Tranzacția prin care Banca Transilvania a cumpărat Volksbank România, cea mai mare tranzacție locală din 2014, a avut un impact limitat în Londra, cel mai important centru financiar al lumii, cel puțin pe segmentul administratorilor de fonduri de investiții.
”Să spunem că prețul plătit a fost mare sau mic depinde de viitor. Aș fi precaut să fac acum o evaluare. Tranzacția a fost sprijinită de BNR. Tranzacția nu atrage atât de mult atenția asupra României. A fost mai interesant ce s-a întâmplat cu UniCredit când a cumpărat portofolii de la RBS pentru că acele portofolii erau conectate la o rețea internațională”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO Matthias Siller, manager de fond pentru acțiunile din zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) în cadrul Baring Asset Management, una dintre cele mai vechi firme de administrare de active din Londra. Baring, cu o istorie în spate de 250 de ani, este unul dintre cele mai respectate nume din piața financiară londoneză.
Grupul italian UniCredit a cumpărat în două tranzacții separate fosta RBS Bank România de la grupul britanic RBS în 2013 și în 2014.
”Dacă portofoliul preluat va performa atunci prețul plătit este mic. Dacă portofoliul băncii nu performează atunci prețul este mare. Trebuie văzut ce se întâmplă și în tribunalele românești în litigiile clienților cu banca. Și de asta depinde dacă prețul plătit este mic sau mare. Așa cum depinde și de voința clienților băncii de a-și plăti creditele ipotecare”, afirmă Matthias Siller.
Banca Transilvania a anunțat luni închiderea tranzacției pentru achiziția a 100% din acțiunile Volksbank România, afirmând că prețul pe acțiuni este de 81 mil. euro, din care 58 mil. euro sunt virate într-un cont escrow pentru a acoperi eventuale riscuri ce ar putea apărea în termen de un an. De asemenea, BT și-a asumat rambursarea unor linii de finanțare contractate anterior de Volksbank România, în valoare de 2,857 mld. lei (circa 647 mil. euro, calculat la cursul de schimb din ziua plății, adică din 7 aprilie). În aceste condiții, valoarea totală a tranzacției se ridică la 728 mil. euro.
Reprezentantul Baring Asset Management afirmă că ar fi vrut să vadă un proces de vânzare competitiv în locul acestei tranzacții în format de ”1 la 1”, precum și nume de bănci internaționale implicate în proces.
”Mi-ar fi plăcut să văd o licitație în care să fi participat și bănci internaționale”, spune Matthias Siller.
BT a intrat în negocieri de unul singur cu Volksbank România în septembrie, iar pe 10 decembrie 2014 a semnat la București contractul de vânzare – cumpărare al băncii.
Multiplul P/BV (raportul dintre preț și valoarea contabilă a băncii sau activul său net – n.r.) plătit de Banca Transilvania doar pentru partea de equity (capital – n.r.) este de 0,19, dar cu tot cu rambursarea liniilor de finanțare de la acționari și activul net achiziționat, multiplul P/BV al tranzacției ajunge la 0,69. Analistul Alexandru Combei de la Raiffeisen Bank România apreciază că trebuie avut în vedere și faptul că Volksbank România avea o profitabilitate operațională (înainte de provizioane) redusă și un portofoliu de credite cu expunere mare pe franci elvețieni.
Volksbank are 29% expunere pe franci elvețieni din activele sale de 12,36 mld. lei.
Un alt element care trebuie urmărit în această tranzacție este cât de bine va reuși Banca Transilvania să integreze Volksbank din punct de vedere al sinergiilor și al costurilor adiacente.
Pe bursa de la București, investitorii au reacționat pozitiv la detaliile financiare ale tranzacției BT cu Volksbank România, în trei zile, acțiunile băncii din Cluj făcând un salt de circa 7,5%. BT a încheiat ședința de azi la 2,31 lei pe acțiune ceea ce înseamnă o valoare bursieră la zi de 6,025 mld. lei (1,37 mld. euro la cursul de schimb al zilei). în numai două zile, BT a câștigat în valoare pe bursă 100 mil. euro. Azi, pe bursă, au avut loc tranzacții cu un volum mare de acțiuni BT, de 2,9 mil. titluri. În ultimele șase luni, cotația BT a făcut un salt de peste 30%.
Matthias Siller lucrează în managementul de fonduri la Baring de aproape 9 ani, de unde acoperă inclusiv regiunea Europei centrale și de est, deci și România. Este specializat în administrare de fonduri, evaluare de active, modelare financiară, contabilitate, management al riscului și deține un certificat CFA (Chartered Financial Analyst).
Baring a luat ființă în 1762 la Londra ca bancă de investiții de către familia de origine germană Baring și a dominat piața financiară internațională fiind la un moment dat supranumită de către primul ministru francez, ducele de Richelieu, ca fiind una dintre cele șase puteri ale vremii alături de imperiile britanic, francez, rus, prusac și austriac. Banca Baring a intrat în colaps în 1995 ca urmare a unor investiții speculative dezastruoase făcute în Asia de către traderul Nick Leeson de la biroul din Singapore. Ca urmare a prăbușirii băncii, olandezii de la ING au preluat Baring în 1995 formând ING Barings, care a fost una din cele două bănci de investiții ce au consiliat statul român la vânzarea Petrom în 2004. Activele fostei bănci Baring au fost apoi vândute pe bucăți, unele ajungând la ABN Amro, iar Baring Asset Management a fost cumpărată în 2005 de către MassMutual.
Baring Asset Management este un administrator global de fonduri de investiții, parte a conglomeratului financiar american MassMutual Financial Group, care administrează active în întreaga lume de 651 mld. dolari la nivelul anului 2014.
Activele sale totale la finele anului trecut erau de 209 mld. dolari, portofoliul său fiind unul diversificat de la acțiuni, obligațiuni, investiții imobiliare, credite ipotecare, polițe de asigurări, produse financiare derivate. A raportat venituri nete de 26 mld. dolari și un profit net de 799 mil.dolari.