Omul de afaceri austriac Eugen Petrov a preluat Domo Retail, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine specializate în electroretail, și este unicul acționar al companiei, se arată într-un comunicat de presă al Domo, citat de săptămânalul economic Capital.
Mișcarea prin care președintele Consiliului de administrație al Domo Retail și, implicit, reprezentantul foștilor acționari, este o tranzacție de tip management buyout (cumpărarea acțiunilor de către conducerea companiei – n.r.), potrivit oficialilor lanțului de magazine. Comunicatul Domo nu spune care este valoarea tranzacției sau alte detalii legate de această operațiune.
”Am preluat noua poziție în cadrul companiei având o viziune clară asupra perspectivelor Domo ca principal jucător pe piața de retail din România și sud – estul Europei (…) Obiectivul principal pe care mi-l propun ca acționar este să conduc Domo către rezultate financiare pozitive. Cred în implicarea totală a fiecărui angajat al companiei și am încredere deplină în experiența echipei de management, în cunoștințele și know – how -ul vestic adus de aceasta, precum și în leadership-ul și viziunea lui Kim Koellner, ca CEO al Domo Retail SA”, afirmă Eugen Petrov în comunicatul de presă.
Omul de afaceri austriac de origine bulgară Eugen Petrov a ajuns la Domo în 2012, când a preluat poziția de președinte al Consiliului de administrație, reprezentând astfel interesele acționarilor, care niciodată nu au fost făcuți publici.
În lipsa unor precizări clare din partea oficialilor Domo privind adevărații acționari, pe piață au circulat informații potrivit cărora în spatele Domo s-ar afla miliardarul bulgar Tzvetan Vassilev, acționarul majoritar al băncii bulgare Corporate Commercial Development, acuzată de către banca centrală că se află la originea unei puternice crize de lichiditate ce a lovit în această vară piața financiară a statului de la sud de Dunăre.
Vassilev, cotat ca fiind unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din Bulgaria, are afaceri în mai multe sectoare, cu o putere cumulată estimată la circa 10% din Produsul Intern Brut al celui mai sărac stat din Uniunea Europeană. În cadrul băncii Corporate Commercial Development, Vassilev deține, conform propriilor declarații, 50% din acțiuni, iar cel mai important asociat și partener al său în cadrul băncii este Fondul de Rezervă Generală a Statului (State General Reserve Fund – SGRF), cel mai mare fond suveran de investiții al sultanatului Oman.
SGRF deține 30% din banca lui Vassilev, conform informațiilor publicate de omul de afaceri pe site-ul personal. Fondul de investiții suveran din Oman a avut un cuvânt greu de spus și în afacerea Domo în ultimii ani, în condițiile în care SGRF deținea circa o treime din acțiunile fondului de investiții Trans Balkan Investments Limited (TBIL) și avea de recuperat datorii importante de la TBIL, după cum rezultă din comunicate ale fondului transmise bursei din Londra, unde erau listate acțiunile TBIL. TBIL, care a operat anterior sub numele de Equest Balkans Investments Limited, a cumpărat afacerea Domo în urmă cu șapte ani.
Despre Eugen Petrov, informațiile făcute publice sunt foarte puține. Petrov este cetățean austriac, ”absolvent al studiilor de master în economie, comerț exterior și în domeniul bancar al Universității Economice din Viena”, potrivit comunicatului Domo. Acesta este fondator și managing partner în cadrul mai multor companii internaționale cu birouri și filiale în țări membre ale Uniunii Europene și țări ale Comunității Statelor Independente din domeniul producției și comerțului cu materii prime, resurse de energie și combustibili, mai spune sursa citată care adaugă că Petrov este implicat și în aria serviciilor de consultanță financiară și de afaceri. În comunicatul Domo nu este menționat niciun nume de companie pentru care a lucrat Petrov.
Domo Retail SA operează în acest moment o rețea de 90 de magazine la nivelul întregii țări, cu o suprafață totală de peste 81.000 de metri pătrați, și o platformă de vânzări online. Pe piața retailului specializat în electronice, electrocasnice și IT & C, Domo se bate cu Altex, Flanco, precum și cu retaileri online de talia eMag.
