MIRSANU.RO

publicat la: 26.01.2015  21:49

Consultanții PwC au calculat că piața locală de fuziuni și achiziții a stagnat anul trecut la 1,2 mld. euro. IT&C, serviciile medicale și cele financiare sunt cotate cu potențial de tranzacții în perioada următoare

Sursă date: PwC.
 

Fuziunile și achizițiile înregistrate în România au avut anul trecut o valoare totală de 1,2 mld. euro, nivel similar cu cel din 2013, arată o analiză a firmei de consultanță și audit PwC România.

Valoarea totală a pieţei fuziunilor şi achiziţiilor din România a fost a treia cea mai mare din regiunea Europei Centrale şi de Est, după cea a pieţelor din Polonia şi Cehia, notează experții PwC.

„În România, deşi s-a resimţit un nou entuziasm pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii, nu am revenit încă la nivelul de tranzacţionare de dinaintea crizei financiare”, a explicat Radu Stoicoviciu, Liderul Departamentului de Consultanţă în Afaceri şi Management al PwC România.

Sectoarele cele mai dinamice din punct de vedere al numărului de tranzacţii derulate în 2014 au fost IT&C, sectorul financiar şi cel de retail, iar valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 20 de milioane de euro, cele mai multe fiind tranzacţii de dimensiuni mici şi medii.

Pe lista tranzacțiilor în care PwC a fost implicată în 2014 s-au aflat vânzarea Millenium Bank România către OTP Bank, vânzarea portofoliului de staţii radio deţinut de CME către RCS&RDS și achiziţia United Shipping Agency, care operează un terminal de cereale în portul Constanța, de către grupul chinez Nidera.

PwC are în portofoliul său din România tranzacţii cu o valoare totală de 1,2 miliarde de euro, înregistrate în perioada 2007-2014.

„În România, procesul de negociere este destul de îndelungat, spre deosebire de pieţele mature (aşa cum este cea din Statele Unite ale Americii) unde activitatea de fuziuni şi achiziţii este o formă de „curăţare a pieţei”, iar tranzacţiile se încheie destul de rapid”, a declarat Anda Rojanschi, Partener al firmei de avocatură D&B David şi Baias, afiliate companiei din Big Four și liderul echipei de tranzacţii.

Anda Rojanschi, partener al firmei de avocatură David & Baias și coordonatorul echipei de tranzacții

Anda Rojanschi, partener al firmei de avocatură David & Baias și coordonatorul echipei de tranzacții

Analiza PwC România subliniază potenţialul de tranzacţii în domeniul IT&C, în zona serviciilor medicale şi a serviciilor în general, în vreme ce sectorul financiar şi-ar putea continua procesul de consolidare.

„Ne aşteptăm la o creştere solidă a activităţii de fuziuni şi achiziţii în România în 2015, stimulată de îmbunătăţirea perspectivelor de creştere economică şi revenirea încrederii investitorilor, luând în calcul şi recenta decizie a Băncii Centrale Europene de a injecta lichiditate suplimentară pe piaţa financiară, ceea ce sperăm că va duce şi la o creştere a investiţiilor străine în România”, afirmă Anda Rojanschi.

Atât valoarea pieţei globale de fuziuni şi achiziţii, cât şi cea europeană, au crescut în 2014, ajungând la nivele apropiate celui înregistrat în 2007, ce mai ridicat nivel din istorie pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii.

PwC face parte din grupul celor mai mari firme de consultanță și audit din lume, supranumit Big Four, alături de Deloitte, EY și KPMG. Pe lângă liniile de servicii de audit, consultanță fiscală și de afaceri, oferă și servicii de consultanță juridică prin intermediul societății de avocați D&B David şi Baias. Firma de avocatură acoperă o gamă largă de practici și domenii precum societăţi comerciale şi grupuri de societăţi, fuziuni, achiziţii şi restructurări, proprietăţi imobiliare, relaţii de muncă, servicii financiare şi pieţe de capital, concurenţă şi ajutoare de stat, proprietate intelectuală, protecţia consumatorului şi a datelor cu caracter personal, litigii fiscale şi comerciale.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Investitorul ceh APS Holding a platit un pret in jurul a 10 mil. Euro pentru achizitia IMO Property Investments Bucuresti SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank. Inainte de finalizarea tranzactiei, grecii au redus capitalul social al companiei vandute cu 110 mil. Euro, din care 15 mil. Euro au fost retrase in conturile proprii ale bancii – mama

  Investitorul ceh APS Holding a platit un pret de achizitie in jurul a 10 mil. Euro pentru preluarea companiei IMO Property Investments Bucharest SA si a portofoliului sau imobiliar de la grupul bancar elen Eurobank, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. APS H  Citeşte articolul integral

Analize

Roland Berger: Majoritatea fondurilor de private equity active in Romania se asteapta sa creasca in 2025 numarul de tranzactii M&A fata de 2024. Pe lista de prioritati, achizitia de noi companii si dezvoltarea firmelor din portofoliu, iar IT-ul si serviciile medicale sunt preferate pentru investitii noi pe fondul unui sentiment dominant privind o stagnare sau chiar o scadere a economiei locale

  Marile prioritati ale fondurilor de private equity din Romania sunt in 2025 achizitia de noi companii si dezvoltarea companiilor din propriile portofolii aflate sub administrare, dupa ce in 2024 una dintre preocuparile majore ale sectorului local de profil a fost strangerea de capital de la investit  Citeşte articolul integral