MIRSANU.RO

publicat la: 20.09.2023  11:11

Cushman & Wakefield Echinox: A crescut in primul semestru din 2023 cu 30% numarul de proprietati vandute pe piata imobiliara, in timp ce a scazut la jumatate valoarea medie a unei tranzactii

Sursa: Cushman & Wakefield.
 

Valoarea medie a unei tranzactii pe piata imobiliara a scazut in primul semestru din 2023 de la 24 mil. Euro la 11 mil. Euro, perioada in care a crescut insa cu 30% numarul de proprietati vandute, sustin consultantii Cushman & Wakefield.

Volumul de tranzactii de pe piata imobiliara a inregistrat astfel in prima jumatate a acestui an o rata de scadere de 43% fata de primul semestru din 2022 pana la 181 mil. Euro, conform informatiilor transmise pe 19 septembrie 2023 jurnalului de tranzactii MIRSANU.RO.

Cea mai importanta pondere in totalul pietei de profil a avut-o in perioada raportata sectorul logistic cu o cota de 37% din valoarea totala a tranzactiilor, urmat de sectorul de birouri cu 32%, retail cu 21%, respectiv sectorul ospitalier cu 10%.

“Piata tranzactiilor imobiliare a incetinit in prima jumatate a anului pe fondul cresterii costurilor de finantare, dar a ramas activa in special in zona tichetelor mai mici, unde avem un pol mai mare de investitori eligibili. In condițiile in care parametrii esențiali ai pietei, precum chiriile, gradul de ocupare si vanzarile (in cazul centrelor comerciale) raman intr-un teritoriu pozitiv, ne asteptam ca activitatea tranzactionala sa isi reia cresterea in urmatoarele 6 – 12 luni”, sustin reprezentantii firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Segmentul cladirilor de birouri si cel al parcurilor industriale, fiecare dintre ele cu cate 5 proprietati vandute in perioada analizata, au fost cele mai active din punct de vedere investitional, acestea fiind urmate de retail (4 proprietati), respectiv de catre hoteluri (3 proiecte). 

Cea mai mare tranzactie inregistrată in 2023 pana acum pe piata locala o reprezinta vanzarea portofoliului FM Logistic, format din trei parcuri de retail in Bucuresti, Timisoara si Petresti – Dambovita, cu o suprafata totala de 98.000 metri patrati, cumparatorul fiind liderul de piata CTP in schimbul unui pret de circa 60 mil. euro.

Pe segmentul spatiilor de birouri, Vincit Union a cumparat proiectul One Herastrau Office pentru 21 mil. euro, iar Yellow Tree a preluat Olympia Tower pentru care a platit aproximativ 15 mil. euro, ambele active fiind situate in Bucuresti. Cea mai relevanta tranzactie pe segmentul de retail a fost vanzarea de catre Iulius Group a unei participatii de 50% din centrele comerciale Family Market din Iasi către W&E Assets pentru un pret estimat la aproximativ 15 mil. euro.

Randamentele prime au continuat sa creasca pe toate segmentele, urmand astfel tendinta inregistrata in regiune. Chiar daca ratele ridicate ale dobanzii continua sa exercite o presiune semnificativa asupra preturilor de vanzare, Romania este in continuare o piata atractiva, randamentele imobiliare fiind cu circa 200 de puncte procentuale mai mari decat costurile de finantare.

Sectorul imobiliar este dependent de surse externe de finantare, potrivit datelor bancii centrale, citate de catre Cushman & Wakefield Echinox.

Investitorii de pe piata imobiliara prefera sa se finanteze din imprumuturi intragrup. Astfel, ponderea datoriei private externe pe termen mediu si lung in total pasiv este de 16% pentru firmele din sectorul imobiliar (comparativ cu 5% la nivelul intregului sector de companii), fiind reprezentata in proportie de 70% de categoria imprumuturilor intragrup.

Tichete importante de tranzactii sunt insa in curs de derulare pe piata imobiliara din Romania, cu toate ca nu sunt asteptari ca valoarea tranzactiilor din 2023 se poate apropia pana la finele anului de cea inregistrata in 2022, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

La nivelul Europei Centrale si de Est, declinul pietei de investitii imobiliare din Romania se inscrie in trendul global, respectiv regional, avand in vedere ca valoarea tranzactiilor incheiate in regiune a scazut in primul semestru din 2023 cu circa 60% la 2,3 mld. euro. Cele mai mari rate de scadere in regiune au fost inregistrate de catre Polonia, unde au fost tranzactii de 802 mil. Euro cu 71,3% sub nivelul raportat in primul semestru din 2022, iar in Ungaria rata de declin a fost de peste 64% pana la 253 mil. Euro in perioada raportata., arata datele Cushman & Wakefield Echinox.

Romania si Cehia au inregistrat ritmuri de scadere mai usoare in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor.


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Andrei Dudoiu, Managing Partner & President BoD at SeedBlink, a tech-focused equity management and venture investment platform, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. After 20 years of banking, in 2018 Andrei pivoted his career and entered the entrepreneurship world. He fir  Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties CBRE Romania, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023

  Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties at CBRE Romania, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2023. With a strong financial background, Mihai Patrulescu brings a different approach, having experience in complex projects, financial analysis, and project management for large   Citeşte articolul integral