Adrian Mîrșanu

publicat la: 04.03.2015  17:55

Deloitte are mandatul grecilor de la Piraeus Bank pentru tranzacția de vânzare a unei tranșe inițiale de credite neperformante de până la 200 mil. euro

 

Firma de consultanță și audit Deloitte, cea mai mare din așa-numitul Big Four, are un mandat pentru vânzarea de credite neperformante la Piraeus Bank România, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piața financiară.

”Deloitte este consultantul Piraeus Bank România, care pregătește vânzarea unui pachet de credite neperformante, tranșa inițială fiind de aproape 200 mil. euro. Tranzacția este încă într-o fază incipientă”, au precizat sursele citate.

Reprezentanții Deloitte și ai Piraeus nu au făcut niciun comentariu pe acest subiect.

Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a anunțat pe 3 martie că Piraeus Bank România, filiala locală a grupului bancar grecesc, scoate la vânzare un pachet de credite neperformante în valoare de până la 200 mil. euro.

Până acum, cele mai mari tranzacții locale cu credite neperformante au fost cele anunțate de Volksbank în iulie 2014, când un pachet de 495 mil. euro a fost transferat către un consorțiu format din Deutsche Bank, fondul londonez AnaCap, HIG Capital și APS. A urmat BCR care a vândut două tranșe, una de 400 mil. euro, alta de 220 mil. euro, ambele în semestrul al doilea. Mandatele pe partea de vânzare în cele trei tranzacții organizate de austrieci au fost primite de PwC.

Pe piața serviciilor profesionale de afaceri, Deloitte activează cu linii de audit, consultanță fiscală și financiară, precum și cu gama de servicii de asistență juridică prin intermediul casei de avocatură afiliate Reff & Asociații.

Deloitte face parte din grupul celor mai mari firme de consultanță și audit din lume, supranumit Big Four, alături de EY, KPMG și PwC. Toate cele patru sunt active direct și pe piața românească.

Piraeus Bank România este una dintre băncile locale, care cu o rată a creditelor neperformante de 27% în luna septembrie, depășește sensibil media sistemului bancar local. Aceasta se situa la 15,33% în septembrie 2014, iar în decembrie a coborât sub 14%, conform datelor prezentate de banca centrală. Portofoliul de credite neperformante al Piraeus Bank România era în septembrie 2014 acoperit cu garanții în proporție de 87%, potrivit unei prezentări a băncii – mamă. Auditorul Piraeus este PwC.

La un portofoliu de credite brute de 1,5 mld. euro rezultă că în septembrie împrumuturile depreciate ale subsidiarei grecești aveau o valoare totală de peste 400 mil. euro. Adică, în scădere față de nivelul afișat la 31 decembrie 2013, când valoarea creditelor neperformante era de 2,67 mld. lei (circa 604 mil. euro, calculat la cursul mediu de schimb din 2013), din care în jurul a 95% însemna expunere pe IMM-uri și credite de consum acordate persoanelor fizice.

Pentru a slăbi presiunea portofoliului de credite neperformante pe bilanț, Piraeus Bank România a vândut o parte din acestea în aprilie 2014, după cum menționează reprezentanții băncii în ultimul raport anual.

Vânzarea de credite neperformante este considerată afacerea momentului pe piața bancară, de care caută să profite investitorii financiari specializați în administrarea unor astfel de active. Tranzacțiile derulate în ultimul an pe piața românească de profil s-au încheiat la discount-uri de peste 85%, chiar peste 90% față de valoarea nominală a portofoliului în funcție de garanțiile care însoțesc pachetele de credite și de cât se estimează că se mai pot recupera din ele.

Piraeus Bank este una dintre marile bănci grecești care au prezentat anul trecut la Bruxelles Comisiei Europene planuri de restructurare a operațiunilor pe piețele externe, alături de National Bank of Greece, proprietarul Banca Românească, și de alte instituții de credit.

Ultimele date prezentate de banca – mamă din Grecia indică active în România de 1,989 mld. euro, o cotă de piață de 2,9% la credite și de 1,8% la depozite la nivelul lunii septembrie 2014.
Piraeus Bank România are, conform sursei citate, o rețea formată din 130 de agenții și un personal care numără 1.607 angajați. Primele nouă luni ale anului trecut indică o ajustare a echilibrului între credite și depozite, care au ajuns la un raport de 108%, pe fondul scăderii volumului de împrumuturi și, în paralel, a creșterii nivelului depozitelor.

Veniturile nete ale Piraeus Bank România au fost de 108 mil. euro în primele nouă luni ale anului trecut. Ultimul bilanț făcut public al băncii locale indică o revenire în 2013 pe profit cu un plus de 12,8 mil. lei (2,9 mil. euro) față de o pierdere de 94,9 mil. lei (21,3 mil. euro) în 2012.

Grupul bancar grecesc Piraeus a venit în România în anul 2000, când a cumpărat Pater Bank, cu două surcursale. Apoi, Piraeus a trecut la o dezvoltare organică a operațiunii locale. În ultimii ani, grupul elen a redevenit activ și a trecut la achiziții în 2012 și 2013 în Grecia, unde a preluat activele bune ale ATE Bank, apoi Geniki Bank, operațiunile a trei bănci cipriote, precum și subsidiara locală a grupului bancar portughez Millennium. În România, a preluat activele ATE Bank România în 2013 și le-a vândut în circa un an către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, care a intrat astfel pe piața bancară locală sub marca Băncii Române de Credite și Investiții.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

First View to MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Laurentiu Stan, exit planning advisor: A suitable mix of Equity – Debt can significantly reduce the cost of capital invested in assets, leading to a higher value for them

  „To achieve sustainable and healthy growth, Romanian companies need an appropriate mix of financing for assets through equity and debt. A viable option I recommend to companies is the issuance of corporate bonds, with their liquidity potentially ensured by listing on the stock exchange, if the iss  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU IPO CHALLENGE 2024. Razvan Butucaru, Mazars: An active M&A market is not only a condition but also a key facilitator for a robust capital market. These two elements are intricately linked, synergising to bolster the growth and development of local companies

  „According to Mazars’ study, ‘Investing in CEE: Inbound M&A report 2023/2024’, and taking into account the criteria set out in the methodology, the CEE region saw an increasing interest from investors outside the region, with a total of 483 transactions, amounting to a combined value of   Citeşte articolul integral