Romgaz, producator de stat aflat in portofoliul statului roman, a finalizat pe 1 august 2022 achizitia participatiei de 50% in proiectul Neptun Deep, dupa virarea a circa 1 mld. euro in conturile vanzatorului, compania americana ExxonMobil.
Pretul de achizitie anuntat anterior la 1,06 mld. USD, care putea fi majorat cu cel mult 10 mil. USD, a fost platit dintr-un credit sindicalizat de 325 mil. euro, iar restul, peste doua treimi din pret, a fost acoperit de catre cumparator, Romgaz, din surse proprii.
Creditul de 325 mil. euro acordat initial in martie 2022 de catre Raiffeisen a fost in iunie convertit intr-un credit sindicalizat, dupa intrarea BCR in tranzactia de finantare. In martie, finantarea era contractata la o rata de dobanda raportata la EURIBOR la 3 luni, ulterior in iunie fiind anuntat ca BCR s-a aliniat la termenii de finantare oferiti initial de catre Raiffeisen.
Potrivit noii structuri de credit, Raiffeisen Bank Romania a finantat achizitia Romgaz cu 200 mil. euro, iar BCR cu 125 mil. euro, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Raiffeisen Bank.
„Creditul este acordat pe o perioada de cinci ani de la data utilizarii, fiind tras integral in vederea platii achizitiei. Operatiunile bancare pentru plata tranzactiei de achizitie din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care actioneaza si in calitate de agent al facilitatii de credit”, au precizat reprezentantii Raiffeisen.
Finantatorii au fost asistati de casa de avocatura Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare si utilizare a facilitatii de credit.
„Finalizarea cu succes a tranzactiei este o realizare deosebita in portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o insemnatate importanta si strategica pentru Romania in vederea asigurarii securitatii energetice a tarii noastre, mai ales in actualul context geopolitic. Suntem determinati sa trecem la etapa de dezvoltare-exploatare in cel mai scurt timp, alaturi de partenerul nostru. Multumesc echipei Romgaz pentru eforturile sustinute in vederea indeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum si tuturor partilor implicate in aceasta tranzactie” a declarat Aristotel Jude, Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A.
Potrivit conducerii Romgaz, in perioada imediat urmatoare, compania va continua formalitatile pentru asigurarea nevoii de finantare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.
Romgaz a lucrat in dosarul achizitiei participatiei ExxonMobil in cadrul proiectului Neptun Deep cu o echipa de avocati Dentons, coordonata de catre Humphrey Douglas, partener al biroului din Londra, impreuna cu Claudiu Munteanu-Jipescu, partener in cadrul biroului din Bucuresti.
„Felicitam Romgaz pentru finalizarea tranzactiei, aceasta reprezentand un pas major pentru dezvoltarea productiei de energie in Romania. Finantarea acordata confirma determinarea Raiffeisen Bank de a susține tranzitia energetica spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile. Suntem bucurosi ca am putut sa sustinem compania in achizitionarea cotei de participare in proiectul Neptun Deep, atat prin participarea la finantare, cat si prin oferirea serviciilor bancare necesare efectuarii achizitiei”, a declarat Alin Neacsu, director executiv Corporatii Mari la Raiffeisen Bank.
„Prin finantarea acordata, Banca Comerciala Romana isi continua si consolideaza rolul de partener pentru compania Romgaz si sectorul energetic local, prin sprijinirea directa a investitiilor cu impact strategic pentru economia Romaniei. Felicitam Romgaz SA pentru reusita inchiderii cu succes a acestei tranzactii de mare anvergura, un pas strategic in asigurarea independentei si tranzitiei pe baze sustenabile a sectorului energetic romanesc. Vom continua sa oferim tot interesul si sprijinul nostru pentru dezvoltarea proiectelor din acest sector si pe viitor, in contextul unui mediu economic in continua schimbare si in fata unor planuri si provocari de o importanta capitala pentru partenerul nostru si economia locala”, a declarat Ramona Kurko, Director Executiv Adjunct Clienti Strategici la BCR.
In proiectul Neptun Deep, operator este OMV Petrom, subsidiara a grupului petrolier austriac OMV, care detine de asemenea o participatie de 50% in proiect. Decizia finala de investitie la Neptun Deep este asteptata la jumatatea anului 2023, potrivit CEO-ului OMV Petrom.
Romgaz a raportat la finele lui martie 2022 ca numerarul, conturile/depozitele bancare si titlurile de stat reprezentau cumulat suma de 4,856 milioane RON (circa 1 mld. euro). Numerarul si echivalent numerar se ridicau la circa 2,2 mld. RON (aproximativ 440 mil. euro) la 31 martie 2022, potrivit raportarilor companiei.
De asemenea, Romgaz a inregistrat un profit net de 980 mil. RON (200 mil. euro) in primul trimestru din 2022, dupa ce in 2021 a inregistrat un profit net de peste 1,9 mld. RON (circa 390 mil. euro), inregistrand o marja neta de castig de 33%. Romgaz are o valoare bursiera de 17,75 mld. RON (circa 3,5 mld. euro).