MIRSANU.RO

publicat la: 15.12.2014  21:35

Comisia Europeană a aprobat fuziunea de 40 mld. euro dintre Lafarge și Holcim. România, confirmată pe lista de vânzare a Lafarge

Fabrica de ciment a Lafarge de la Medgidia are acces prin operatorul portuar Sicim din Constanța la Marea Neagră și este ideal poziționată pentru export. Sursă foto: Lafarge.
 

Cei doi giganți din industria cimentului, Holcim (Elveția) și Lafarge (Franța), au primit undă verde astăzi din partea Comisiei Europene pentru fuziunea estimată la 40 mld. euro, menită să creeze cel mai mare producător de profil din lume, anunță Financial Times.

Comisia Europeană a aprobat tranzacția fără o investigație completă și în profunzime după ce reprezentanții grupurilor au agreat să vândă ”cea mai mare parte a operațiunilor acolo unde activitățile lor se suprapun”, potrivit sursei citate.

Astfel, operațiuni din Germania, România, Slovacia, Franța, Marea Britanie, Cehia și Spania constituie pachetul scos la vânzare în Europa de cei ”doi grei” ai cimentului.

Companiilor Holcim și Lafarge li se va permite să finalizeze tranzacția de îndată ce Comisia Europeană va aproba cumpărătorii activelor scoase la vânzare.

După anunțul din luna aprilie privind fuziunea, elvețienii și francezii au făcut planuri de vânzare a unor active care valorează minim 5 mld. euro pentru a putea obține aprobarea tranzacției globale în mai multe jurisdicții din întreaga lume.

De asemenea, alte active suplimentare vor trebuie scoase la vânzare pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei, notează publicația britanică.

”Pachetul de remediu în acest caz este foarte substanțial. Dar, aceasta a fost necesar pentru a permite o decizie clară de reducere în prima fază. Sunt încrezătoare că această măsură va permite fuziunii să continue fără compromiterea intereselor clienților din acest sector”, a spus Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de concurență.

”Suntem foarte încântați de decizia pozitivă a Comisiei Europene…Prin această decizie, rămânem ferm pe calea încheierii acestei tranzacții în prima jumătate a lui 2015”, au spus Wolfgang Reitzle, viitor președinte, și Bruno Lafont, viitor director general executiv al companiei ce va rezulta din fuziunea Lafarge – Holcim.

În Europa, pachetul de operațiuni scoase la vânzare cuprinde Franța – unde atât active Holcim, cât și Lafarge sunt oferite potențialilor cumpărători. Lafarge vinde, de asemenea, activele din Germania, România și Marea Britanie, în timp ce Holcim are pe lista de vânzare operațiunile din Serbia, Slovacia și Ungaria.

În afara Europei, elvețienii au scos la vânzare activele din Canada și Mauritius, în timp ce în Filipine, rolul de vânzător este jucat de Lafarge. Brazilia este o piață unde atât Holcim, cât și Lafarge, au scos la vânzare active.

Sursa: Bilanțurile companiilor publicate de Finanțe

Sursa: Bilanțurile companiilor publicate de Finanțe

În România, pachetul de active Lafarge cuprinde, în principal, Lafarge România SA, cu operațiuni pe piața de ciment, betoane și agregate. La acestea, se adaugă o serie de participații în companii mixte, operatori portuari sau firme de servicii care deservesc operațiunile principale. În termeni operaționali, cele mai mari active din pachetul local sunt fabricile de ciment de la Medgidia, cu port de acces la Marea Neagră, ideal poziționat pentru exporturi, fabrica de la Hoghiz (județul Brașov) și uzina de măcinare de la Târgu Jiu. CITIȚI AICI PROFILUL LAFARGE CIMENT (ROMÂNIA) SA, creierul operațiunilor Lafarge din România.

Pe piața locală a cimentului, Lafarge concurează cu Holcim și Carpatcement, subsidiara grupului german HeidelbergCement, împărțind piața locală în cote de piață aproape egale.


Categorii: 


Cuvinte Cheie: 

0 Comentarii

Spune-ti parerea

Articole Similare:

EXCLUSIV

Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, speaker of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024

  Ionut Lianu, Chief Treasury and ALM Officer at CEC Bank, is one of the speakers of MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. He is an experienced treasury and finance professional with strong technical background and proven organizational skills with 20 years in various transformative positions in banking   Citeşte articolul integral

EXCLUSIV

First View to MIRSANU DEALMAKERS SUMMIT 2024. Adrian Mihalcea, Forvis Mazars Romania: In the Private equity space, we have seen a focus towards more bolt-on investments and less large platform deals

  “Romanian M&A activity demonstrates resilience in 2024, with transaction volumes surpassing 2023 levels, despite the year being incomplete. However, while the overall deal count has increased, the reported deal values have moderated, primarily due to the absence of several large-scale transact  Citeşte articolul integral