MIRSANU.RO

publicat la: 21.05.2024  23:22

David Jennison, cofondatorul bancii globale de investitii STJ Advisors, despre IPO-ul Premier Energy pe bursa de la Bucuresti: Alocarea finala a actiunilor din IPO a mers in proportie de circa 50% investitorilor din Romania, daca includem si retailul, circa 17% catre investitori din CEE si aproape 33% catre investitori internationali. O institutie financiara internationala de dezvoltare, fonduri locale de pensii si un fond suveran de investitii, printre investitorii – ancora in IPO-ul Premier Energy

 

Circa 50% din IPO-ul Premier Energy a fost plasat investitorilor din Romania, daca includem si transa de retail, circa 17% a mers catre conturile Europei Centrale si de Est (CEE) si aproximativ 33% catre investitori internationali, inclusiv o institutie financiara de dezvoltare, a declarat in exclusivitate pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO David Jennison, Cofondator al bancii de investitii globale independente STJ Advisors, care face parte din sindicatul de intermediere al tranzactiei.

„Excluzand partea de retail, circa 40% din IPO a fost alocat investitorilor din Romania, circa 20% catre conturi din Europa Centrala si de Est (CEE) si circa 40% catre conturi internationale, inclusiv DFI (institutie financiara de dezvoltare – n.r.)”, a precizat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO David Jennison, Cofondator si Vicepresedinte al STJ Advisors.

Tranzactia a avut sprijinul unei game diverse de investitori – ancora care include o institutie financiara de dezvoltare, fonduri locale de pensii private si un fond suveran international, potrivit datelor facute publice de catre STJ Advisors.

Jose Garza, CEO-ul Premier Energy, a precizat pe 8 mai, data lansarii IPO-ului, ca tranzactia beneficiaza de sprijinul a circa 4 investitori – ancora romani si internationali, fara sa ii numeasca insa.

Dintre institutiile financiare internationale cu istoric in IPO-urile locale se distinge pana acum EBRD, care a participat la IPO-ul Electrica in valoare de 444 mil. Euro din 2014. De asemenea, Premier Energy este intr-o faza accelerata de crestere a afacerii pe fondul expansiunii organice si cu tranzactii M&A, iar banii atrasi la IPO vor merge catre dezvoltarea portofoliului de energie verde, care este centrul de greutate si directia prioritare de dezvoltare a portofoliilor de catre investitori institutionali internationali precum EBRD si IFC.

Reprezentantii EBRD nu au facut niciun comentariu pe acest subiect pana la momentul publicarii acestui articol.

In ceea ce priveste fondurile de pensii private, cele mai mari expuneri pe actiuni de companii listate pe bursa le au fondurile de pensii administrate privat de catre NN Pensii, cu o expunere pe actiuni de 10,8 mld. RON (adica 23,64% din activul total), Allianz Tiriac Pensii Private sau Metropolitan Life, cu expunere de 5,1 mld. RON (adica 26,8% din activul total), potrivit datelor facute publice la 31 martie 2024.

IPO-ul Premier Energy completeaza un pipeline al STJ Advisors de 6 mld. USD echivalent de tranzactii de emiteri de actiuni pentru companii din spatiul CEE incepand din 2020 pana acum, inclusiv IPO Hidroelectrica si Acciona Energia.

Inainte de fondarea in 2008 a bancii de investitii londoneze STJ Advisors, David Jennnison a ocupat pozitia de Head of CEMEA ECM in cadrul bancii americane JP Morgan si a detinut diferite pozitii in cadrul bancii americane de investitii Merrill Lynch, cariera sa in domeniul pietelor de capital incepand in 1983 la New York, iar apoi continuand la Londra. 

Din portofoliul sau de clienti STJ au facut parte nume precum Apollo, Blackstone, KKR, Lonestar, MidEuropa, Permira, Deutsche Telekom sau vanzarea NN de catre ING. David Jennison a oferit servicii de consultanta pentru emitenti suverani si corporativi in tranzactii de emitere de actiuni care totalizeaza peste 22 mld. USD in perioada in care se ocupa de pietele emergente in cadrul bancilor americane de investitii JP Morgan, Merrill Lynch si Lehman Brothers pentru clienti precum Rosneft, Garanti Bank, Gideon Richter sau TVN, dar si in tranzactii cu emitenti suverani precum Grecia si Ungaria.

STJ Advisors face parte la IPO-ul Premier Energy din sindicatul de intermediere alaturi de Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Sucursala Milano) si brokerul ceh WOOD & Company, care actioneaza in calitate de coordonatori globali comuni ai ofertei. Alpha Bank Romania S.A. si BT Capital Partners S.A. actioneaza in calitate de detinatori comuni ai registrului de subscrieri. STJ Advisors are rol in cadrul IPO-ului de consultant financiar al Premier Energy Group, in timp ce UniCredit S.p.A. actioneaza, de asemenea, in calitate de consultant ESG al societatii in legatura cu oferta publica initiala. Firma globala de avocatura Clifford Chance lucreaza in tranzactie de partea vanzatorului si a companiei, in timp ce firma globala de avocatura Dentons este in tranzactie de partea sindicatului de intermediere.

Premier Energy, o companie cu operatiuni integrate pe piata de energie din Romania si Moldova aflata in portofoliul EMMA Capital, a finalizat pe 15 mai cu succes IPO-ul pe bursa de la Bucuresti la o valoare totala bruta de 695 mil. RON (aproape 140 mil. Euro), din care suma totala estimata a fi incasata de catre ofertant se ridica la circa 648 mil. RON (circa 130 mil. Euro), potrivit datelor facute publice de catre reprezentantii sindicatului de intermediere. 

Din banii stransi de la investitori, circa 451 mil. RON vor fi incasati de catre Premier Energy Plc, iar circa 198 mil. RON vor fi incasati de catre Emma Alpha Holding Ltd.

Potrivit reprezentantilor companiei, pretul final de oferta a fost stabilit la 19,50 RON, ceea ce implica o capitalizare de piata a companiei de circa 2,4 mld. RON (489,8 mil. Euro). Raportat la un profit anual obtinut anul trecut de aproape 79 mil. Euro, multiplul PER (Price per earnings ratio) ar fi de circa 6,2x, potrivit calculelor jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

Vanzarea pachetului de 28,75% din actiunile Premier Energy in cadrul IPO-ului a fost realizata printr-o structura mixta de tranzactie, prin care un pachet a fost vandut direct de catre proprietarul companiei, vehiculul de investitii EMMA Capital detinut de catre antreprenorul ceh Jiri Smejc, iar un alt pachet de actiuni este obiectul unei majorari de capital care aduce bani proaspeti in companie pentru achizitii si pentru dezvoltarea portofoliului de productie de energie regenerabila. EMMA Capital ramane insa cu controlul Premier Energy si dupa listarea companiei pe bursa de la Bucuresti.

Premier Energy PLC, una dintre companiile private de infrastructura energetica integrata pe verticala cu cea mai rapida crestere din Europa de Sud-Est si unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul energiei regenerabile din Romania si Moldova, va intra direct in BET, principalul indice bursier al Bursei de Valori Bucuresti, dupa admiterea actiunilor PE la tranzactionare.

Premier Energy Group a fost infiintata in 2012, a intrat pe piata gazelor naturale din Romania in 2013, iar pe piata energiei electrice din Republica Moldova in 2019. 

Pentru anul financiar incheiat la 31 decembrie 2023, grupul Premier Energy a raportat venituri consolidate de 912 mil. Euro, un profit net de 78,8 mil. Euro si EBITDA ajustat de 127,7 mil. Euro. 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral