Adrian Mîrșanu

publicat la: 01.09.2016  23:59

Turcii de la Logo cumpără afacerea TotalSoft pentru aproximativ 30 mil. euro. Fondul de investiții elen Global Finance semnează tranzacția de exit din compania IT condusă de antreprenorul Liviu Drăgan

 

Compania turcească Logo Yazilim, aflată în portofoliul fondului de investiții Mediterra, semnează achiziția Total Soft, tranzacție prin care fondul grecesc Global Finance își face exitul. Valoarea tranzacției de exit este de aproximativ 30 mil. Euro, conform informațiilor disponibile pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO.

Tranzacția de vânzare a pachetului de 90% din Total Soft de către Global Finance a fost anunțată în premieră de către jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO pe 26 octombrie 2015.

Pe 4 aprilie, Logo a informat investitorii că a semnat un acord neangajant cu Ferabosco Investments Limited și South Eastern Europe Fund LP, administrate de Global Finance, în vederea unei achiziții de acțiuni la TotalSoft.

Reprezentanții Logo, ai Global Finance și ai TotalSoft nu au putut fi contactați pentru comentarii până la momentul publicării acestui articol.

Logo Yazilim, una dintre cele mai mari companii de IT&C din Turcia, a fost fondată în 1984. În anjul 2000, acțiunile Logo au fost listate pe bursa de la Instanbul. În 2013, fondul de investiții Mediterra Capital Partners a preluat un pachet de 34,60% din acțiunile companiei. Participația Mediterra în Logo este de 37,1%, în timp ce pachetul de acțiuni listat pe bursă este de circa 25,8%, conform datelor făcute publice în raportul anual al companiei.

Pentru 2015, Logo a raportat venituri nete din vânzări de 128,8 milioane de lire turcești (38,8 mil. euro) și un profit net de 39,9 milioane de lire turcești (12 mil. euro). Marja de profit operațional a fost de 31%. Activele totale ale Logo erau la finele anului trecut de 202,3 milioane de lire turcești (60,9 mil. euro).

Mediterra Capital Partners este un manager de fonduri de investiții înființat în 2011. Primul fond ridicat are un capital de investiții de 164 mil. euro. Tichetul de achiziție al Mediterra este cotat între 15 și 60 milioane de euro per tranzacție, iar ținta sa sunt companii cu o valoare de întreprindere între 25 și 200 mil. euro. Printre investitorii de capital se află BERD, IFC, Fondul European de Investiții, FMO, Alpinvest (al doilea fond din lume ca mărime care investește în fonduri de investiții), Siguler Guff (care împreună cu afiliații săi administrează active de peste 10 mld. dolari), precum și familii bogate din Turcia.

Global Finance a finalizat în aprilie 2005 achiziția unui pachet de 88% din acțiunile TotalSoft, fondată în 1994 de către antreprenorul din IT Liviu Drăgan, astăzi acționar minoritar în afacere. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, însă a fost estimată de surse din piață în jurul a 7,7 mil. euro. Restul de acțiuni îl deține Liviu Drăgan, care conduce compania în calitate de director general, cu un pachet de 7,90%, și Florin Manea, cu 1,58% din acțiuni, conform ultimelor date disponibile.

În tranzacția de acum 10 ani, fondurile de investiții The Black Sea Fund LP și Global Bulgaria & Romania Growth Fund CV, ambele administrate de Global Finance, au cumpărat pachetul de acțiuni majoritar la TotalSoft, în contextul exitului făcut de fondul de investiții SEAF Transbalkan Romania Fund. După 4 ani ca acționar majoritar, SEAF Transbalkan Romania Fund obținea de pe urma tranzacției de exit un randament anual de peste 60% raportat la investiția făcută în TotalSoft.

În mandatul de 4 ani al SEAF Transbalkan Romania Fund, TotalSoft și-a majorat de patru ori vânzările până la 5,1 mil. dolari, iar câștigurile înaintea plății dobânzilor, taxelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) au crescut de peste 8 ori de la 0,14 mil. dolari până la 1,2 mil. dolari, potrivit datelor făcute publice la momentul tranzacției de către fondul de investiții care și-a făcut exitul.

Sub Global Finance, TotalSoft a continuat creșterea exponențială a afacerilor, conturându-și un profil de jucător regional și extinzându-și numărul piețelor unde exportă soft-uri și servicii de IT.
Ultimul bilanț anual al TotalSoft SA indică un profit net de 2,9 milioane de lei (0,65 mil. euro) la o cifră de afaceri netă de 94,8 milioane de lei (21,3 mil. euro) și un număr mediu de 427 de angajați.

Global Finance este un manager de fonduri de investiții, care se află în faza de dezinvestire a portofoliului local.

Administratorul elen de capital privat a făcut în România 12 investiții de capital (fără a include imobiliarele) pentru un ordin total de 100 milioane de euro. Primele achiziții, în anii ’90, au fost de un ordin între 2 și 4 milioane de dolari în timp ce cele mai recente sunt de ordinul 15 – 25 milioane de euro.

În vara acestui an, Global Finance și-a făcut exitul și din afacerea Green Group vânzându-și participația alături de BERD către managerul de capital privat de talie regională Abris Capital. În urma exitului, Global Finance și BERD și-au dublat banii investiți în urmă cu aproape patru ani în afacerea de reciclare Green Group.

Global Finance, care s-a concentrat pe investiții în Europa de Sud-Est, a avut în portofoliul său local de-a lungul timpului și alte companii precum producătorul de medicamente Sicomed (exitat în 2005, astăzi funcționează sub numele de Zentiva România), lanțul de magazine GSM Germanos (astăzi în portofoliul Telekom România), compania de telefonie mobilă Orange România (parte acum a grupului France Telecom), lanțul de magazine la Fourmi (Mega Image sub mandatul belgienilor de la Delhaize) și afacerile de IT TotalSoft și Axigen (participație vândută în 2011).

Global Finance mai are un portofoliu de investiții imobiliare în România, Bulgaria și Serbia, pe care, de asemenea, se pregătește să îl dezinvestească.

În 2005, Global Finance a anunțat ridicarea unui fond specializat în investiții imobiliare în regiune cu un capital de circa 150 mil. euro, printre ai cărui investitori se numărau BERD și fondul austriac Immofinanz.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Finanțări

Romgaz are in planul pe 2024 o emisiune de obligatiuni de 500 mil. Euro si credite de 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit

  Producatorul de gaze Romgaz Media, companie listata aflata sub controlul statului, va cere pe 1 iulie aprobarea actionarilor companiei pentru o emisiune de obligatiuni corporative de pana la 500 mil. Euro si credite de circa 250 mil. Euro de la Banca Transilvania si UniCredit, conform informatiilor   Citeşte articolul integral

Fuziuni Şi Achiziții

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achizitia First Bank si isi anunta intrarea in top 10 banci din Romania dupa dublarea cotei sale de piata. Fondul american de investitii JC Flowers a rezistat doar 6 ani concurentei locale – a cumparat in 2018 o banca cu o cota de piata de 1,5% si dupa ce a adaugat achizitia Leumi si-a facut exitul prin vanzarea unei banci cu o cota de piata de 1,1%

  Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana, a anuntat pe 31 mai 2024 finalizarea achizitiei First Bank, tranzactie care ii permite cumparatorului sa isi dubleze cota de piata si sa intre in top 10 banci dupa active din Romania, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSAN  Citeşte articolul integral