MIRSANU.RO

publicat la: 26.02.2025  20:52

Cushman & Wakefield Echinox: Investitorii din Europa de Vest au fost cei mai mari cumparatori de active imobiliare din Romania, cu o cota de 39% din valoarea cumulata a tranzactiilor din ultimii 5 ani

 

Investitorii din Europa de Vest au fost cei mai mari cumparatori de active imobiliare din Romania, dupa ce au plasat 1,75 mld. Euro in achizitii pe piata locala in perioada 2019 – 2024, sustin consultantii Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit acestora, cumparatorii din Austria, Olanda, Belgia, Marea Britanie si alte tari vest-europene au avut o pondere de circa 39% dintr-un volum total tranzactionat de active real estate de 4,5 mld. Euro in ultimii 5 ani, confom datelor transmise jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

Per total, in perioada 2020 – 2024, au fost inregistrate 159 de tranzactii, valoarea medie fiind de peste 28 mil. Euro, conform sursei citate.

Pe clase de active, cele mai tranzactionate proprietati au fost imobilele de birouri, cu un volum care a depasit 2,2 mld. Euro si o cota de aproape 50% din total, acestea fiind urmate de proiectele din retail, cu o cota de 24%, respectiv de proprietatile industriale cu 19%.

Circa 60% din volumul investit a fost directionat catre proprietati situate in Bucuresti, in conditiile in care peste un sfert din piata este reprezentat de achizitii de portofolii de active amplasate in mai multe orase din tara.

Pe langa investitorii din Europa Occidentala, o alta categorie majora de cumparatori este reprezentata de catre investitorii romani, cu un volum de achizitii de active imobiliare de aproape 1,2 mld. Euro si o cota de 26% raportata la valoarea cumulata a investitiilor din perioada 2019 – 2024. De asemenea, investitorii din Europa Centrala si de Est (CEE) au cumparat active imobiliare in valoare de aproximativ 560 mil. euro si au o cota de piata de 13% la nivelul ultimilor 5 ani. Investitorii din Orientul Mijlociu au realizat plasamente estimate la 388 mil. euro, in timp ce nivelul de activitate al investitorilor din Africa de Sud s-a mai diminuat, acestia avand o cota de piata calculat la nivelul a 7% din valoarea cumulata a investitiilor realizate in perioada 2019 – 2024.

Piata locala a continuat sa atraga investitori noi, atat locali, cat si cu capital strain, printre acestia numarandu-se M Core (Marea Britanie), Supernova (Austria), Adventum Group (Ungaria), Fortress (Africa de Sud), Oresa Industra (Suedia), BT Property (Romania), Vectr Holdings (India), Vincit Union (Letonia), W&E Assets (USA) sau AYA Properties (Belgia), in ciuda climatului volatil, marcat de numeroase evenimente cu impact major, noteaza consultantii Cushman & Wakefield Echinox.

Potrivit acestora, analizand activitatea companiilor care aveau deja prezenta pe piata locala, cele mai mari achizitii au fost realizate de Paval Holding, CTP şi AFI Europe, investitori care si-au consolidat pozitiile pe piata prin preluarea de portofolii de cladiri de birouri (Paval Holding si AFI Europe) si de parcuri industriale si de logistica (CTP).

La celalalt capat al pietei, preluarile au marcat si iesirea din Romania a grupului austriac CA Immo, respectiv exitul de pe segmentul de birouri al grupului sud african NEPI Rockcastle, in timp ce Globalworth a dezinvestit portofoliul sau de spatii logistice si industriale, pastrandu-si focusul pe segmentul spatiilor de birouri.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Investitorul Emma Capital care a facut IPO-ul Premier Energy pe bursa de la Bucuresti isi extinde portofoliul din Romania si din regiune cu o achizitie pe piata serviciilor medicale private prin preluarea afacerii de peste 53 mil. Euro a Diamedix Impex. Activele din Romania continua sa fie atractive pentru portofoliile marilor investitori cehi

  EMMA Capital, grup de investitii controlat de catre investitorul ceh Jiří Šmejc, cumpara prin intermediul unui vehicul de investitii pachetul integral de actiuni al companiei Diamedix Impex, care activeaza pe piata serviciilor medicale private, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de  Citeşte articolul integral