Adrian Mîrșanu

publicat la: 22.01.2015  01:39

Consiliul de Administrație al băncii – mamă din Cipru a respins toate ofertele primite pentru preluarea Bank of Cyprus România. Vânzarea băncii eșuează a doua oară în ultimul an. O decizie finală privind soarta afacerii va fi luată mai târziu de către un grup din care fac parte fostul șef al Deutsche Bank, un miliardar american, un miliardar rus și BERD

Vânzarea Bank of Cyprus România a eșuat până acum de două ori. Credit foto: Dreamstime.
 

Board-ul de directori ai băncii – mamă cipriote au respins toate ofertele primite pentru proiectul Ariadne, care vizează vânzarea ultimelor active ale Bank of Cyprus România, și urmează să ia mai târziu o decizie privind soarta acesteia, potrivit ultimelor informații disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

”Cu privire la vânzarea subsidiarei Bank of Cyprus România, perspectiva acesteia a fost lăsată pentru mai târziu, în condițiile în care ofertele nu se merită în acest moment”, a declarat un înalt oficial al băncii, citat de publicația Stockwatch.

Consiliul de Administrație al băncii – mamă din Cipru, condus de bancherul elvețian Josef Ackermann – fostul șef al Deutsche Bank, s-a reunit luni pentru prima oară în acest an și a decis, printre altele, că va cere ca ofertele finale pentru subsidiara sa rusească Uniastrum să fie depuse în luna februarie, afirmă sursa citată.

O altă sursă bine informată din centrul financiar londonez, blogul CostarFinance, afirma săptămâna trecută că firma americană de investiții Sankaty Advisors, parte a gigantului financiar cu capital de risc Bain Capital, ar fi depus împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cea mai bună ofertă pentru Bank of Cyprus România. Sursele citate de CostarFinance susțin că valoarea discountului cerut s-ar fi situat în jurul a 80% față de valoarea nominală a portofoliului de 545 mil. euro, ceea ce s-ar traduce într-un preț de aproximativ 109 mil. euro. Printre cei care au mai înaintat oferte pentru Bank of Cyprus România se mai află Deutsche Bank și Baupost Group, care au licitat împreună, respectiv, HIG și fondul londonez de investiții AnaCap. Jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO a scris, de asemenea, că Deutsche Bank, HIG, APS și AnaCap sunt pe lista investitorilor implicați în procesul de vânzare al activelor Bank of Cyprus, coordonat de către banca de investiții HSBC. Pe partea de consultanță juridică, ciprioții lucrează cu casa de avocatură Reff & Asociații, afiliată rețelei globale de consultanță și audit Deloitte.

Până la această oră, reprezentanții Bank of Cyprus au fost discreți privind derularea vânzării activelor locale, fără să confirme sau să infirme informațiile făcute publice referitoare la tranzacție.

România a intrat recent pe radarul investitorilor cu apetit pentru credite bancare neperformante, vânzarea de către Volksbank România a unui portofoliu de asemenea credite de 500 mil. euro către consorțiul format din Deutsche Bank, AnaCap, HIG și APS fiind cea mai mare, dealtfel prima tranzacție de calibru mare la nivelul pieței de profil. Potențialul pieței românești de active bancare neperformante este cotat că va produce mai multe tranzacții de acest tip, unele estimări indicând o valoare a creditelor toxice de circa 6 mld. euro în topul primelor zece bănci. Numai BCR, liderul pieței, avea la începutul semestrului al doilea din 2014 în bilanț un stoc de 2,9 mld. euro, din care 620 mil. euro au fost vândute în două tranzacții mari. Băncile sunt presate de către BNR să-și curețe bilanțurile de aceste active până în 2016 – 2017.

Cine sunt oamenii care decid ce se întâmplă cu Bank of Cyprus România

Vânzarea Bank of Cyprus România a atras interesul mai multor giganți financiari, în condițiile în care și calitatea portofoliului este cotată mai bine comparativ cu alte active de pe piața locală.

