MIRSANU.RO

publicat la: 03.11.2023  18:11

Daniela Iliescu, Membru in board-ul Patria Bank si Director Executiv al Asociatiei fondurilor de Private Equity (ROPEA): Finantarile verzi in portofoliul Patria Bank au ajuns la 11% din volumele de credite anul acesta pana in septembrie fata de 2% din volum nou de credite in 2022. Cadrul ESG nu este ceva nou pentru fondurile de private equity

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„Vorbim de cateva schimbari semnificative la nivel de legislatie (in ceea ce priveste impactul cadrului ESG – n.r.), care vor intra in efectivitate. O parte au intrat deja, o parte vor intra incepand cu anul viitor si care desi aparent par elemente de conformitate mai degraba, in realitate, ele vor duce nu neaparat pe termen scurt, ci mai degraba pe termen mediu si lung catre o schimbare de modelelor de afaceri”, a declarat Daniela Iliescu, Membru in board-ul Patria Bank si Director Executiv al Asociatiei fondurilor de Private Equity (ROPEA), in cadrul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023, eveniment organizat pe 26 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Pentru ca intr-adevar incepand din 2024 companiile vor trebui sa adauge in rapoarte nonfinanciare o serie de elemente ce tin de KPI si indicatori de ESG, dar aceste informatii si raportari vor trebui, de asemenea, auditate. Dar ele dincolo de a fi niste simple raportari vor trebui sa aiba o substanta semnificativa pentru ca vor presupune atingerea anumitor targeturi. Acesti KPI, acest cadru de sustenabilitate pe care va trebui sa il implementeze companiile nu este implementat adanc in modelele de afaceri nu va avea niciun sens. Si practic un astfel de demers presupune un prim pas ce vine de la modificarea de strategie.”, a adaugat ea.

„Momentul in care companiile isi identifica de fapt, isi schimba strategia, identifica riscurile ESG si isi seteaza ulterior apoi KPI pe care ii si vor urmari intr-un cadru care va permite un cadru comun de raportare si va duce la posibilitatea ca si consumatorii, stakeholderii, investitorii sa aiba elemente comune de raportare, vor putea sa aiba o comparabilitate mult mai buna si sa ia decizii mult mai bune in ceea ce priveste fie deciziile de investitii ca vorbim de fonduri de investitii, fie ca vorbim de banci si institutii financiare cand isi aleg clientii si clientii vin sa isi acopere anumite nevoi de finantare. Cadrul de reglementare asa cum il stiti la nivel de sector bancar este reglementat de foarte multe entitati la nivel european, cat si local, pentru ca bancile sunt un intermediar financiar care pot sa ajunga la jucatorii economici si sa le influenteze acest shift de strategie”, explica Daniela Iliescu.

Ce fac bancile prin acest cadru de reglementare? 

„De fapt, implementeaza. Si am vazut si noi, la nivelul Patria Bank, ca apar o serie de schimbari in politicile de creditare,  care tin atat de acordarea de expuneri noi, cat si de un alt model de monitorizare si raportare asupra portofoliului de credit, inclusiv sistemul de management al riscului sufera schimbari si, la nivel de management al capitalului, activele verzi au o pondere mai mica de capital si atunci devin mai eficiente. Se vede o evolutie in ultimii 2 ani in directia aceasta de a avea produse de sustainable finance, sustainable lending si aici aceste produse adreseaza atat factorul E, cat si factorul S din framework-ul de ESG. Cand ne referim la Environment, vedem multe finantari care se duc catre clienti sau proiecte care ating partea economica – cladiri verzi, energie regenerabila, in proiecte de eficienta energetica, proiecte de utilizare sustenabila a resurselor de apa, proiecte de utilizare sustenabila a mijloacelor de transport, a echipamentelor, proiecte de economie circulara sau de gestionare mai eficienta de waste management”, puncteaza reprezentantul Patria Bank.

„In Patria Bank inca suntem in proces intern de definire a strategiei in zona aceasta de sustainable, dar am vazut in ultimii 2 ani un trend important in ceea ce priveste aceste finantari. De exemplu, daca in 2022 finantarile verzi acopereau 2% din volumul nou de credite, anul acesta pana la septembrie, deja 11% din volumele de credite sunt finantari de tip verde in special catre clienti din zona de energie eficienta si energie regenerabila, proiecte de tip solar, eolian, biogaz. De asemenea, lucram pentru ca si prin produsele adresate clientilor de retail putem incuraja o constientizare pana la urma schimbari in piata care se vor intampla pe termen lung”, detaliaza Daniela Iliescu impactul ESG in portofoliul de finantari verzi al Patria Bank.

