MIRSANU.RO

publicat la: 29.03.2016  16:57

Consiliul Concurenței a aprobat preluarea producătorului de apă Rio Bucovina de către polonezii de la Tymbark Maspex. Afacerea de 40 mil. euro pe an, al cărei trecut este legat de familia sirianului Omar Hayssam, completează acum un portofoliu local format din producție de băuturi răcoritoare, biscuiți și alte paste făinoase

Fabrica Rio Bucovina de la Vatra Dornei. Sursă foto: Rio Bucovina.
 

Consiliul Concurenței a autorizat concentrarea economică prin care grupul polonez Maspex Wadowice preia Rio Bucovina, unul dintre primii trei jucători pe piața producției, îmbutelierii și distribuției apelor minerale naturale.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

 Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.

În acordul preliminar de preluare semnat în august 2015, Maspex a achiziționat trei unități de producție localizate în Vatra Dornei, Timisoara și Giurgiu, precum și brandul Bucovina.

Vânzătorii sunt Mukhles şi Mahmoud Omar, frații omului de afaceri sirian Omar Hayssam, condamnat în 2007 la 20 de ani pentru terorism.

Pentru polonezi, tranzacția marchează completarea portofoliului de producție de băuturi răcoritoare și producție de produse de panificație cu o nouă linie locală de afaceri. Tymbark Maspex intră astfel în concurență pe noul segment de piață cu Romaqua (Borsec), precum și cu Coca Cola, Pepsi, omul de afaceri Jean Valvis și alți producători de profil.

Tymbark face parte din grupul Maspex şi are ca principală activitate producția și comercializarea de băuturi necarbonatate.

Compania Tymbark Maspex este prezentă în România din anul 1996, atunci fiind cunoscută sub denumirea de La Festa International, operațiunea de rebranding având loc in anul 2006.

Branduri precum Tedi, Tymbark, La Festa, Coffeeta, Ekland şi Salatini se află în portofoliul celor de la Maspex. Brand-ul Tymbark si-a facut aparitia pe piața romanească în luna iulie 2004.

Alte două achiziții ale Tymbark Maspex România s-au făcut în 2007 prin cumpărarea producătorului de paste făinoase Arnos Oradea și  în anul 2013, când a achiziționat brandurile de biscuiți Salatini şi Capollini.

Rio Bucovina a fost fondată în 2006 și își desfășoară activitatea pe piața producției și comercializării de apă îmbuteliată și băuturi răcoritoare carbonatate. Conform datelor AC Nielsen, Rio Bucovina este al doilea mare jucător ca volum, deţinând o cotă de aproape 10% din piaţa apelor îmbuteliate (date de piaţă aferente perioadei aprilie – mai 2015).

Fabrica de la Vatra Dornei funcționează cu patru linii de producție, din care 3 linii pentru PET de 0,5 litri,1,5 litri, 2 litri și 5 litri, și o linie pentru sticlă de 0,33 litri, respectiv 0,75 litri. Capacitatea totală a fabricii este de 34.000 flacoane pe oră. Aici se procesează și se îmbuteliază apa minerală naturală BUCOVINA, captată din sursele F2 Roșu si C7 Secu.

Rio Bucovina a înregistrat în 2015 un profit net de 9,4 mil. lei la o cifră de afaceri de 179 mil. lei și 606 angajați, potrivit ultimului bilanț făcut public.

Tymbark Maspex România a raportat pentru 2014 un profit net de 19,18 mil. lei la o cifră de afaceri de 300,8 mil. lei și 950 de angajați.

 

Grupul polonez Maspex Wadowice, fondat în 1990, este activ în întreaga regiune și a raportat pentru 2014 venituri consolidate de 3,3 mld. zloți (788 mil. euro).


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fuziuni Şi Achiziții

Indienii de la JSW Steel, miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov și grupul italian Marcegaglia sunt așteptați să depună oferte pentru achiziția ArcelorMittal Galați

 

Producătorul indian de oțel JSW Steel, grupul ucrainean Metinvest și compania italiană Marcegaglia sunt așteptate să depună oferte pentru achiziția combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați, potrivit unor surse citate de agenția Reuters.

  Citeşte articolul integral


post_image
Pieţe de capital

Banca Transilvania are nevoie de până la 285 mil. Euro și oferă investitorilor europeni obligațiuni negarantate subordonate. International Finance Corporation ar putea fi un investitor – ancoră al tranzacției care ar urma să aducă banii necesari unor scopuri generale de finanțare a activității

 

Banca Transilvania, proaspăt cumpărător al Bancpost și Victoriabank, a anunțat, astăzi, că intenționează să ofere investitorilor calificați din spațiul economic european obligațiuni de până la 285 mil. Euro.

Banii su  Citeşte articolul integral