De asemenea, banca – mamă din Cipru a luat în a doua parte a anului trecut măsuri care au întărit profilul de interes pe piețele financiare internaționale. În luna septembrie, a fost operată o majorare de capital de 1 mld. euro, în urma infuziei de capital proaspăt rezultând remodelarea acționariatului Bank of Cyprus, cu efecte ulterioare la nivelul conducerii băncii.

Declanșarea crizei cipriote în 2013 a produs un precedent în lumea bancară, deponenții fiind puși să suporte o parte din pierderile băncilor. Deponenții au devenit acționari în Bank of Cyprus cu 81%, iar statul cipriot care a apelat la un împrumut internațional de urgență pentru a-și salva băncile și economia, a avut ulterior un cuvânt greu de spus în cadrul băncii.

După majorarea de capital de 1 mld. euro, cel mai puternic acționar a devenit investitorul și miliardarul american Wilbur Ross, care împreună cu alți investitori nord – americani, a ajuns la 18% din acțiunile Bank of Cyprus. Deponenții au 47% din bancă, grupul Renova – companie controlată de miliardarul rus Viktor Vekselberg, cu 5,455%, iar BERD s-a implicat la limita participației pentru care optează în mod obișnuit, în jurul a 5%, conform ultimelor informații disponibile pe site-ul băncii.

În acest context, americanul Wilbur Ross, a cărei avere este estimată de Forbes la 2,9 mld. dolari, a devenit vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Bank of Cyprus și alături de un fond de hedging Tyrus Capital din Monaco ce deține circa 5% din bancă, precum și de alți investitori au reușit să-l aducă pe fostul șef de la Deutsche Bank, Josef Ackermann, ca președinte al board-ului de directori.

Vicepreședinte al Consiliului de administrație este rusul Vladimir Strzhalkovskiy, cu o diplomă în inginerie și care a ocupat funcții de conducere în companii din energie Inter RAO UES, industrie la Norilsk Nickel, fost adjunct al ministrului pentru dezvoltarea economică și despre care FT spune că este un fost agent KGB.

Membri executivi ai boardului sunt John Hourican, CEO al Bank of Cyprus, venit în 2013 din poziția de șef al investment banking-ului din RBS, și cipriotul Christodoulos Patsalides, care are pe CV șapte ani în cadrul băncii centrale a Ciprului, iar acum este director financiar al Bank of Cyprus.

Din Consiliul de Administrație mai fac parte cinci membri. Arne Bergren reprezintă interesele BERD, iar Maksim Goldman este directorul de proiecte strategice al Renova, firmă a lui Viktor Vekselberg, cotat al treilea cel mai bogat om din Rusia cu o avere de 17,2 mld. dolari.

Michalis Spanos a fost director al Băncii centrale din Cipru, iar Marios Kalochoritis are o carieră de 17 ani în investment banking, administrare de fonduri de hedging și fonduri de investiții, respectiv investiții imobiliare, în timp ce Ioannis Zografakis a lucrat peste 20 de ani pentru Citibank în Grecia, Marea Britanie și SUA.

De ei depinde acum cum va fi organizat în continuare planul de exit al Bank of Cyprus din România, în condițiile în care strategia băncii cipriote este de a-și reduce expunerea pe piețele externe și de a se concentra pe piața de origine.

Vânzarea Bank of Cyprus România a mai eșuat și în prima parte a anului trecut când Banca Transilvania și Raiffeisen erau printre investitorii cei mai interesați de preluarea acestui pachet de active neperformante, potrivit surselor MIRSANU.RO.

În ultimul an, planul de exit local a mers mai departe cu vânzarea unui pachet de 9,9% din Banca Transilvania și participația pe care o dețineau la hotelul de cinci stele JW Marriott din București în cadrul unei tranzacții de 95 mil. euro cu Strabag Austria.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Avocați

Avocatii RTPR au asistat Grup Serban Holding la contractarea unei finantari de 73 mil. Euro de la un sindicat de banci

  Firma de avocatura RTPR a anuntat pe 24 decembrie 2024 ca a asistat Grup Serban Holding la contractarea unui credit sindicalizat de 73 mil. Euro pentru refinantarea datoriei existente si dezvoltarea activitatii. Finantarea a fost coordonata de catre BRD Groupe Société Générale si Banca Transi  Citeşte articolul integral