MIRSANU.RO

publicat la: 01.06.2023  09:38

Dan Popovici, OTP Asset Management Romania: La IPO Hidroelectrica este foarte important la ce evaluare va fi oferta. Totdeauna trebuie sa te uiti si la companii similare de pe alte piete, aici vorbesc atat de Hidroelectrica, cat si de Agricover

 

”Referitor la Hidroelectrica, conform legislatiei europene, fondurile pe care le administram sunt fonduri care inseamna ca maxim 10% din activul fondului poate fi investit in oferta. Si eu cred ca, in functie de pret, exista posibilitatea ca cel putin fondurile de actiuni sa fie interesate sa mearga catre valoarea maxima a ofertei. Dar, inca o data, este foarte important si la ce evaluare va fi oferta. Totdeauna trebuie sa te uiti si la companii similare de pe alte piete, aici vorbesc atat despre Hidroelectrica, cat si despre Agricover”, a declarat Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management Romania, la MIRSANU IPO CHALLENGE 2023, eveniment online organizat pe 25 mai de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

”Ne-am uitat foarte atent la alte companii similare care se tranzactioneaza, trebuie sa spunem, la indicatori mult mai mici decat cei cu care a iesit Agricover”, a spus Dan Popovici.

”Cred ca in cazul Hidroelectrica va fi o oferta inchisa cu succes. Eu personal cred ca vom vedea 15% din Hidroelectrica pe bursa si cred ca exista o cerere foarte mare atat din partea investitorilor locali – fonduri de pensii, fonduri de investitii, investitorii de retail. Pe de alta parte, sunt 2.648 de fonduri green de actiuni in Europa cu peste un trilion de euro, deci cred ca oferta de la Hidroelectrica va fi un succes, se va inchide. Nu am nicio grija in privinta asta”, a punctat CEO-ul OTP Asset Management Romania.

IPO-ul Hidroelectrica este asteptat pe bursa de la Bucuresti in a doua parte a lunii iunie 2023 si va consta in vanzarea unui pachet de actiuni de catre Fondul Proprietatea, care are o detinere totala de 20% din compania controlata de catre statul roman, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

”In Europa, avem fonduri sustenabile de bonduri, de fix income, si avem pe de alta parte fonduri de actiuni. In momentul de fata, doar fonduri deschise la nivelul Europei sunt 1.067 de fonduri cu active de 343 mld. Euro pe zona de bonduri si avem pe de alta parte 1.046 mld. Euro in 2.648 de fonduri de actiuni. Si sunt fonduri verzi, fonduri sustenabile, teoretic ar trebui sa le consideram pe cele constituite pe articolele 8 si 9 din legislatia SFDR”, afirma Dan Popovici.

”Exista interes, la nivelul fondurilor de bond-uri, AUM-urile (activele sub administrare – n.r.) fondurilor verzi sunt undeva in jur de 13% din total.  Din punct de vedere al fondurilor de actiuni verzi vorbim de 27% din total. Cel putin la nivel european, lucrurile par sa fie foarte interesante”, a mai spus reprezentantul companiei de asset management.

”Aici la nivel local lucrurile sunt un pic mai complicate. Pe de o parte, lipsa de date e o problema. In general, companiile romanesti nu sunt acoperite de furnizori de date pe zona de ESG si atunci si interesul sau curajul companiilor de asset management a fost mai mic in a lansa fonduri pe articolul 8 sau articolul 9”, adauga acesta.

”Noi avem un fond pe articolul 8, dar care nu investeste in piata locala pentru ca nu am reusit sa gasim suficient de multe date in asa fel incat sa putem sa fim transparenti, sa calculam amprenta de carbon, toti ceilalti indicatori pentru a nu fi acuzati de greenwashing si atunci preferam sa avem investitii doar in companii de pe pietele dezvoltate care raporteaza mult mai bine si mai transparent si, de fapt, sunt acoperite si de furnizorii de date. Acum e important de vazut daca companiile romanesti vor incepe usor usor sa fie din ce in ce mai transparente si sa reuseasca sa raporteze. Pe de alta parte e important sa vedem daca furnizorii de date vor incepe sa acopere companiile si eu sunt convins ca vor fi din ce in ce mai multi asset manageri care vor incepe sa lanseze fonduri verzi”, afirma Dan Popovici.

Ce pondere au obligatiunile si actiunile in portofoliul OTP Asset Management Romania?

”La nivelul intregii societati, noi administram 11 fonduri de investitii, fondurile de fix income deci fondurile care nu investesc deloc in actiuni sunt undeva la 62- 63%, restul sunt si fonduri care au si componenta de actiuni indiferent ca sunt fonduri de actiuni pure sau fonduri mixte, de absolute return dar care in componenta lor au si zona de actiuni”, detaliaza reprezentantul companiei.

”Zona de obligatiuni verzi exista in portofoliul fondurilor noastre, dar intr-o pondere relativ mica si asta este pana la urma si un mesaj care trebuie dat emitentilor de obligatiuni. Noi in zona de asset management incepand cu 2020, am avut o lectie foarte dura legata de lichiditate. Prima data atunci cand a aparut pandemia am avut rascumparari puternice, apoi pe parcursul lui 2022 in martie – aprilie, iar rascumparari foarte mari. Si asta au invatat toti asset managerii – sa se uite foarte mult la lichiditate”, a subliniat Dan Popovici.

”Asa ca primul lucru, primul criteriu, cand alegem o investitie este in primul rand lichiditatea si este foarte important ca instrumentele respective sa fie lichide. Oricat de ok este compania, emitentul, oricat de interesant este domeniul de activitate, oricat de interesanta este dobanda la obligatiuni, randamentul oferit de ea, lichiditatea este un factor foarte important”, adauga acesta.

”Spuneam ca exista o problema majora legata de managementul riscului, de lichiditate si este foarte interesant ca fata de 2007 – 2008 cand bursa de la Bucuresti dadea dovada de o lipsa totala de lichiditate in momentele de criza, in 2020 si pe parcursul lui 2022 lichiditatea pe actiuni a ramas oarecum ridicata. Gaseai contrapartida in care puteai sa faci tranzactie si ni s-a schimbat destul de mult optica, iar la momentul de fata consideram actiunile mult mai lichide decat consideram obligatiunile”, a declarat Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management Romania, in cadrul panelului Obligatiuni traditionale vs Obligatiuni verzi al evenimentului online organizat pe 25 mai de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2023 sunt Banca Transilvania si Dentons.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Pieţe de capital

EBRD intra actionar minoritar in compania antreprenoriala AROBS in cadrul ofertei publice de 38 mil. Euro derulata pe bursa de la Bucuresti

  EBRD a anuntat pe 15 iulie 2024 ca a devenit actionar minoritar al companiei antreprenoriale AROBS in cadrul ofertei publice de actiuni pe care aceasta a derulat-o pe bursa de la Bucuresti, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Investitia EBRD a facut parte d  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral