MIRSANU.RO

publicat la: 28.10.2015  11:59

Consultanții EY despre tendințele în fuziuni și achiziții din regiune: România este cea mai dinamică piață, Turcia este cea mai mare după valoarea tranzacțiilor, iar investitorii americani sunt cei mai activi. Florin Vasilică, șeful departamentului de Asistenţă în Tranzacţii al EY România: Ne așteptăm la investiții importante în energie și la consolidări în sectorul financiar, respectiv în servicii medicale

 

Vânzarea pachetului de 45% din acțiunile subsidiarei locale a UniCredit de către omul de afaceri Ion Țiriac a contribuit la o triplare a valorii pieței de fuziuni și achiziții din România, care a făcut în primul semestru al anului cel mai mare salt din cele 11 piețe analizate în cadrul raportului EY M&A Barometer. Valoarea estimată a tranzacțiilor din România a crescut de la 0,6 mld. dolari în prima jumătate a lui 2014 până la 2,1 mld. dolari în perioada similară a acestui an, susțin consultanții EY.

Tranzacția lui Țiriac cu UniCredit din luna iunie a depășit 770 mil. dolari, fiind cea mai mare în perioada analizată în spațiul Europei Centrale și de Sud – Est, se arată în raport. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică de către părțile implicate.

Numărul tranzacţiilor pe piața locală a crescut de la 68 la 81 de tranzacţii, iar cele mai atractive sectoare locale sunt energia şi mineritul în opinia firmei din Big Four.

Doar 8% dintre tranzacţiile făcute publice au fost realizate de investitori români care au achiziţionat companii străine – unul dintre cele mai mici procente din regiune, afirmă EY, în vreme ce 30% dintre tranzacţii au fost fuziuni şi achiziţii interne, în cadrul cărora atât cumpărătorul cât şi ţinta îşi aveau originea în România.

Cele mai multe tranzacţii inbound au fost realizate de investitori din Statele Unite (6) şi Olanda (6), urmaţi de investitori din Cipru (4), Marea Britanie (4), Italia (3) şi Cehia (3).

“România confirmă statutul de piață foarte atractivă în regiune, atât prin performanţele macroeconomice, cât şi prin poziția geostrategică. În viitor, ne așteptăm ca sectorul energiei să atragă investitori importanți prin potențialul noilor surse de energie. Ne aşteptăm, de asemenea, la o consolidare accentuată a sectorului financiar şi a sectorului serviciilor medicale, care intră în cel de-al doilea val investițional”, afirmă Florin Vasilică, Liderul departamentului de sistenţă în Tranzacţii al EY România.

Până la finele anului sunt așteptate să se încheie atât achiziția a 100% din acțiunile rețelei private de servicii medicale Regina Maria de către fondul de investiții Mid Europa Partners, cât și vânzarea unui pachet minoritar la MedLife în urma tranzacției de exit a fondului de investiții Value4Capital.

În piața bancară, este așteptată finalizarea preluării Carpatica de către fondul american de investiții JC Flowers, precum și deznodământul tranzacției de vânzare a Piraeus Bank România.

Barometrul EY este un rezumat şi o analiză a informaţiilor făcute publice şi identificate în baze de date reputate, cum ar fi Capital IQ, DealWatch, mergermarket, Zephyr sau bazele proprii de date EY. Datele au fost procesate pentru regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est: Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia. Activităţile şi datele legate de fuziuni şi achiziţii înclud tranzacţii finalizate. Analiza nu include următoarele tipuri de tranzacţii: preluarea pachetelor minoritare de acţiuni de către acţionarii majoritari, tranzacţiile de pe pieţele de capital, achiziţii de licenţe, acorduri de tip joint-venture, proiecte de investiţii de tip greenfield şi privatizări.

piata de m&a regiune S1 2015 ey barometru

Turcia, regina regiunii

Cele mai multe tranzacţii au fost încheiate în Turcia cu 155 tranzacții monitorizate de consultanți, fiind cea mai mare piață din regiune chiar dacă valoarea a scăzut de la 5,5 mld. dolari în primul semestru al anului trecut la 3,3 mld. dolari la finele lunii iunie.

Al doilea loc este disputat de Polonia și Cehia. Polonezii conduc la numărul de tranzacții – 117 tranzacții față de 98 în Cehia. Însă, ca și în 2014, cehii au înregistrat o valoare mai mare a tranzacțiilor, de 2,8 mld. dolari în primul semestru față de 1,9 mld. dolari în Polonia și 2,1 mld. dolari în România.

Patru din cele 11 ţări din regiune au raportat scăderi ale numărului de tranzacţii finalizate – Croaţia, Republica Cehă, Bulgaria şi Serbia.

piata de m&a regiune S1 2015 ey 2 barometru

Valoarea medie a tranzacţiilor de peste 100 milioane de dolari a scăzut cu 2,2% comparativ cu primul semestru al anului trecut, în vreme ce valoarea medie a celor mai frecvente tranzacţii sub 100 milioane de dolari a crescut cu 1,6%. Astfel, a rezultat o scădere de 10,8% a valorii estimate a pieţei de fuziuni şi achiziţii din regiune.

Deşi numărul de tranzacţii realizate de investitori străini a fost mai mic decât cel al tranzacţiilor care au implicat investitori locali, în ceea ce priveste  originea capitalului străin investit în regiune prin fuziuni și achiziții, investitorii vest-europeni şi cei americani au continuat să deţină cele mai mari ponderi în regiune în primul semestru 2015.

Investitorii americani au fost cei mai activi în această perioadă, cu 36 de tranzacţii încheiate în regiune, urmaţi de investitorii din Marea Britanie (29 tranzacții), Germania (26 tranzacții) şi Austria (11 tranzacții). De asemenea, este notabil faptul că tranzacţiile au fost dominate de investitori strategici, iar industria cea mai atractivă a fost IT, în vreme ce, în termeni de valoare, cele mai mari tranzacţii au avut loc în sectorul bancar şi în cel al serviciilor financiare.


Categorii: 


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC intentioneaza sa investeasca pana la 15 mil. Euro in fondul de private equity Morphosis Capital II, ceea ce aduce noul fond al Morphosis mai aproape de tinta sa finala de 110 – 120 mil. Euro. Institutia financiara internationala nu finanteaza insa investitii in afaceri din sectorul educatiei de baza

  International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce un capital de pana la 15 mil. Euro pentru a participa ca investitor LP in fondul de private equity Morphosis Capital II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Institutia financiara internationala   Citeşte articolul integral