Adrian Mîrșanu

publicat la: 21.04.2015  12:16

Compania miliardarului israelian Lev Leviev pregătește una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața imobiliară. Vânzarea imobilelor de birouri AFI Park din București ar putea aduce ”regelui diamantelor” peste 100 mil. euro

 

AFI Europe România, subsidiara locală a grupului controlat de miliardarul israelian Lev Leviev și proprietarul centrului comercial AFI Palace Cotroceni, intenționează să vândă proiectul AFI Park, care totalizează 70.000 de metri pătrați de birouri de clasa A, au declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO surse din piață.

Proiectul de birouri din apropierea centrului comercial AFI a fost scos la vânzare, mișcare ce ar putea indica o schimbare a strategiei la nivelul portofoliului local al companiei israeliene, care ar putea investi mai mulți bani în sectorul rezidențial, susțin sursele citate.

”Din păcate, pentru că acționăm ca o companie cotată public (acțiunile companiei – mamă AFI sunt listate pe bursă – n.r.) nu putem comenta pe acest subiect în acest moment”, a declarat pentru jurnalul de tranzacții MIRSANU.RO David Hay, CEO AFI Europe România, compania care are în portofoliul său imobilele de birouri AFI Park din București.

Complexul de birouri AFI Park este compus din cinci imobile de birouri, din care AFI Park 1, AFI Park 2 și AFI Park 3 sunt operaționale, iar AFI Park 4 și AFI Park 5 au ca termen de finalizare trimestrul al patrulea din acest an, potrivit lui David Hay.

În 2014, AFI Park 1 și AFI Park 2 au generat un venit operațional net de peste 3,5 mil. euro, conform datelor făcute publice de către companie. AFI Park 3 a fost finalizat la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, AFI Park 1 a fost evaluat recent la 28 mil. euro, iar AFI Park 2 la 27,5 mil. euro. Astfel, primele două imobile cumulează o valoare de 55,5 mil. euro și o suprafață brută închiriabilă de 24.400 metri pătrați, adică aproximativ o treime din suprafața totală închiriabilă a întregului parc de afaceri, de aproximativ 70.000 metri pătrați.

Tranzactii birouri clasa A Bucuresti tabel 21042015

Dacă luăm în calcul venitul operațional net raportat pentru primele două imobile și randamentul anual (yield-ul) înregistrat pe piață la ultimele tranzacții cu imobile de birouri de clasa A, reiese că o vânzare a întregului proiect AFI Park ar putea ajunge în jurul valorii de 110 – 130 mil. euro.

Fondul de investiții imobiliare Globalworth, care în ultimul an și jumătate a fost ”cumpărătorul de serviciu” pe piața de birouri a Capitalei, a anunțat în decembrie că prețul pentru achiziția imobilului unde-și are birourile centrale UniCredit Țiriac Bank este de 43 mil. euro, în condițiile în care proiectul generează un venit operațional net anual de 3,8 mil. euro, iar o evaluare independentă a cotat proiectul la 48 mil. euro. De asemenea, suprafața închiriabilă a sediului central al UniCredit Țiriac este de 15.500 metri pătrați.

Un alt imobil de clasa A cumpărat de Globalworth în decembrie este Nusco Tower, unde prețul făcut public s-a ridicat la 46 mil. euro în condițiile în care venitul operațional net anual se situează la 4,3 mil. euro. Aici, suprafața brută închiriabilă se ridică la 23.000 metri pătrați.

Proiectul AFI Park, ridicat cu bani de la BCR

Prima clădire de birouri din proiectul AFI Park a fost finalizată în 2012, iar AFI Park 2 și 3 au fost finalizate în 2014. Pentru finalizarea lucrărilor, firma israeliană a contractat două credite de la BCR, unul în valoare de 17 mil. euro pentru AFI Park 2, iar altul de 15 mil. euro pentru AFI Park 3 unde bugetul total al construcției s-a ridicat la 20 mil. euro.

AFI Park 1 dispune de o suprafață brută construită de 20.000 de metri pătrați, respectiv de o suprafață brută închiriabilă de 12.250 mp. Este închiriată în proporție de 100% de către companiile Microchip, Cameron și Sparkware Technologies.

AFI Park 2 are o suprafață brută închiriabilă de 12.150 mp, are un grad de închiriere de 99% și a fost închiriat integral de Electronic Arts.

AFI Park 3 dispune de o suprafață brută închiriabilă de 12.130 mp, are un grad de închiriere de 96% și are ca și chiriași companiile Endava și Telus International.

