MIRSANU.RO

publicat la: 01.06.2023  11:19

Cristian Nacu, IFC: Pana la sfarsitul anului fiscal 2023, portofoliul IFC din Romania va ajunge undeva la 1,6 mld. USD, iar investitiile ne asteptam sa depaseasca nivelul de 458 mil. USD din 2022. Pe langa banci, exista si companii care au in vedere emisiuni de obligatiuni verzi

 

”Astazi, IFC are in Romania un portofoliu de 1,5 mld.USD si suntem pana la sfarsitul anului o sa ajungem undeva la 1,6 mld. USD. Este cel mai mare portofoliu din Europa, reprezinta peste 45% din portofoliul total din Europa la ora actuala, Romania este a zecea tara din lume ca expunere si aproape jumatate din ce am facut noi in ultimii 32 de ani s-a intamplat in ultimii 5 ani”, a declarat Cristian Nacu, Senior Country Officer International Finance Corporation (IFC), la MIRSANU IPO CHALLENGE, eveniment online organizat pe 25 mai de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

”Asta reflecta si nevoia tarii. Suntem constienti ca este o tara care are nevoie de finantari foarte multe pentru ca se dezvolta cu un ritm foarte accelerat, dar este si datorita nevoilor de finantari verzi”, puncteaza Cristian Nacu.

”La 30 iunie 2023, probabil portofoliul IFC din Romania va fi undeva probabil la 1,6 mld. USD”, explica reprezentantul IFC.

”Majoritatea este debt (instrumente de finantare – n.r.), noi nu avem equity (actiuni – n.r.) mai deloc in Romania”, explica acesta structura portofoliului local. ”Pentru noi ca institutie de dezvoltare, vanzarea de actiuni nu este dorita. Foarte rar se intampla sa cumparam actiuni existente din piata. De aceea, nu prea cumparam pe bursa, ci cel mult sa participam la o crestere de capital”, adauga reprezentantul IFC.

”In ultima vreme, in ultimii 2 ani o buna parte din investitii a fost in obligatiuni, dar facem in acelasi timp si imprumuturi directe catre companii sau catre banci. In 2022 au fost 458 mil. USD, pentru 2023 nu suntem inca la sfarsitul anului fiscal care se inchide pe 30 iunie, asteptarile sunt sa fie peste nivelul de anul trecut”, a precizat Cristian Nacu.

”IFC a fost prezent in piata de obligatiuni in special in cele de tip MREL si Basel 3 Tier 2, finantari in general. As putea spune ca in ultimii ani IFC a fost probabil cel mai mare sau, in orice caz, unul dintre cei mai mari cumparatori de astfel de obligatiuni din piata. Dealtfel, numai in ultimii 2 ani, 2022 si 2023, am investit peste 450 mil. USD in astfel de finantari. Finantarile de tip MREL si Basel 3 Tier 2 sunt interesante din mai multe puncte de vedere. In primul rand, pentru ca ele contribuie la intarirea bilanturilor bancilor. Se stie ca este o cerinta a bancii nationale pentru a pregati bancile in cazul in care ar avea, Doamne fereste, vreo problema”, afirma reprezentantul institutiei financiare internationale.

”Vom continua cu aceasta strategie si in anul urmator fiscal, anul fiscal pentru noi se incheie in iunie si ne asteptam sa depasim rezultatele de anul trecut, cand a fost un an record. In anul fiscal 2022 am facut 458 mil. USD, anul asta ne asteptam sa facem chiar mai mult de atat. Suntem deja aproape acolo. Si evident aceste tipuri de finantari tematice pentru banci si institutii bancare, institutii nebancare au fost o parte importanta din portofoliu”, adauga Cristian Nacu.

”Aceste tipuri de datorii au un anumit grad de convertibilitate in equity si in felul asta intaresc banca in caz de o situatie speciala. Dar ce este mai frumos este ca in ceea ce priveste utilizarea fondurilor ele pot fi folosite pentru diverse teme. Si bond-urile acestea tematice pot fi verzi, pot fi albastre cum a fost chiar imprumutul pe care l-am dat la Banca Transilvania special pentru tot ceea ce tine de apa – asta inseamna finantarile albastre, finantari care se refera fie la pescuit sustenabil, fie la tratarea apei, fie la irigatii, fie orice tine de suprafata de apa. Pentru noi astea sunt ca institutie de dezvoltare si se stie ca IFC este cea mai mare institutie de dezvoltare pentru sectorul privat din pietele emergente din lume pentru noi asta este una din temele principale pentru strategia actuala si pentru cea viitoare”, explica reprezentantul IFC.

