Adrian Mîrșanu

publicat la: 26.02.2015  18:19

Consultanții nu au apucat să facă bani din tranzacția cu Enel: Nuclearelectrica a plătit până acum o sumă modică din bugetul maxim de 1,2 mil. euro alocat consorțiului format din Raiffeisen, Popovici Nițu & Asociații, BDO Business Advisory și asocierea Roener EnergyPro – ICPE

Centrala nucleară de la Cernavodă asigură până la 20% din producția internă de energie. Sursă foto: Nuclearelectrica.
 

Producătorul de energie electrică Nuclearelectrica, unul dintre investitorii care s-au înscris în cursa pentru achiziția de active de la Enel, a plătit până acum consultanților pe care i-a angajat pentru această tranzacție o sumă modică, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO reprezentanții companiei. Tranzacția cu Enel este în acest moment suspendată, iar noi vești despre evoluția procesului ar putea veni în jurul datei de 19 martie, când italienii se pregătesc să-și anunțe noua strategie.

”În conformitate cu anunțul de atribuire a contractului de consultanță, publicat în SEAP (Sistemul de Excelență în Administrația Publică – n.r.), acesta prevede o valoare maximă de 1,2 mil. euro și include o componentă fixă și una variabilă (onorariu de succes), potrivit Notei supuse aprobării Adunarii Generale a Acționarilor și Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor nr. 8/06.10.2014. Suma achitată până în prezent consultantului face parte din componenta fixă și este una modică având în vedere perioada scurtă de lucru”, au răspuns reprezentanții companiei de stat Nuclearelectrica la solicitarea jurnalului de tranzacții MIRSANU.RO.

Compania nu a precizat valoarea plăților făcute până acum către consultanții angajați în dosarul Enel.

Nuclearelectrica nu a răspuns când au fost notificați de către grupul italian cu privire la suspendarea procesului de vânzare din România, măsură anunțată public săptămâna trecută, fiind invocate clauzele de confidențialitate ale procesului.

”Având în vedere obligațiile de confidențialitate aferente procesului derulat de Enel, în acest moment SN Nuclearelectrica SA nu poate oferi mai multe informații decât cele date publicității prin intermediul rapoartelor curente emise de companie”, precizează reprezentanții companiei de stat.

Nuclearelectrica a anunțat în urmă cu aproximativ patru luni că a contractat serviciile de consultanță ale Raiffeisen Bank România, care la rândul său a subcontractat firma de avocatură Popovici, Nițu & Asociații pentru expertiza juridică, BDO Business Advisory pentru partea de consultanță fiscală, respectiv asocierea formată din Roener EnergyPro și ICPE SA pentru expertiza în sectorul energetic.

De regulă, în tranzacțiile de tip fuziuni și achiziții, cum este cea a Enel din România, consultanții câștigă mai mulți bani din onorariul de succes și mai puțin din plata retainer-ului, a componentei fixe, a cărei valoare poate fi una foarte mică, la limita acoperirii costurilor proprii ale consultanților. Onorariul de succes este, de obicei, un procent din valoarea totală a tranzacției, el se poate situa în marja 0,5% – 1%, chiar peste acest nivel. Valoarea totală a contractului poate fi însă plafonată în limita unui buget maxim alocat, așa cum a procedat de exemplu Nuclearelectrica. Tranzacția de vânzare a companiilor Enel este estimată într-o marjă mai largă de surse diferite din piața de energie între 1 și 2 mld. euro.

Cealaltă firmă de stat din energie implicată în tranzacție este Electrica, ea mizând pe serviciile unui consorțiu de consultanți format din banca de investiții JP Morgan, firma de audit KPMG și casa de avocatură CMS Cameron McKenna, conform ultimelor informații disponibile.

Italienii au anunțat pe 10 iulie demararea procesului de vânzare din România, iar în toamnă potențialii cumpărători și-au angajat bănci de investiții, auditori, avocați, consultanți specializați pentru această tranzacție. Procesul derulat de Enel a trecut încă de anul trecut de runda ofertelor neangajante, iar ofertele finale erau așteptate conform ultimelor informații disponibile, după amânări, în a doua parte a lunii martie. Între timp, investitorii interesați și echipele de consultanți au fost în corespondență cu vânzătorul și consultanții săi, au formulat întrebări, au accesat camera de date organizată de echipa vânzătorului și au derulat activități de due dilligence (analiză financiară -n.r.) pentru a putea evalua activele scoase la vânzare. Procesul de vânzare s-a oprit însă înainte de faza ofertelor finale, ultimul pas rămas până la selectarea unui cumpărător și, deci, semnarea contractului de vânzare – cumpărare, momentul așteptat de consultanți pentru că de el depinde încheierea cu succes a tranzacției și, implicit, plata comisionului de succes.

Compania care operează centrala nucleraelectrică de la Cernavodă a indicat anul trecut că este interesată de anumite active din pachetul scos la vânzare de către Enel, mai ales de distribuția de electricitate din Dobrogea care ar putea oferi perspective de integrare pe verticală a companiei de stat în piața de energie și are o importanță strategică în contextul interconexiunilor cu sistemele energetice vecine din Republica Moldova și Bulgaria.

Nuclearelectrica a raportat pentru 2014 venituri totale de 1,794 mld. lei (403,6 mil. euro)și un profit net de 137 mil. lei (30,8 mil. euro, indicatori calculați la cursul mediu anual de 4,4446 lei la euro din 2014), mai mic de peste trei ori față de cel înregistrat în anul anterior, conform rezultatelor financiare preliminare neauditate. Compania, deținută de statul român în proporție de 81,27%, are o valoare bursieră de 2,135 mld. lei (482,7 mil. euro, calculat la cursul de schimb al zilei) la o cotație de 7,58 lei pe acțiune.

Alți investitori care și-au exprimat până acum interesul pentru cele șase firme Enel scoase la vânzare din România sunt firma de stat Electrica, ce are de plasat banii obținuți din listarea pe bursă din vara anului trecut, rivalii GDF Suez și E.ON, grupul de telecomunicații RCS & RDS, precum și chinezii de la State Grid Corporation of China.

Sursă date: Enel (Italia)

Sursă date: Enel (Italia)

Pachetul de operațiuni Enel scos la vânzare în România cuprinde 64,4% din acțiunile distribuitorului de electricitate Enel Distribuție Muntenia SA și a companiei de furnizare Enel Energie Muntenia SA, pachetele de 51% din Enel Distribuție Banat SA, Enel Distribuție Dobrogea SA și Enel Energie SA, precum și pachetul de 100% din acțiunile companiei de servicii Enel România SRL, controlate prin intermediul vehiculului de investiții Enel Investment Holding BV. Enel Distribuție Muntenia asigură alimentarea cu energie a Bucureștiului și județele Ilfov și Giurgiu.

Italienii au anunțat pe 18 februarie că suspendă temporar tranzacția derulată în România, după amânări repetate a termenilor din calendarul tranzacției, și că urmează să anunțe în luna martie ce decizie va lua în legătură cu acest proces în contextul anunțării unei noi strategii. Enel merge însă mai departe cu vânzarea producătorului de electricitate din Slovacia, conform unui anunț de astăzi al grupului. În ceea ce privește înghețarea tranzacției din România, motivul invocat de Enel este că ținta propusă de a obține 4 mld. euro din tranzacții în 2014 pentru a-și reduce datoriile a fost atinsă în urma vânzării unui pachet de acțiuni ale subsidiarei spaniole Endesa și a altor active.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral