Consiliul Concurenţei a anunțat astăzi autorizarea preluării Degi Titan SRL de către fondul sud – african de investiții imobiliare NEPI, tranzacție în valoare de 86 mil. euro.
NEPI, cel mai activ cumpărător de pe segmentul de retail al pieței imobiliare a preluat activele deţinute de Degi Titan, respectiv clădirile şi terenul aferent unde, în prezent, funcţionează centrul comercial Iris Titan Shopping Center Bucureşti.
Pe 26 august, NEPI anunța printr-un comunicat că a încheiat un acord pentru achiziția proiectului Iris Titan, care include un hypermarket al rețelei franceze Auchan.
”Prețul de cumpărare reflectă prețul pentru achiziția acțiunilor emise și a drepturilor acționarilor în Degi și pentru rambursarea împrumutului datorat de acesta, iar evaluarea reflectă valoarea atribuită proprietății de către directorii NEPI”, spuneau luna trecută reprezentanții cumpărătorului. Banii merg către Aberdeen Asset Management Deutschland AG și Degi Beteiligungs GmbH, respectiv către rambursarea împrumuturilor datorate de Degi.
NEPI a plătit prețul total în numerar din resurse proprii.
Fondul de investiții a evaluat proiectul cu o suprafață închiriabilă brută de 44.730 mp la 86 mil. euro, iar nivelul anual estimat al chiriilor brute este de 7,9 mil. euro.
Aberdeen, vânzătorul proiectului, a lucrat în tranzacție cu avocații de la Biriș Goran, iar cumpărătorul, în mod tradițional, cu firma Reff & Asociații, afiliată rețelei Deloitte.
Degi deține un centru comercial în București, ce a fost dezvoltat în două etape. Prima faza a fost deschisa in 2007 și a inclus un hypermarket Auchan și o galerie comercială. Proprietatea a fost extinsă și reconfigurată în 2009.
Printre chiriașii proiectului se numără nume precum Adidas, C&A, CCC, Deichmann, dm, Flanco, H&M, New Yorker sau Takko.
NEPI și-a schimbat managementul luna trecută după demisiile lui Martin Slabbert din funcția de CEO și a lui Victor Semionov din cea de CFO.
Pe piața imobiliară, NEPI a cucerit poziția de investitor dominant în segmentul de retail printr-o serie susținută de achiziții. În paralel, fondul de investiții Globalworth, listat pe bursa londoneză și condus de grecul Ioannis Papalekas, este cumpărătorul ”de serviciu” pe piața de birouri a Capitalei.
În ultimul an, s-au consumat tranzacții și pe segmentul de logistică, considerată până acum ”vărul cel sărac” al pieței imobiliare pentru că era ocolit în anii interiori de investitori.