Strategia sa pe piață vizează formate diferite de magazine de la Digital Domo, cu spații până în 300 de metri pătrați, Go Domo – cu spații de până la 500 de metri pătrați, în timp ce pe segmentul magazinelor de mari dimensiuni, retailerul a gândit Discover Domo cu suprafețe între 1.000 și 3.000 de metri pătrați, respectiv magazinele operate sub marca Technomarket, a căror suprafață depășește 3.000 de metri pătrați.
O afacere crescută două decenii: Primul deceniu – al fondatorului, al doilea în epoca fondurilor de investiții
Afacerea Domo Retail a fost pornită în 1994 la Târgu Secuiesc în județul Covasna de către antreprenorul Lorand Szarvadi. Trei ani mai târziu, apare pe piață marca de produse Domo, iar compania se dezvoltă atingând în zece ani de la înființare pragul de 100 mil. euro cifră de afaceri anuală și o rețea formată din 100 de magazine.
Tot în 2004, în companie intră Fondul Româno – American de Investiții, care își face exitul în 2007 alături de fondatorul Lorand Szarvadi și familia Hegedus în cadrul unei tranzacții de 62,5 milioane de euro, cumpărătorul fiind fondul de investiții TBIL.
Criza financiară globală din 2008 taie puternic apetitul de consum astfel că printre afacerile lovite direct se numără și lanțurile specializate în electroretail. Domo intră pe pierdere din 2009 și nici până acum nu a revenit pe plus. Dimpotrivă, pierderile au ajuns la un nivel record de 50 mil. lei în 2012, iar cifra de afaceri scade cu peste 25% în intervalul 2008 – 2012.
De asemenea, fondatorul Lorand Szarvadi se retrage treptat și din structurile de conducere ale Domo astfel că sunt aduși noi executivi în fruntea afacerii.
În această perioadă, destinul Domo este strâns legat de fondul suveran de investiții din Oman SGRF, acționar în cadrul TBIL și care avea de recuperat datorii de aproximativ 17 milioane de euro de la TBIL. Fondul de investiții arab se implică inclusiv în schimbarea conducerii Domo pentru a redresa situația financiară a companiei și are discuții cu Dragoș Dinu, fostul șef peste grupul A & D Pharma – controlat de acționari de origine arabă, conform unor surse de pe piața locală. La începutul lunii februarie 2013, Dragoș Dinu preia postul de CEO al Domo.
Tot atunci, acțiunile Domo Retail sunt transferate indirect către fondul de investiții Domtech Holding AG, ai cărui acționari nu au fost făcuți publici și, deci, nu este clar dacă a existat un transfer real al Domo către un alt proprietar sau nu.
Din data de 15 noiembrie 2013, poziția de CEO la Domo este ocupată de către sud – coreeanul Kim Koellner, care la momentul numirii sale vorbea despre trecerea Domo de la stadiul de afacere de familie spre modelul de companie internațională.
Noului director numit de board-ul Domo i s-au alăturat în echipa de conducere și doi acționari, Eugen Petrov, actualul proprietar, și Sigmund Klein, consultant în cadrul board-ului, conform informațiilor disponibile la acea dată.
Schimbările operate la vârful conducerii companiei și reducerile de personal care aproape au înjumătățit în cinci ani numărul de angajați al Domo au adus un ușor reviriment la finele anului trecut. Astfel, în premieră de la izbucnirea crizei, Domo a raportat în 2013 o creștere a cifrei de afaceri concomitent cu scăderea pierderilor față de anul anterior, dar rămâne deschisă lupta pentru revenirea pe profit, 2008 fiind ultimul an când compania a încheiat pe plus. PENTRU DETALII, VEZI INFOGRAFICUL CU EVOLUȚIA INDICATORILOR DOMO, PLASAT LA ÎNCEPUTUL ARTICOLULUI.