MIRSANU.RO

publicat la: 03.11.2023  16:31

Dana Daraban, Director Executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE): Timpul este scurt pana in 2030 si este nevoie de o aliniere mult mai buna intre ANRE, Parlament si ce avem de la nivel european transpus de guvern pentru dezvoltarea retelelor de energie. Este nevoie pana in 2030 minim de o triplare a investitiilor in retelele distribuitorilor de energie fata de investitiile de 13,5 mld. RON din ultimii 6 ani

Credit foto: MIRSANU.RO.
 

„Strict pe infrastructura, ca de fiecare data, avem multe oportunitati, dar avem si anumite provocari si unele dintre ele sunt din nefericire de natura culturala. In zona de dezvoltare de infrastructura, aici stim foarte clar chiar si la nivel european, s-a cam uitat de grid (retea – n.r.). Am vorbit foarte mult despre structura de productie, de noi forme de productie, de noi capacitati, dar am uitat de cum ajunge aceasta energie verde la consumator la finalul zilei”, a declarat Dana Daraban, Director Executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), in cadrul THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023, eveniment organizat pe 26 octombrie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

„Si acum, daca mergeti la Bruxelles, va spun ca primul lucru este ca toata lumea este ingrijorata de necesarul de investitii In grid (retea – n.r.) pentru ca poate sa fie o problema reala. Daca nu se intampla lucrurile, timpul este o provocare aici pe termen scurt pentru fara acces la o infrastructura dezvoltata nu se pot atinge aceste tinte. Aceeasi provocare o are si Romania”, a adaugat ea.

„Va dau cateva cifre, Euroelectric este organizatia europeana care reprezinta cei mai mari jucatori din sectorul de energie electrica la nivel european. Si eu au niste calcule facute, daca pana acum se investeau undeva la 36 miliarde Euro ei spun ca 65 miliarde Euro ar fi probabil suficient ca sa ne atingem tintele in 2030 – 2050. Romania are undeva 22,6 miliarde Euro si cred ca este un scenariu facut de Deloitte. Asta este o alta problema in Romania, nu prea avem cifre, adica nu calculam ce avem de facut ca sa putem face un plan si sa ne apucam de treaba”, afirma Dana Daraban.

„Acum de ce spun ca exista provocari de ordin cultural. Pentru ca dezvoltarea de infrastructura este un sector reglementat, iar in partea de reglementare, deci aceasta intersectie intre privat si stat devine provocatoare cultural. Statul inca intelege foarte greu principiile pe care agentul economic trebuie sa le ia in calcul si le ia in calcul in momentul in care pune banii pentru o investitie. Si concepte care pot sa para teoretice, nu inteleg ca pentru noi sunt chiar obligatii, chestiuni pe care trebuie sa le raportam si aici voi spune foarte clar. Tranzitia energetica daca vrem trebuie sa fie o tranzitie care in primul rand premiaza inovarea. Noi daca vrem si in infrastructura de energie, noi trebuie sa digitalizam, trebuie sa investim cat se poate de mult in ultimele tipuri de tehnologii”, explica reprezentantul ACUE, care grupeaza marii investitori in infrastructura de energie din Romania.

„Am centralizat ultimele cifre referitoare la investitiile facute de operatorii de distributie in dezvoltarea retelei. Daca in ultimii 6 ani, avem 13,5 mld. RON, scenariul de baza minimul pe care trebuie sa il facem pana in 2030 ar insemna o triplare a nivelului de investitie. Exista aceasta discutie, accesul la fonduri. Dar daca va uitati pe Fondul de Modernizare, toti operatorii au depus proiecte, din punctul meu de vedere va fi supralicitat. O triplare pana in 2030, adica in 6 ani, devine o problema”, puncteaza Dana Daraban.

„Eu zic ca banii sunt, dar daca stim cumva sa ii asezam intr-un cadru coerent. Ca sa facem sustenabila aceasta tranzitie, cred ca o parte mai mare ar trebui sa fie din granturi pentru ca altfel totul se duce in tarifele de distributie si nu este sustenabil.”, mai adauga ea.

Intrebata in ce segment de retea trebuie incepute cat mai repede investitiile de aliniere la tintele climatica, directorul executiv al ACUE a raspuns: „As zice ca transportul este primul si acolo trebuie sa se intample o serie de investitii serioase. Pe distributie, triplarea investitiilor eu am prezentat un scenariu minim obligatoriu pentru a atinge tintele pe care le avem pentru 2030 in tranzitia energetica”.

„Pe infrastructura de distributie ce lipseste cred este o aliniere intre obiectivele pe care noi le avem dupa consumator pentru ca distribuitorul aduce energia la consumator. Cat de repede trebuie sa ne miscam, sa stim exact de ce este nevoie si sa se intample inainte de distributie adica in cadrul de reglementare”, afirma Dana Daraban.

„Mi-as dori sa vad o aliniere mult mai buna intre ceea ce se are in vedere prin reglementarile puse la dispozitie de catre ANRE cu ceea ce se legifereaza in Parlament si ceea ce avem la nivel european si transpus de catre guvern. Asta va fi critic pentru o dezvoltare a retelelor. Timpul este foarte scurt, cel putin in scenariul de baza 2030″, a punctat reprezentantul ACUE.

„Generatiile care vin isi doresc un alt tip de asezare a societatii. Ma refer strict la energie un alt tip de productie, un alt tip de consum si cred ca trebuie sa fim serios preocupati de ceea ce isi doresc cei pentru care noi decidem astazi. Eu accept tranzitia energetica fara discutie, eu cred ca este buna. Este o evolutie, trebuie sa vedem cum o facem mai bine”, a mai declarat Dana Daraban, Director Executiv al Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), la panelul Trenduri din cadrul evenimentului organizat de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii evenimentului THE SUSTAINABILITY CHALLENGE 2023 sunt Alro, Erste Asset Management Romania, Raiffeisen Bank Romania si Dentons, iar Partener de hidratare este La Fantana.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, a tech-focused equity management and venture investment platform, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. After 20 years of banking, in 2018 Andrei pivoted his career and entered the entrepreneurship world. He fir  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties at CBRE Romania, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. With a strong financial background, Mihai Patrulescu brings a different approach, having experience in complex projects, financial analysis, and project management for large   Citeşte articolul integral