Banca Transilvania, a treia bancă de pe piață, apreciază drept ”un demers uzual” anunțul de ieri al agenției de evaluare financiară Fitch privind plasarea ratingurilor sale sub observație după anunțarea achiziției Volksbank România în urmă cu o săptămână.
”Banca Transilvania reafirmă că dispune de o bază solidă de lichiditate imediată – de 50,4%, fiind peste media sistemului bancar – pentru a încheia tranzacția fără a avea nevoie de suport adițional din partea acționarilor și că toți indicatorii financiari se vor păstra la un nivel confortabil, similar situației curente”, afirmă oficialii băncii.
Atât Banca Transilvania, cât și Volksbank România înregistrează o cotă a creditelor neperformante sub media pieței din România, în cazul băncii cu sediul la Cluj – Napoca fiind de 11,47%, precizează reprezentanții BT. Indicatorul de adecvare a capitalului se situează peste 14%, mai spun oficialii cumpărătorului Volksbank România. După primele nouă luni ale anului, Banca Transilvania a raportat lichidități în valoare de peste 1 mld. euro și unul dintre cele mai mari profituri nete de pe piața bancară.
Ieri, analiștii Fitch Ratings au spus că plasează sub observație calificativele acordate Băncii Transilvania până la o evaluare exactă a impactului achiziției Volksbank România, bancă vândută datorită problemelor acumulate în portofoliul de credite neperformante și a înregistrării de pierderi în ultimii ani pe bilanț.
”Rating-urile Băncii Transilvania ar putea fi actualizate dacă rezultatele financiare ale băncii nu se vor deteriora ca urmare a achiziției, iar calitatea portofoliului propriu de active și ratele de capital se stabilizează. Rating-urile ar putea fi coborâte dacă achiziția are un efect negativ semnificativ asupra rezultatelor financiare – cheie”, au notat reprezentanții Fitch.
Banca Transilvania are ratingul BB- pentru datoriile în valută pe termen lung.
Pe 10 decembrie, reprezentanții Băncii Transilvania au anunțat semnarea contractului de achiziție pentru 100% din acțiunile Volksbank România, fără să anunțe însă prețul tranzacției sau ce obligații urmează să fie preluate, în condițiile în care subsidiara austriacă avea de rambursat 600 mil. euro la 30 iunie 2014 în contul unei finanțări intragrup acordate anterior de către banca – mamă, Volksbank AG Austria și acționarul majoritar. Încheierea tranzacției între cele două părți este prevăzută să aibă loc în prima jumătate a anului viitor. Pentru Banca Transilvania, miza achiziției Volksbank România este majorarea cotei de piață și ocuparea poziției a doua în sistemul bancar, ocupată acum de către BRD SocGen. Obiectul strategic al Băncii Transilvania este atingerea unei cote de piață de 15% în perioada următoare, în condițiile în care la 31 decembrie 2013 avea o cotă de 8,9% în piața bancară după active.
Cifrele tranzacției Banca Transilvania – Volksbank România
Banca Transilvania are o cotă de piață de 9,7%, cu care stă confortabil pe poziția a treia în clasamentul local al băncilor, în timp ce Volksbank România ocupă locul 9 cu o cotă de piață de 3,5%.
BT are active de 7,7 mld. euro, în timp ce ”fiica” austriecilor are în portofoliu 2,9 mld. euro. În ceea ce privește numărul de clienți, cei 190.000 de clienți ai Volksbank România reprezintă acum numai 10% din dimensiunea clientelei BT. Rețeaua băncii cu sediul în Cluj – Napoca are 530 de locații, iar Volksbank România se bazează pe 130 de unități.
Numărul de angajați ai Băncii Transilvania este acum de 6.000, cărora li se vor alătura alți 1.300 ai Volksbank. Omer Tetik, șeful BT, a lăsat să se înțeleagă că, după preluare, noua rețea urmează să fie ajustată pe criterii de eficiență operațională.
În acest moment, Banca Transilvania este una dintre cele mai profitabile bănci de pe piață în ciuda strategiei sale de acaparare de segmente noi de piață.
Banca a raportat pentru primele nouă luni ale anului un profit net de 338 mil. lei, în creștere cu 40% față de perioada similară a anului anterior. La 30 septembrie, Banca Transilvania dispunea de numerar și echivalent de numerar de 4,528 mld. lei (peste 1 mld. euro). Activele totale ale băncii sunt de circa 34,05 mld. lei, mai mari cu 6,2% față de perioada similară a anului anterior.
Acționariatul Băncii Transilvania este împărțit acum, în principal, de către BERD cu 14,33%, IFC cu 5,36% și Horia Ciorcilă, care acționează concertat împreună cu vehiculul de investiții Castorius Limited, și este raportat cu o deținere de aproximativ 5,11% din bancă. CITEȘTE AICI MAI MULTE DETALII DESPRE BANCA TRANSILVANIA.
De cealaltă parte, ultimele raportări disponibile indică pentru Volksbank România o pierdere de 104 mil. euro la 31 decembrie 2013, redusă aproape la jumătate faţă de anul anterior. VEZI AICI PROFILUL VOLKSBANK ROMÂNIA.