”Nu vom face doar catre institutii financiare aceste finantari, o vom face si am facut-o si in trecut catre o multime de companii de proprietate comerciala ma refer la retail, logistica, office buildings, in general cam tot ce se poate face astazi in materie de obligatiuni verzi noi am fost investitor – ancora pentru foarte multe”, afirma Cristian Nacu.

Potrivit acestuia, exista companii care au in vedere astfel de emisiuni, in special emisiuni de bonduri verzi. ”Daca este sa fim noi investitori intr-o astfel de emisiune, in general indrumam intotdeauna banca sau institutia emitenta sa listeze la bursa pentru ca este parte din obligatia noastra de a incuraja si dezvoltarea pietei de capital”, adauga oficialul IFC.

”In plus situatia de la Agricover nu arata ca piata este dornica de altceva inafara de Hidroelectrica deocamdata. Dupa ce o sa vedem ce o sa se intample cu Hidroelectrica probabil o sa putem sa ne facem o idee si despre restul”, afirma Cristian Nacu.

”Mie mi se pare ca, ceea ce se intampla acum cu listarile companiilor de stat, trebuia sa se intample de mult timp. Piata trebuie crescuta si educata pentru ca altfel se stie ca piata romaneasca este una dintre cele mai mici din UE ca si procent din PIB. Cred ca statul avea obligatia sa faca acest lucru mai demult ca sa creeze lichiditate in piata,  ca sa puna companii bine conduse in atentia actionarilor astfel incat oamenii sa se obisnuiasca in timp, mai ales cei institutionali ca pe bursa din Bucuresti pot fi gasite companii noi si de valoare. Din pacate a ales sa nu o prea faca decat foarte rar. Si acum Hidroelectrica nu a fost optiunea statului de listare, ci a Fondului Proprietatea sa iasa in felul asta. Si a facut un lucru foarte bun ca i-a determinat sa faca aceasta listare”, puncteaza Nacu.

”In cazul Agricover, Agricover nu a esuat din cauza investitorilor de retail. Agricover a esuat din cauza lipsei de vizibilitate si a lipsei de intelegere a business-ului, poate insuficient explicat, poate contextul a fost nefericit. Dupa parerea mea, Agricover este una dintre cele mai bune companii din Romania”, sustine acesta.

”Este o companie extraordinara. Din pacate, piata nu i-a inteles si asta e, nu au decat sa repete lucrul asta poate altdata mai bine. Dar in sine nu este un semn bun pentru investitorii antreprenoriali din Romania pentru ca arata ca piata poate fi destul de complexa si sa nu reusesti intotdeauna”, este de parere Cristian Nacu.

”In ultima vreme in ceea ce priveste bond-urile mai ales pe Aero au fost cateva situatii in care s-a vandut aproape orice au scos. Si aici trebuie avut mai multa grija. De calitatea celor care s-au facut in trecut depinde succesul celor care se fac in viitor”, afirma Nacu.

”Si aici si adviserii ar trebui sa educe antreprenorii. Un IPO de succes este un IPO care dincolo de plasarea actiunilor sau a emisiunii mai lasa ceva si pentru cei care vin dupa aceea. Adica nu trebuie facut la pretul maxim posibil eventual nu doar astazi ci pe urmatorii 2 – 3 ani pentru ca atunci investitorii care cumpara daca nu le lasi si lor nimic data viitoare nu mai vin. Putine IPO-uri de la noi au respectat acest principiu”, a declarat Cristian Nacu, Senior Country Officer IFC, in in cadrul panelului Obligatiuni traditionale vs Obligatiuni verzi al evenimentului online organizat pe 25 mai de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO.

Partenerii MIRSANU IPO CHALLENGE 2023 sunt Banca Transilvania si Dentons.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Consultanți & Auditori

Laurentiu Stan, fondatorul companiei de consultanta antreprenoriala Kapital Minds: Majoritatea antreprenorilor din Romania cred ca cifra de afaceri si profitul sunt cei mai importanti factori pentru cresterea valorii unei afaceri, insa relatiile cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile genereaza uneori peste 80% din valoarea afacerii

  Majoritatea antreprenorilor din Romania considera ca cifra de afaceri si profitul companiei sunt cei mai importanti factori ai cresterii valorii, lasand la urma factorii care genereaza acesti indicatori precum stabilitatea relatiilor cu clientii, capitalul uman, brandul si alte active intangibile ce  Citeşte articolul integral

Tranzacții

Fondul cu capital de risc Catalyst Romania isi face exitul dupa 9 ani din afacerea 123FormBuilder prin vanzarea catre compania americana de tehnologie Kiteworks

  Compania americana de tehnologie Kiteworks a anuntat pe 5 septembrie 2024 achizitia firmei 123FormBuilder, in cadrul unei miscari strategice care va intari pozitia Kiteworks pe piata de profil, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Tranzactia asigura exitul f  Citeşte articolul integral