MIRSANU.RO

publicat la: 11.05.2023  15:37

Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii romani au facut achizitii de proprietati imobiliare de 1,1 mld. Euro in ultimii 5 ani. Grupul fondatorilor Dedeman a investit 850 mil. Euro in tranzactii cu active imobiliare incepand din 2018

 

Investitorii romani au facut in ultimii 5 ani achizitii de proprietati imobiliare cu o valoare de 1,1 mld. Euro, reprezentand 28% din volumul tranzacțtonat in acest interval, devenind cei mai activi cumparatori de active generatoare de venituri din Romania, sustin consultantii Cushman & Wakefield Echinox.

„Locomotiva” investitorilor romani in perioada 2018 – 2022 a fost grupul Dedeman (Paval Holdings) care, prin achizitii de 850 mil. Euro, a urcat rapid pe pozitia a doua in topul proprietarilor de birouri din Romania, cu un portofoliu de circa 380.000 de metri patrati, arata datele prezentate de catre firma de consultanta imobiliara transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

Un alt investitor local cu achizitii semnificative a fost One United Properties, companie imobiliara listata pe bursa de la Bucuresti din 2021, care si-a concentrat investitiile in sectorul cladirilor de birouri mici si medii.

„Podiumul” este completat de investitorii din Africa de Sud (care au facut achizitii de 600 mil. euro, reprezentand 15% din volum) si Austria (14%), doua piete din care Romania a atras constant capital in ultimii 15 ani. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de investitorii din Israel (9%) si Ungaria (8%), au calculat consultantii Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit acestora, cresterea ponderii capitalului romanesc in investitiile de pe piata imobiliara reflecta acumularile de capital din ultimul deceniu de crestere economica sustinuta.

Din punct de vedere al structurii segmentelor de piață care au atras atenția investitorilor români în ultimii 5 ani, proiectele de birouri au reprezentat 81% din volumul total, următoarele poziții fiind ocupate de sectorul de retail și cel hotelier (7% fiecare). 

Dinamica tranzactiilor imobiliare din ultimii ani a schimbat ierarhia celor mai mari jucatori din piata, in principal pe segmentul de birouri. Astfel, vanzarea de catre fondul sud-african NEPI Rockastle a portofoliului de birouri catre AFI Europe a fost o prima miscare din acest trend, urmata ulterior de exitul grupului austriac CA Immo. In acelasi timp, portofoliile companiilor austriece S Immo si Immofinanz au fost consolidate sub umbrela grupului ceh CPI Property Group. In urma acestor tranzactii, Globalworth si-a pastrat poziția de lider al pieței, fiind urmat de Paval Holding, CPI Property si AFI Europe. 

Pe segmentul de retail, preluarea de catre CPI Property a S Immo si Immofinanz a propulsat grupul ceh pe podiumul proprietarilor de malluri si parcuri comerciale din Romania, alaturi de NEPI Rockcastle si Iulius Group, in asociere cu investitorul sud-african Atterbury.

Pe piata spatiilor industriale si logistice, desi a fost pe radarul investitorilor, nu a suferit modificari semnificative la varf. Astfel, in timp ce CTP si Globalworth si-au crescut portofoliile inclusiv prin achizitii, WDP, P3 si Logicor au optat pentru extinderea organica, mai noteaza consultantii Cushman & Wakefield Echinox.

 

 

 

 

MIRSANU IPO CHALLENGE 2023

Equity. Debt. Capital markets.

Jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO organizeaza pe 25 mai MIRSANU IPO CHALLENGE 2023, a doua editie a unui eveniment de continut concentrat asupra tranzactiilor IPO, a emisiunilor de obligatiuni si a tendintelor care preocupa investitori, antreprenori si comunitatea pietelor de capital in ansamblu.Detalii aici despre eveniment.


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Tranzacții

Early Game Ventures face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond EGV II intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi

  Managerul de capital de risc Early Game Ventures a anuntat pe 11 iulie 2024 ca face prima investitie de 900.000 euro din noul sau fond intr-un start-up de cybersecurity fondat de antreprenori polonezi, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Banii din fondul EG  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Robert Miklo, Colliers: Ne asteptam ca 2024 sa fie la un nivel similar cu 2023 in ceea ce priveste volumele de tranzactii din pietele CEE. In Romania, motorul pietei a fost sectorul industrial in primul semestru, iar in semestrul al doilea ma astept sa devina sectorul de birouri

  „Ce a avut impact si a condus nivelul investitiilor, in general, in Europa,  si in mod particular in regiunea CEE? Desigur, mereu oferta si cererea, dar asta a fost impactata de cresterea globala, care anunta a fi mai muta, de inflatie si ratele dobanzilor care au impact urias asupra randamentelo  Citeşte articolul integral