Ultima parte a proiectului aflată în lucru vizează AFI Park 4 & 5, care va livra 32.000 mp de birouri de clasa A până la finele lui 2015. Are 12 etaje și este amenajat într-un format de open – space, adaptat nevoilor companiilor din domeniul IT & C și BPO (companiilor de externalizare servicii).

Piața imobiliară locală este alături de agricultură în acest moment unul dintre cele mai fierbinți puncte de interes pentru investitorii străini. Tranzacțiile imobiliare au revenit, pe lângă motoarele tradiționale – centrele comerciale și imobilele de birouri, în 2014 a avut loc cea mai mare tranzacție pe segmentul de logistică, unde sunt deja active și alte mandate de achiziții. Imobiliarele au dat un impuls și pieței de fuziuni și achiziții în ansamblu, având în vedere că unele dintre cele mai mari astfel de operațiuni au avut în prim plan fondurile de investiții specializate Globalworth și NEPI.

Cine este omul din spatele AFI Europe

Compania de investiții și dezvoltare imobiliară AFI Europe a intrat pe piața din România în 2005. Firma israeliană a investit pe trei segmente ale pieței imobiliare locale până acum – comercial, birouri și rezidențial.

AFI Europe România, compania care administrează portofoliul local de investiții, a anunțat o creștere de 20% în 2014 a venitului operațional net la peste 37 mil. euro. Proiectele și terenurile din portofoliu au fost evaluate la 670 mil. euro.

Cel mai important activ al AFI în România este centrul comercial AFI Palace Cotroceni, care cu o suprafață închiriabilă de 81.000 mp se situează printre cele mai mari din România și din regiune. AFI Palace Cotroceni a realizat un venit operațional net de 30 mil. euro, mai mare cu 4% față de 2013. La 30 septembrie 2014, centrul comercial era evaluat la 401 mil. euro, în creștere cu 7% comparativ cu 2013.

Pe segmentul comercial, AFI mai are în portofoliu AFI Palace Ploiești, AFI Palace Arad și AFI Palace Bucureștii Noi, aflat în faza de dezvoltare. Principalii concurenți sunt fondul de investiții sud – african NEPI, Băneasa Shopping City al omului de afaceri Puiu Popoviciu și al asociaților săi, Unirea Shopping Center al familiei Adamescu și centrele comerciale operate de grupul FIBA al miliardarului turc Husnu Ozyegin.

Pe piața spațiilor de birouri, AFI are proiectele AFI Park, AFI Business Park (50.000 mp în apropiere de hotelul de cinci stele JW Marriott) și AFI Offices Bucureștii Noi (11.800 mp), toate amplasate în Capitală. Principalul competitor pe acest segment este Globalworth, condus de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas.

În piața ansamblurilor rezidențiale, AFI are proiectele AFI City Bucureștii Noi (1.688 apartamente), AFI Gardens Pipera (2.125 locuințe) și AFI Green City (circa 3.100 locuințe), toate proiectele fiind în faza de dezvoltare.

AFI Europe este compania – mamă a AFI Europe România și operează în mai multe țări din regiune – România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Polonia, Letonia și Germania.

Cu sediul în Olanda, AFI Europe este parte din AFI Group, un conglomerat de investiții în imobiliare, construcții, infrastructură, industrie și hoteluri. AFI Group este controlat de omul de afaceri israelian Lev Leviev, 59 de ani, a cărui avere este estimată de revista americană Forbes la 1,16 mld. dolari.

Leviev s-a născut în Uzbekistan, de unde a plecat cu familia în 1971 către Israel. Este supranumit ”Regele diamantelor” pentru că și-a construit averea cu afaceri în acest sector în piețe precum Africa de Sud, Angola, Botswana, Rusia. Rețeaua sa de magazine de lux care vând bijuterii cu diamante este prezentă la New York, Londra, Dubai și Singapore.


0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

Fonduri de investiții

IFC intentioneaza sa investeasca pana la 15 mil. Euro in fondul de private equity Morphosis Capital II, ceea ce aduce noul fond al Morphosis mai aproape de tinta sa finala de 110 – 120 mil. Euro. Institutia financiara internationala nu finanteaza insa investitii in afaceri din sectorul educatiei de baza

  International Finance Corporation (IFC) intentioneaza sa aloce un capital de pana la 15 mil. Euro pentru a participa ca investitor LP in fondul de private equity Morphosis Capital II, conform informatiilor disponibile pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO. Institutia financiara internationala   Citeşte articolul integral