Adrian Mîrșanu

publicat la: 20.10.2014  14:33

Culisele vânzării activelor Enel: Gigantul german E.ON pregătește o ofertă pentru achiziția distribuțiilor Enel din Banat și Muntenia

Sursă foto: Facebook.
 

Grupul german de utilități E.ON pregătește o ofertă pentru achiziția distribuțiilor de energie Enel din Banat și Muntenia Sud, au declarat în exclusivitate pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piața de energie.

”Interesul (E.ON – n.r.) este mai puternic pentru distribuția Enel din Banat (Enel Distribuție Banat – n.r.) pentru că ea se completează cu operațiunile E.ON din piața de distribuție de gaze. Este vizată și distribuția de energie Muntenia”, au precizat sursele citate.

”Nu comentăm asupra oricăror speculații de pe piață”, a răspuns printr-un e-mail Alexander Ihl, reprezentantul biroului de presă al E.ON Germania la solicitarea pe acest subiect adresată de jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO. Reprezentanții Enel nu au făcut încă niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

Grupul italian Enel este în plin proces de vânzare a activelor sale din România și Slovacia în contextul în care dorește să facă rost de lichidități pentru a-și reduce gradul de îndatorare.

Termenul pentru depunerea ofertelor neangajante este 30 octombrie, conform informațiilor MIRSANU.RO. În acest moment, procesul de vânzare este în stadiul în care investitorii interesați accesează camera de date în cadrul procesului de due – dilligence (analiză – n.r.). Săptămâna trecută, șeful Enel, Francesco Starace, afirma în fața unei comisii a Parlamentului italian că procesul de vânzare din România este mai avansat decât cel din Slovacia și că așteaptă ofertele finale în cadrul ambelor procese în derulare până la finele lunii noiembrie, conform Reuters.

În culise, și alți investitori lucrează la dosarul celei mai mari tranzacții de pe piața românească și una dintre puținele achiziții locale care trec de bariera de un miliard de euro. Printre aceștia, GDF SUEZ și companiile de stat Electrica și Nuclearelectrica. Pe piață, au apărut în luna septembrie informații, potrivit cărora, Enel se așteaptă să încaseze cel puțin 1,8 mld. euro din vânzare altfel ar putea renunța la vânzare. Informațiile nu au fost confirmate sau infirmate până acum de reprezentanții Enel.

Statul român și-a exprimat clar interesul pentru distribuția de energie a Enel din Dobrogea, fiind considerat un obiectiv de importanță strategică. Astfel, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu indica recent că nu recomandă investitorilor să se orienteze către acest activ al Enel pentru care statul are un interes special să-i revină în portofoliu.

rsz_1tabel_tranz_vanzare_enel_romania.jpg mica

Sursă date: Enel Italia.

Pachetul de operațiuni Enel scos la vânzare în România cuprinde 64,4% din acțiunile distribuitorului de electricitate Enel Distribuție Muntenia SA și a companiei de furnizare Enel Energie Muntenia SA, pachetele de 51% din Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și pachetul de 100%  din acțiunile companiei de servicii Enel România SRL, controlate prin intermediul vehiculului de investiții Enel Investment Holding BV. Enel Distribuție Muntenia asigură alimentarea cu energie a Bucureștiului și județele Ilfov și Giurgiu.

Companiile locale din portofoliul Enel au în administrare 91.000 de kilometri în regiunile în care operează, distribuind 14 TWh de electricitate pe an și cotă de piață de 34%. De asemenea, italienii au aici vânzări de aproximativ 9 TWh pe an către 2,6 milioane de clienți, din care 2,4 milioane sunt clienți rezidențiali, cu o cotă de piață de 20%, iar 0,2 milioane de clienți sunt companii, cu o cotă de piață de 38%, conform cifrelor făcute publice de către italieni.

În 2013, toate companiile Enel din România au înregistrat venituri consolidate de 1,118 miliarde de euro și câștiguri înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 289 milioane de euro, potrivit datelor prezentate de către Enel Italia.

Citi și UniCredit sunt băncile de investiții care au primit mandat din partea Enel să se ocupe de procesul de vânzare a celor șapte companii ale Enel din România.

E.ON are în portofoliul local distribuția de gaze în jumătatea de nord a României prin intermediul E.ON Gaz Distribuție, distribuția de energie electrică din Moldova prin intermediul E.ON Moldova Distribuție și este un furnizor integrat de energie pe piața locală prin E.ON Energie România. Pe piața distribuției de gaze, E.ON și-a vândut recent pachetul de 28,59% din acțiunile distribuției de gaze Congaz Constanța către GDF SUEZ Energy România, subsidiara locală a grupului francez de energie GDF SUEZ.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Conținut Partener

Guvernul Romaniei si Fondul European de Investitii lanseaza un nou program de 100 milioane de euro pentru fonduri de equity dedicate inovarii

  Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a semnat un nou acord de finantare cu Fondul European de Investitii (FEI) pentru lansarea programului „Innovation Romania”. Cu o finantare totala de 106,7 milioane euro, programul este sustinut prin Programul Crestere Inteligenta, Digitaliz  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Fondul de venture capital GapMinder Fund II pariaza 1 mil. Euro pe un startup de automatizare a documentatiei medicale

  GapMinder Fund II, fond de capital de risc dedicate companiilor de tehnologie din Europa de Est, a anuntat pe 12 decembrie 2024 o investitie de 1 mil. Euro intr-un startup de automatizare a documentatiei medicale, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Runda t  Citeşte articolul integral