii medicale private Regina Maria, al doilea operator de pe piața de profil după cifra de afaceri. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. Surse din piață estimează peste 100 mil. euro tranzacția de vânzare a afacerii Regina Maria pentru pachetul de 100%.

Achiziția este de așteptat să fie încheiată în trimestrul al patrulea din acest an. Erste Group a asigurat o finanțare pentru achiziție, fiind singura bancă implicată astfel în tranzacție.

„Achiziţia Regina Maria subliniază concentrarea continuă a firmei pe identificarea afacerilor de servicii medicale atractive în regiunea noastră, unde, odată cu finalizarea acestei achiziţii, vom avea investiţii de capital de 0,5 miliarde euro în sector. Am monitorizat activ, de mai mulţi ani, piaţa servicii medicale din România şi cred că este gata pentru creştere sustenabilă şi consolidare”, a spus Matthew Strassberg, Senior Partner al Mid Europa.

„Rețeaua de sănătate Regina Maria are o bază de clienți corporate și retail în creștere rapidă, care este deservită printr-o platformă integrată bine administrată, având acoperire națională. Suntem nerăbdători să susținem viitoarele investiții pentru dezvoltare organică și achiziții”, a adăugat Nikolaus Bethlen, Partener al Mid Europa și cel care conduce activitățile fondului de investiții în România.

În tranzacție au lucrat din partea Mid Europa – Csanad Daniel, Tas Tobias, Albert Jelinek și Bartosz Malecki. De cealaltă parte, din echipa Advent a făcut parte Emma Popa – Radu, care a condus timp de mai mulți ani operațiunile locale ale fondului american de investiții, potrivit informațiilor disponibile jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO.

„Avem convingerea că în perioada următoare, cu suportul noilor acționari, vom accelera ritmul de creștere al companiei. Credem că expertiza cu care vine Mid Europa în domeniul serviciilor medicale va contribui la succesul proiectelor noastre”, afirmă Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

Înaintea tranzacției, Advent International deținea 80% din afacerea Regina Maria, iar fondatorul companiei, medicul german de origine iraniană Wargha Enayati, celelalte 20% din acțiuni.

Termenul pentru depunerea ofertelor finale a fost în urmă cu o lună, pentru runda finală lupta dându-se între Mid Europa Partners și grupul medical privat turcesc Acibadem. Apoi, negocierile au accelerat, iar la finele săptămânii trecute se făceau ultimele pregătiri pentru semnarea contractului de vânzare – cumpărare.

Mid Europa Partners a fost și în 2010 pe lista ofertanților pentru achiziția afacerii dezvoltate de Wargha Enayati, tranșată în final atunci de către Advent International, pe fondul tranzacției de exit din companie a unui alt fond de investiții, 3i.

Istoricul Mid Europa Partners în România este marcat de o investiție din care și-a marcat demult exitul, cea în operatorul de telefonie mobilă Connex, acum Vodafone România.

Mid Europa Partners (MEP) a strâns până acum fonduri de 4,2 mld. euro și investește acum din Mid Europa Fund IV, fond de investiții ridicat în 2014 cu o capitalizare de 800 mil. euro și al patrulea ridicat de la înființarea firmei în 1999. Strategia MEP vizează, de regulă, investiții de capital între 75 și 200 mil. euro pe o perioadă între 3 și 6 ani în companii cu o valoare de întreprindere cotată între 100 și 500 mil. euro. Piețele din Europa Centrală sunt în principal în vizorul său, România fiind pe lista tranzacțiilor de oportunitate.

Atuurile Mid Europa Partners sunt profilul de investitor regional focusat pe oportunitățile de investiții de pe piețele din Europa Centrală și de Est plus Turcia, precum și administrarea unui portofoliu puternic în sectorul de profil, din care fac parte grupul medical turcesc Kent Hospital Group, rețeaua poloneză de laboratoare Diagnostyka, rețeaua de laboratoare Alpha Medical din Cehia și Slovacia și furnizorul de suplimente nutritive Walmark. A deținut Lux Med, cea mai mare rețea privată de sănătate din Polonia.

Noua sa achiziție, Regina Maria, este o afacere pornită de Wargha Enayati în 1995 sub numele de Centrul Medical Unirea.

Unul dintre indicatorii – cheie al tranzacției, EBITDA (nivelul câștigurilor înregistrate înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării) are valoarea de 8,3 mil. euro pentru 2014, iar estimarea conducerii companiei Regina Maria pentru 2015 este de 12 mil. euro, conform datelor făcute publice până acum. Afacerile Regina Maria în 2014 au fost de 55 mil. euro, ținta pentru acest an fiind 67 mil. euro.

Regina Maria are un portofoliu format din aproximativ 300.000 abonați, 22 de clinici în București și în țară, 4 spitale, 11 laboratoare și 5 centre de imagistică.

În mandatul Advent, afacerea Regina Maria aproape s-a triplat, pe fondul unei campanii de extindere a operațiunilor.

Pe piața serviciilor medicale private, Regina Maria concurează cu Medlife, Sanador sau Medicover.

Advent International, proprietarul afacerii Regina Maria, este un administrator global de fonduri de investiții, cu active de 33 mld. dolari.

A investit peste 28 mld. dolari în 31 de ani în 300 de tranzacții din 40 de piețe de pe Glob. În România, Advent are un istoric bogat de tranzacții, fiind activă de 20 de ani. A rulat investiții locale de la industria berii până la medicamente, materiale de construcții și servicii medicale. Acum 10 ani, Advent a făcut una dintre cele mai spectaculoase exituri reușind să vândă producătorul de medicamente Terapia Cluj Napoca indienilot de la Ranbaxy într-o tranzacție de 324 mil. dolari, după ce cumpărase afacerea cu câțiva ani înainte pentru circa 40 mil. dolari.

Criza din 2008 încoace a prins Advent cu o expunere în sectoare care au intrat în declin, iar seria de tranzacții de exit nu a mai fost la nivelul valorii achizițiilor Labormed, cumpărată cu 123 mil. euro în 2008, Deutek ori Ceramica Iași. Vânzarea rețelei Regina Maria echivalează cu lichidarea portofoliului local și cu exitul local al unui jucător global din industria fondurilor de investiții.

CITEȘTE AICI CE CONSULTANȚI AU AVUT PĂRȚILE IMPLICATE ÎN TRANZACȚIE.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

„Declaratie de dragoste” a managerului regional de private equity Resource Partners pentru Romania dupa achizitia platformei Vola.ro: Mizam pe minim inca o achizitie in viitorul apropiat. „Investitiile pe care le facem in companiile romanesti au o o componenta de equity intre 7 si 20 mil. Euro, la care pot fi adaugate finantari bancare sau alte co-investitii”

  Managerul regional de private equity Resource Partners a anuntat ca mizeaza pe o noua achizitie in viitorul apropiat pe piata din Romania, dupa recenta achizitie a grupului care include Vola.ro, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. „Suntem bucurosi sa marc  Citeşte articolul integral

Consultanți & Auditori

Laurentiu Stan, fondatorul companiei de consultanta antreprenoriala Kapital Minds: Majoritatea antreprenorilor din Romania cred ca cifra de afaceri si profitul sunt cei mai importanti factori pentru cresterea valorii unei afaceri, insa relatiile cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile genereaza uneori peste 80% din valoarea afacerii

  Majoritatea antreprenorilor din Romania considera ca cifra de afaceri si profitul companiei sunt cei mai importanti factori ai cresterii valorii, lasand la urma factorii care genereaza acesti indicatori precum stabilitatea relatiilor cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile ce  Citeşte articolul integral