Pana la urma impactul acestui nou cadru de reglementare, dar pana la urma o schimbare de mentalitate si a modelului de afaceri, se vede atat in ceea ce priveste portofoliul de produse si servicii acordate clientilor, cat si in activitatile proprii, in zona operationala interna, sustine Daniela Iliescu.

„Cand ma refer la acest model si la partea de produse si servicii, ce inseamna concret pentru o banca implementarea acestor cerinte? Inseamna numire ofiter ESG, creare de structuri interne, un training destul de complex al angajatilor atat din zona de vanzari, cat si din zona de risc pentru a putea intelege si aplica de fapt aceste cerinte. Cand vorbim de activitatea de creditare de fapt, de la relationship managerul care se intalneste pe teren cu clientul la locul afacerii lui. Acest ofiter bancar trebuie sa aiba capabilitatea sa inteleaga modelul de afaceri, sa inteleaga care sunt riscurile din punct de vedere mediu si din punct de vedere al legislatiei muncii si de mediu, daca au fost nonconformari, ulterior inclusiv la nivelul analistului de risc in momentul in care se aproba un proiect sau o expunere, trebuie stabilit un plan de actiune care ulterior si el trebuie monitorizat”, precizeaza reprezentantul Patria Bank.

„Devine mai complex procesul de creditare. La nivel de portofoliu, exista cerinte de alte clasificari din punct de vedere al riscului redus, mediu, ridicat de mediu. La nivel de guvernanta, desi sistemul bancar a fost si este foarte reglementat pe tot ce inseamna comitete, monitorizari structuri interne, procese decizionale, politici de antibribery, de whistleblowing, dar se mai adauga acest nivel de complexitate si pentru cadrul intern de ESG”, adauga aceasta.

Care este impactul ESG la nivelul sectorului de private equity?

„Daca ma refer si la impactul la nivelul industriei de private equity, as spune ca aici cadrul acesta ESG nu este ceva nou pentru jucatorii din industrie. Cel putin in Romania, traditional industria s-a dezvoltat in ultimii 15 ani avand ca principali investitori institutiile financiare internationale – EBRD, EIF, IFC, Banca de Dezvoltare a Germaniei, a Olandei – in momentul in care ele au investit in fondurile care investesc mai departe in companii din piata din Romania cu criterii si rigori de ESG de peste 15 ani, nu neaparat la un nivel sofisticat. Lucrurile au inceput prin criterii de eligibilitate a investitiilor, prin liste de excluziune pe anumite sectoare sau industrii, prin monitorizari si rapoarte anuale pe care le solicitau de la fund manageri”, puncteaza Daniela Iliescu, care ocupa si pozitia de Director Executiv al al Asociatiei fondurilor de Private Equity (ROPEA), ce reprezinta principalele fonduri de investitii locale.

„Mai recent insa se vede ca acest cadru ESG si criterii ESG incep sa fie tot mai adanc implementate in toate fazele de viata ale unui fond de investitii, si anume atat in faza de fundraising, in care de fapt se prospecteaza piata si vedem ca tot mai multi investitori in fondurile de investitii cauta sa investeasca si in fund manageri care au o strategie si politica de investitii cu criterii de ESG. Mai departe la nivelul politicii de investitii, aceasta isi pune impactul pe tot ce inseamna activitatea de due diligence a potentialilor investees – care a companiilor din portofoliu, as spune chiar la nivel de evaluare pentru ca evaluarile daca aceste criterii ESG cantaresc mai mult in procesu decizional, stim bine ca modelele de evaluare care folosesc business planuri, discount factor sau inclusiv multipli de piata deja se modifica cu parametrii cresterii nevoilor de investitii de capital, crestere a cheltuielilor operationale, si atunci implicit isi pune amprenta asupra deciziei de investitii si a strategiei viitoare de dezvoltare a companiei”, a mai declarat Daniela Iliescu, Membru in board-ul Patria Bank si Director Executiv al Asociatiei fondurilor de Private Equity (ROPEA), la panelul Trenduri din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023 sunt Alro, Erste Asset Management Romania, Raiffeisen Bank Romania si Dentons, iar Partener de hidratare este La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, a tech-focused equity management and venture investment platform, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. After 20 years of banking, in 2018 Andrei pivoted his career and entered the entrepreneurship world. He fir  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties at CBRE Romania, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. With a strong financial background, Mihai Patrulescu brings a different approach, having experience in complex projects, financial analysis, and project management for large   Citeşte articolul integral