MIRSANU.RO

publicat la: 29.03.2016  16:57

Consiliul Concurenței a aprobat preluarea producătorului de apă Rio Bucovina de către polonezii de la Tymbark Maspex. Afacerea de 40 mil. euro pe an, al cărei trecut este legat de familia sirianului Omar Hayssam, completează acum un portofoliu local format din producție de băuturi răcoritoare, biscuiți și alte paste făinoase

Fabrica Rio Bucovina de la Vatra Dornei. Sursă foto: Rio Bucovina.
 

Consiliul Concurenței a autorizat concentrarea economică prin care grupul polonez Maspex Wadowice preia Rio Bucovina, unul dintre primii trei jucători pe piața producției, îmbutelierii și distribuției apelor minerale naturale.

Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

 Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.

În acordul preliminar de preluare semnat în august 2015, Maspex a achiziționat trei unități de producție localizate în Vatra Dornei, Timisoara și Giurgiu, precum și brandul Bucovina.

Vânzătorii sunt Mukhles şi Mahmoud Omar, frații omului de afaceri sirian Omar Hayssam, condamnat în 2007 la 20 de ani pentru terorism.

Pentru polonezi, tranzacția marchează completarea portofoliului de producție de băuturi răcoritoare și producție de produse de panificație cu o nouă linie locală de afaceri. Tymbark Maspex intră astfel în concurență pe noul segment de piață cu Romaqua (Borsec), precum și cu Coca Cola, Pepsi, omul de afaceri Jean Valvis și alți producători de profil.

Tymbark face parte din grupul Maspex şi are ca principală activitate producția și comercializarea de băuturi necarbonatate.

Compania Tymbark Maspex este prezentă în România din anul 1996, atunci fiind cunoscută sub denumirea de La Festa International, operațiunea de rebranding având loc in anul 2006.

Branduri precum Tedi, Tymbark, La Festa, Coffeeta, Ekland şi Salatini se află în portofoliul celor de la Maspex. Brand-ul Tymbark si-a facut aparitia pe piața romanească în luna iulie 2004.

Alte două achiziții ale Tymbark Maspex România s-au făcut în 2007 prin cumpărarea producătorului de paste făinoase Arnos Oradea și  în anul 2013, când a achiziționat brandurile de biscuiți Salatini şi Capollini.

Rio Bucovina a fost fondată în 2006 și își desfășoară activitatea pe piața producției și comercializării de apă îmbuteliată și băuturi răcoritoare carbonatate. Conform datelor AC Nielsen, Rio Bucovina este al doilea mare jucător ca volum, deţinând o cotă de aproape 10% din piaţa apelor îmbuteliate (date de piaţă aferente perioadei aprilie – mai 2015).

Fabrica de la Vatra Dornei funcționează cu patru linii de producție, din care 3 linii pentru PET de 0,5 litri,1,5 litri, 2 litri și 5 litri, și o linie pentru sticlă de 0,33 litri, respectiv 0,75 litri. Capacitatea totală a fabricii este de 34.000 flacoane pe oră. Aici se procesează și se îmbuteliază apa minerală naturală BUCOVINA, captată din sursele F2 Roșu si C7 Secu.

Rio Bucovina a înregistrat în 2015 un profit net de 9,4 mil. lei la o cifră de afaceri de 179 mil. lei și 606 angajați, potrivit ultimului bilanț făcut public.

Tymbark Maspex România a raportat pentru 2014 un profit net de 19,18 mil. lei la o cifră de afaceri de 300,8 mil. lei și 950 de angajați.

 

Grupul polonez Maspex Wadowice, fondat în 1990, este activ în întreaga regiune și a raportat pentru 2014 venituri consolidate de 3,3 mld. zloți (788 mil. euro).


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral